2018. 06. 04.

Horgonycsavarokkal megerősített ún. biograft behelyezésével helyettesítették egy csuklósérült sportoló szalagjait a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Az új műtéti eljárás lényege, hogy a csuklót alkotó kéztőcsontok közötti szakadt szalagokat apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzített inakkal pótolják. Maga a műtét és a felépülés rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz, mint a korábban alkalmazott, komplikáltabb eljárás esetében, amelynél a kéz más részéről ültettek át inakat a sérült szalag helyére. Külföldön már alkalmazták ezt a módszert, a magyar orvosi team Dr. Szalay Gábor segítségével, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjével végezte el a műtétet.

Az új műtéti eljárást azoknál a súlyos csuklósérüléseknél alkalmazzák, amelyeknél a kéztőcsontok között lévő szalagok teljesen elszakadtak, ugyanakkor a porcfelszínek még épek – ismertette Dr. Szakács Noémi, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, a beavatkozást végző orvosi team tagja. Az ortopéd-traumatológus hozzátette, az ún. nagyfokú schapholunaris instabilitásnál korábban alkalmazott eljárás a mostaninál jóval komplikáltabb volt, hiszen a kéz más pontjáról ültettek át inakat, emiatt maga a műtét, és az azt követő felépülés is hosszadalmasabb volt, ráadásul a csukló mozgásterjedelme is jelentősen beszűkült a beavatkozást követően. Az új eljárás azért számít különlegesnek, mert apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzítik az inakat a sérült szalag helyén.

Dr. Szakács Noémi hangsúlyozta, mivel túlnyomórészt fiataloknál fordul elő ez a sérülés, az is fontos szempont, hogy az új műtéti eljárás után hat héttel már beépül az ín és a csavar a sérült vagy elszakadt szalag helyére. Ezt követően kis terhelés mellett már használhatja a csuklóját a beteg; a 4-5 hónapos gyógytornával kiegészített rehabilitációt követően pedig ismét az eredeti terhelés mellett sportolhat a páciens.

Az idehaza egyedülálló beavatkozást a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának orvosai közül Dr. Szakács Noémi ortopéd-traumatológus és Dr. Hetthéssy Judit kézsebész szakorvos végezte Dr. Szalay Gábor, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjének segítségével, akinek komoly tapasztalata van ezzel a módszerrel.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

7kép