Egy új eljárásnak köszönhetően gyorsabbá és biztonságosabbá vált a hörgőtükrözés a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján – mondta Dr. Müller Veronika, a klinika igazgatóhelyettese. A módszer egy új szonda segítségével a tüdőszövet lefagyasztásával lehetővé teszi akár egy kb. fél centiméteres darab eltávolítását is, amelyből a patológusok gyorsabban és pontosabban tudnak diagnózist felállítani, így sok esetben kiválthatóak a mellkassebészeti eljárások. Magyarországon körülbelül 3-5 ezer ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos beteg él, elsősorban rajtuk segít az úgynevezett cryobiopsziás eljárás.

Pulmonológiai Klinika Ünnepi Jubileumi Tudományos Ülése a Zsófia rendezvényhajón Ünnepségre gy?ltek össze a tüd?transzplantációval összefügg? el?- és utógondozásban részt vev? hazai szakemberek abból az alkalomból, hogy a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája öt éve végzi ezt a munkát.

Az eddig alkalmazott, hagyományos hörgőtükrözési eljárás nem igényel altatást, hátránya azonban, hogy mindössze egy gombostűfej nagyságú minta nyerhető vele a tüdőszövetből, ez pedig sok esetben nem elegendő a patológusnak, hogy felállítsa a diagnózist – mondja Dr. Müller Veronika. Korábban ilyen esetekben mellkassebészeti eljárásra volt szükség, ez azonban hosszadalmasabb, és több kockázattal jár, mint az új módszer, amely valahol a kettő között van. A cryobiopsziás eljárás altatást igényel, körülbelül egy napig kell a betegnek kórházban tartózkodnia, ugyanakkor sok esetben kiváltható vele a sebészeti beavatkozás, hiszen a tüdőszövet lehűtésével akár fél centiméteres mintát is el lehet távolítani, amelyből már meg lehet állapítani, hogy mi a baj, és milyen kezelési módokat lehet alkalmazni.

Évente körülbelül 1200 hörgőtükrözést végeznek a Pulmonológiai Klinikán, ezek közül körülbelül 300 a tüdőszöveti biopsziás mintavétel. Dr. Müller Veronika szerint bizonyos esetekben továbbra is elsődlegesek maradnak a hagyományos vizsgálatok, ám olyankor, amikor a tüdőfibrózisos betegségek előrehaladottabb állapotban vannak, vagy bármely egyéb akadálya van annak, hogy sebészi úton lehessen tüdőszövetet eltávolítani, az új eljárás bizonyulhat a leginkább hatékonynak. A betegeknek nem kell fizetniük ezért a vizsgálatért, és az ország bármely pontjáról utalhat hozzájuk betegeket a szakorvos, amennyiben úgy gondolja, hogy ez a módszer hatékonyabbá és biztosabbá teheti a diagnózis felállítását.

Dr. Müller Veronika szerint az eszköz a fagyasztásos technikának köszönhetően a hörgőkben lévő nagyobb daganatok eltávolítását is lehetővé teszi, így felszabadulnak és átjárhatóvá válnak a hörgők, és a beteg újra kap levegőt. E mellett bevérzés esetén is komoly segítséget jelent, hiszen a vérömlenyt is le tudja hűteni, amelyet ezután egy darabban ki lehet emelni.

Az eljárást a prágai Károly Egyetem Pulmonológiai Klinikáján tanulta meg a klinika több pulmonológusa, bronchológiai asszisztense és aneszteziológus szakorvosa. Az új beavatkozás bevezetésével a Semmelweis Egyetem az orvosképzésben és szakorvosi képzésben is bővíti az oktatási tevékenységét.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem