A pajzsmirigy betegségei Magyarországon népbetegségnek számítanak, a felnőttek csaknem harmadánál jelentkeznek. Az érintetteknél úgynevezett pajzsmirigy göbök alakulhatnak ki, amelyekből akár rosszindulatú tumor is fejlődhet. A 250 éves Semmelweis Egyetem ingyenes, nagyközönségnek szóló, interaktív programsorozata, a Semmelweis Egészség Napok következő, január 4-i rendezvényén egyebek mellett a legkorszerűbb vizsgálati és kezelési lehetőségekről is szó esik.

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész szervezetre hatnak, befolyásolják az anyagcserét, a szívritmust, a vérnyomást, a gyomor és a bél működését, az agy teljesítményét, a nemi működést, a csontozat, valamint az idegrendszer fejlődését. A pajzsmirigy működészavarok bármelyik életkorban megjelenhetnek, népbetegségnek számítanak és elsősorban a nőket érintik. A pajzsmirigy egyik leggyakoribb elváltozása az úgynevezett pajzsmirigy göb. Ezek némelyike ártalmatlan, némelyik azonban veszélyes, mert tumor alakulhat ki belőle. A januári Semmelweis Egészség Napon Dr. Takács István, az I. Sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója ismerteti a kialakulás folyamatát, beszél a régi és a legújabb vizsgálati módszerekről az ultrahangtól a genetikai meghatározásig, valamint betekintést nyújt a pajzsmirigy tumorok legkorszerűbb kezelési lehetőségeibe is. Az előadáson a betegség kockázati tényezőiről és a megelőzési lehetőségekről is szó lesz.

A Semmelweis Egészség Nap programjai ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Részletes program és jelentkezés a semmelweis.hu/250 oldalon, a Semmelweis Egészség Napok fülre kattintva, a Nőgyógyászati és Onkológiai Nap programjainál lehetséges. A betelt programokra a helyszínen, a lemondásoktól függően lehet regisztrálni.

Időpont: 2020. január 4. (szombat) 10:00 – 15:00

Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-47.)

Tőgyi Krisztina

Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem