A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka érintett valamilyen szintű fogágybetegségben, ez hazánkban a fogak elvesztésének elsődleges okozója – hívta fel a figyelmet az Egészséges Íny Napja alkalmából Dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója. Hozzátette, a fogágybetegség és a fogszuvasodás számít a két leggyakoribb fogászati alapbetegségnek. A fog- és ínybetegségek kialakulása megelőzhető, rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollal és a helyes fogmosási technika elsajátításával. Azért, hogy minél többen jussanak hiteles információkhoz, a Parodontológiai Klinika ősszel ingyenes, prevenciós előadássorozatot tart, amelyre bárki regisztrálhat.

Az ínygyulladás a fogágybetegség előfutára, hátterében a fogakra lerakódott lepedékben lévő baktériumok állnak. Gyakorlatilag nem megfelelő fogmosási technika mellett minden egészséges emberben kialakulhat ínygyulladás. Tinédzser korban és várandósság alatt pedig a hormonális változások is hozzájárulnak a megjelenéséhez. Az ínygyulladás a lepedék professzionális, azaz szakember általi eltávolítása és jó fogmosási technika elsajátítása után gyógyul. Napi kétszeri fogmosással, fogköztisztítással és félévenkénti fogorvosi kontrollal hosszú időn keresztül, akár életünk végéig megőrizhető fogaink egészsége. Ha azonban nem kezelik a gyulladást, idővel egyre jobban károsodik a fogak tartószerkezete – ezt nevezzük fogágybetegségnek (parodontitis).

A fogágybetegség kialakulásában a bakteriális lepedéken túl genetikai tényezők és számos általános szervezeti betegség (elsősorban a diabetes), valamint rossz szokások (főként a dohányzás) is szerepet játszanak. Dr. Windisch Péter hangsúlyozta, évek, évtizedek alatt kialakuló elváltozásról van szó; a kellemetlen lehelet, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök, a vérző íny mind-mind azt jelzi, hogy érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. Ha idejében felismerik és kezelik a kórképet, rendszeres kontroll mellett akár élethosszig megőrizhetők a fogak. Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra, hogy a kezeletlen parodontitis azon túl, hogy a fogak elvesztéséhez vezet, a szervezet egészére kihat: akár kardiovaszkuláris betegségeket is okozhat, negatív hatással van a terhesség kimenetére, összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal és többek között a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

A klinikaigazgató szerint fontos kiemelni, hogy daganatellenes és csontritkulásra felírt szerek szedésének megkezdése előtt javasolt alaposan átvizsgáltatni fogainkat, mert ezen gyógyszerek használata alatt már kockázatos a legtöbb fogászati beavatkozás. Továbbá érdemes altatás, nagyobb műtétek, pl. ízületi protézis beültetése előtt a fogköveket eltávolíttatni és szükség esetén az ellátásra szoruló fogakat a terápia megkezdése előtt kezeltetni.

A fogágybetegséggel szemben a fogszuvasodás kialakulása főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érintő fogbetegség. Kiinduló tényező ebben az esetben is a nem megfelelő szájhigiénia miatt megjelenő lepedék. Az ebben letelepedő fogszuvasodást okozó baktériumok hatékonyságát a helytelen táplálkozási szokások (pl. nassolás, cukros italok) fokozzák. Kevesen tudják, hogy a szájápolást az első fogak megjelenésétől kell elkezdeni: naponta kétszer, a gyermek napirendjébe beépítve, reggel és este. Ez azt jelenti, hogy a baba „játszófogkeféje” mellett a szülő mossa meg babafogkefével és korosztálynak megfelelő fluorid tartalmú fogkrémmel gyermeke fogát egészen 7-8 éves koráig. Fontos, hogy a baba és a kisgyermek lássa szüleit fogmosás közben, mert az utánzás a tanulás egy fajtája, melyben a megerősítés döntő szerepet játszik. A félévenkénti fogorvosi kontroll pedig 3 éves kortól javasolt.

A Parodontológiai Klinika Dr. Jurácsik Tímea és Dr. Michailovits Georgina vezetésével, szeptembertől havi rendszerességgel interaktív előadássorozatot szervez laikusoknak. Csütörtök délutánonként egy órában tájékoztatnák az érdeklődőket a többi között az ínybetegségekről, a fogászati implantációról és a fogszabályozásról. Minden alkalommal bemutatják a helyes fogmosási technikát hagyományos és elektromos fogkefével. A résztvevők abban is segítséget kapnak, hogyan igazodjanak el a fogkrémek, fogkefék és egyéb szájápolási kiegészítők kiválasztása során. A fog- és ínybetegségek kialakulása szempontjából a legveszélyeztetettebb korcsoportnak, a középiskolásoknak külön előadást terveznek „Lyukasóra” címmel, ahol szó esne a fogszuvasodásról, az ínygyulladásról, a fogfehérítésről és a dohányzás káros hatásairól. A helyes fogmosási technikáról itt is szó esik majd.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem