Pácolt, füstölt húsok inkább csak mértékkel, hal azonban bőven kerülhet a karácsonyi asztalra – javasolja Dr. Lichthammer Adrienn. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa szerint az ünnepi menü is lehet egészséges, csak oda kell figyelni az elkészítési módra: ne süssünk bő zsiradékban, hanem roston vagy sütőzacskóban! Köretnek zöldséget, desszertnek gyümölcsös vagy teljes kiőrlésű gabonából készült édességet válasszunk – javasolja a szakember, aki szerint a nem megfelelően összeállított menü még azokat is megviselheti, akik egészségesek, és nem érzékenyek vagy allergiásak semmilyen ételre.

RS42211_KA-20151215-IMG_1618-scrSüssünk sütőzacskóban, alufóliában vagy roston, kerüljük a bő zsiradékot, és pároljunk! – tanácsolja Dr. Lichthammer Adrienn. A dietetikus szerint az Egészségügyi Világszervezet már korábban is jelezte, hogy a pácolt, valamint füstölt húsfélék nagymértékű fogyasztása káros hatással járhat, amelyről a nitrites pácsó, illetve a füstölés során az ételbe kerülő vegyületek tehetnek. A WHO újabb vizsgálata ezt megerősítette, és a figyelmeztetést kiterjesztette az összes feldolgozott húsfélére és a vörös húsokra – teszi hozzá. A szakember szerint a világszervezet is azt hangsúlyozza, hogy ezeknél a termékeknél a mennyiségre érdemes odafigyelni, hetente egy-két alkalommal lehet ilyen ételeket fogyasztani. Szó sincs tehát arról, hogy le kellene mondani a húsfélékről, hiszen azok értékes fehérjeforrások, vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt fontos részei a táplálkozásnak – mondja a dietetikus.

Halászlé, rántott hal – a magyarok többsége még mindig ezekre gondol elsőként, ha a halfogyasztás kerül szóba, pedig ennél azért jóval gazdagabb a repertoár – mondja a dietetikus hangsúlyozva, hogy miközben a WHO ajánlása szerint heti rendszerességgel kellene halat fogyasztani, a magyarok többsége csak ilyenkor és húsvétkor választja ezeket a fogásokat. Hozzáteszi: érdemes olyan halakat beszerezni, amelyeknek értékes a zsírsav összetétele, tartalmaznak omega-3 zsírsavat, ilyen a busa, a lazac, a makréla, a szardínia, a hering vagy a pisztráng. Ami pedig az elkészítési módot illeti, a húsokhoz hasonlóan itt is a zsírszegény megoldás a javasolt.

A mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvező, a máknak ráadásul magas a rost és a kalcium tartalma is, így bátran használhatjuk tölteléknek – ajánlja a dietetikus. Népszerűek az aszalt gyümölcsök is, ám magas energia- és cukortartalmuk miatt inkább csak ízesítésre, díszítésre használjuk – mondja Dr. Lichthammer Adrienn, aki szerint az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni. Mivel a rostdús táplálkozásnak bizonyított szerepe van a vastagbélrák megelőzésében, ezért az ünnepek alatt is érdemes naponta többször teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, valamint zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

A mértéktelenül fogyasztott energiadús ételek külön kockázatot jelentenek azok számára, akiknek valamilyen – anyagcsere, tápcsatorna – betegség miatt különleges étrendre van szükségük – hívja fel a figyelmet a dietetikus. Legyünk figyelemmel azokra a vendégeinkre, akik diétára szorulnak, és ne kínáljuk őket olyan étellel, itallal, amely számukra nem megfelelő! – teszi hozzá.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem