Balesetek, vészhelyzetek bárhol, bármikor előfordulhatnak akár az utcán, akár az otthonunkban. A váratlan szituációkban gyorsan és összeszedetten kell cselekedni, ám ennek előfeltétele, hogy tisztában legyünk az életmentés alaplépéseivel. A harmadik Semmelweis Egészség Nap előadói november 9-én ingyenes, interaktív foglalkozásokon ismertetik a leggyakoribb, súlyos baleseti helyzeteket, és a legfontosabb, laikusok által is elvégezhető teendőket. Az Elsősegélynyújtás a családban című nap programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Regisztrálni a semmelweis.hu/250 honlapon lehet az Egészség Napok fülre kattintva.

Az alapítása 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem novemberben folytatja a Semmelweis Egészség Napok elnevezésű, nagyközönségnek szánt, interaktív rendezvénysorozatát. A harmadik állomás november 9-én lesz, melynek címe Elsősegélynyújtás a családban. A legkisebbek, szüleik és nagyszüleik számos olyan foglalkozáson vehetnek részt, amelyeken játékos formában, a gyakorlatban sajátíthatják el az életmentés alapvető tudnivalóit.

A legkisebbeket, akár a 2 éves bölcsődéseket és az óvodásokat is várják a Játsszunk orvosost! – eszközös vizsgálatok gyermekek részére című interaktív foglalkozásra, ahol a kicsik játékos formában próbálhatják ki a gyógyítás során használt eszközöket. Megtudhatják, hogyan működik a vérnyomásmérő, mennyi oxigén van a vérünkben, és mi történik a gyerekekkel, ha megvizsgálják őket.

Vészhelyzet, baleset esetén nagyon fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat. Az egyik legfontosabb teendő ilyen helyzetben a segítséghívás. Mivel a tapasztalatok szerint a gyerekek is tudnak segíteni, ha ismerik a mentőhívás szabályait, ezért a 3. Semmelweis Egészség Nap Ne ess pánikba! – hogyan hívjunk mentőt, ha baj van című foglalkozásán játékos körülmények között gyakorolhatják, hogyan kell felhívni és milyen információkkal kell ellátni a mentőket, hogy a beteg gyorsan megkapja a megfelelő ellátást.

Fontos azt is tisztázni, hogy mikor és milyen problémával hívjuk a mentőket, akik beszállítják a beteget a sürgősségi osztályra. Sokan azért aggódnak, mert nem tudják, hogy ott mi történik pontosan a szeretteikkel. Valamennyi felmerülő kérdésre választ adnak a Semmelweis Egyetem munkatársai, akik A sürgősségi ellátás működése című kötetlen hangvételű előadásra várják azokat, akik eddig csak a Vészhelyzet, a Grace Klinika vagy a Dr. House című tévésorozatokban láttak sürgősségi osztályt, de kíváncsiak a valóságra is.

Magyarországon mintegy 800 ezer regisztrált cukorbeteg él, de a diabétesz előfordulása folyamatosan emelkedik. A becslések szerint több százezren lehetnek, akik még nem ismerték fel a tüneteket, és gyakran már csak a szövődmények kialakulásakor, vagy egy ájulás esetén fedezik fel a betegséget. A kezeletlen cukorbetegség végtagamputációhoz és szemproblémákhoz, akár vaksághoz is vezethet, ezért nem árt tisztában lenni a tünetekkel, hogy a beteg mihamarabb orvoshoz kerüljön. Az Érinthet a cukorbetegség? – nyíltan a diabéteszről című programon az érdeklődők megtudhatják, mik lehetnek az árulkodó jelek, mire kell odafigyelni, hogyan lehet segíteni, ha egy családtagunkról, barátunkról, iskolatársunkról kiderül, hogy cukorbeteg, illetve hogyan lehet gyógyítani a diabéteszt.

A várandós nők egyik legnagyobb félelme, hogy a kisbabájuk idő előtt jön a világra. A koraszülés mindig váratlanul történik, megfelelő információk birtokában azonban bizonyos értelemben fel lehet készülni akár egy ilyen vészhelyzetre is. A koraszülöttség jelentősége című előadás résztvevői megtudhatják, mit kell tenniük, kit kell hívniuk és hová kell menniük, ha idő előtt elfolyik a magzatvíz vagy erős fájások és vérzés kíséretében a tervezettnél hetekkel, akár hónapokkal korábban megindul a szülés. Az előadáson szó lesz arról, hogy a korai érkezés sajátos szempontjait figyelembe véve biztonságosabban nőnek fel a pici babák. A résztvevők képet kaphatnak arról, mi minden befolyásolja a koraszülött babák életben maradási esélyeit, a betegségek és hosszútávú károsodások kialakulását, de ahhoz is tanácsokat kaphatnak, hogy milyen eszközöket érdemes otthonra beszerezni a koraszülött baba ápolásához.

A szülők gyakran fordulnak a gyermekük hasi panaszai miatt orvoshoz. A Gyermekkori hasfájás – ismerjük fel az aggasztó jeleket! című előadáson az érdeklődők választ kaphatnak arra, mikor, milyenek tünetek észlelésekor kell azonnal orvoshoz fordulni és mikor lehet várni, illetve mit gondol ma az orvostudomány a csecsemőkori hasfájásról, a székrekedésről és egyéb hasi problémákról.

A Semmelweis Egészség Napok harmadik állomása, az Elsősegélynyújtás a családban című egész napos rendezvény november 9-én (szombat) 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika két épületében. A programok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a semmelweis.hu/250 honlapon az Egészség Napok fülre kattintva lehet.

Fotók: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem