Több mint 3300 hallgató kezdi meg a tanévet az alapításának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetemen. Az ünnepélyes tanévnyitó során a frissen felvett hallgatók a negyedévezredes tradícióknak megfelelően az egyetem egyik legfontosabb méltóságjelvényére, az egyetemi jogarra tesznek esküt három nyelven. A Semmelweis Egyetem Magyarország legrégebbi, ma is működő orvosképző intézménye, története 250 évvel ezelőtt 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. A jubileum nemzeti szinten is nagy jelentőséggel bír, hiszen a szervezett, folyamatosan működő magyar orvosképzés 250 éves évfordulóját is ezen a napon ünnepeljük. Az egyetem a jubileum alkalmából egy magyar és nemzetközi szinten is kiemelkedő ünnepségsorozatot rendez, mely programsorozat hivatalosan a szeptemberi tanévnyitójával veszi kezdetét.

Időpont: 2019. szeptember 6. (péntek) 10:00-12:00

Helyszín: MÜPA (Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095) Ludwig Múzeum felőli bejárat

A tanévnyitó programja főbb pontokba szedve

  • Tanévnyitó ünnepség kezdete
  • Egyetemi vezetők ünnepélyes bevonulása
  • Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszéde
  • Dr. Merkely Béla rektor beszéde
  • Együttműködési megállapodás aláírása a főváros és a Semmelweis Egyetem között
  • Hallgatók eskütétele három nyelven
  • Rektori zárszó
Az élő televíziós közvetítés miatt a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe korlátozott számú operatőrt tudunk beengedni. A tanévnyitóról kizárólag fix kameraállásból készíthetőek felvételek. Fotóriportereket a Hangversenyterembe nem tudunk beengedni, a sajtó a Kommunikációs Igazgatóság fotódokumentációját – hivatkozás mellett – szabadon felhasználhatja.
 
A stábok, fotósok a MÜPA többi termében, illetve a kültéri helyszínen szabadon mozoghatnak. Kérjük, a rendezvényre időben, legkésőbb 9:30-ra érkezzenek, 10 óra után nem áll módunkban beengedni a késve érkezőket.

Részvételi szándékukat legkésőbb szeptember 5-én 12 óráig a hirek@semmelweis-univ.hu címen jelezzék.