Egyre kevesebb gyermekbaleset végződik halállal, ezek száma évente tizes nagyságrendre tehető, ám jó részük megelőzhető lenne – mondja Dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakorvosa. A súlyos gyermekbalesetek körülbelül háromnegyede koponya- vagy agysérülés, ezért kerékpározásnál és görkorcsolyázásnál nagyon fontos a bukósisak viselése, utóbbinál pedig a nagy ízületek védelméről is gondoskodni kell – hívta fel a figyelmet. A szakorvos beszélt arról is, hogy vízi baleseteket leginkább a totyogók és a tinédzserek szenvednek.

RS33470_KA-20150716-IMG_3180-scrCsökkenés figyelhető meg a végzetes gyerekbalesetek számában, ám még így is minden évben több tucat gyermek hal meg, pedig az esetek nagy részét meg lehetne előzni – mondja Dr. Krivácsy Péter. A súlyos, maradandó sérüléssel vagy halállal végződő gyerekbalesetek kb. háromnegyedében van koponyasérülés, ezért különösen fontos a fej védelme. Főként biciklizésnél, görkorcsolyázásnál és gördeszkázásnál kell erre odafigyelni. Ha egyszer már koppant egy nagyobbat a sisak, vegyünk újat, a megroppant szerkezetű eszköz ugyanis már nem biztosít megfelelő védelmet. A szakorvos szerint a nagyízületek védelméről is gondoskodni kell.

Nyaranta a víz is veszélyforrás, főként két korosztály érintett, a totyogók és a kiskamaszok – mondja Dr. Krivácsy Péter. A 1,5-2 évesek elsősorban otthon, a kerti medencékbe eshetnek bele, ezért ezeket érdemes körbekeríteni. Mivel a fulladás néma gyilkos, nem szabad őrizetlenül hagyni a kicsiket a kertben – emeli ki a szakorvos. A tinédzserek pedig jellemzően a természetes vizeknél kerülnek bajba, általában azért, mert nem jól becsülik meg a képességeiket és a helyzetet. Dr. Krivácsy Péter szerint még biztos úszástudás esetén is fontos, hogy betartsák a fiatalok azt az alapszabályt, hogy semmiképp se menjenek vízbe, miután alkoholt fogyasztottak. Ez ugyanis oldja a gátlásokat, csökkenti a reflexeket. Különösen veszélyes, ha sötétedés után mennek fürdőzni a fiatalok – hívja fel a figyelmet a szakorvos.

Ha autóval indulunk útnak, sosem szabad elfeledkezni a megfelelő méretű biztonsági gyermekülés használatáról. Különösen a kisebbeket lehetőleg a menetiránnyal szemben, és hátra ültessük a babaülésbe. Kötszert, fájdalom- és lázcsillapítót mindenképpen érdemes bepakolni, baj esetén pedig jó tudni, hogy a hűtés, a rögzítés és a nyugalomba helyezés mindig fájdalomcsillapító hatású – mondja Dr. Krivácsy Péter.

Ha megtörtént a sérülés, fontos, hogy ne mozgassuk a sérült végtagot, az a cél, hogy a lehető legkevesebb plusz fájdalmat okozzuk. Alsó végtagi fájdalomnál mentőt kell hívni, és ha intenzív a fájdalom, akkor a felső végtag esetében is ez a megoldás. Ha 90 fokban rögzítjük a kart – például egy kendővel –, jelentősen csökken a fájdalom. A hűtés is hatásos, és be lehet venni egy fájdalomcsillapítót is, de enni, inni már nem szabad, hiszen fel kell készülni arra, hogy esetleg műtétre lesz szükség.