Idegrendszeri betegségek (Alzheimer-kór, Parkinson kór, skizofrénia, autizmus stb.), ritka örökletes betegségek, daganatok és agyi áttétek kialakulásának kutatása válik nagyságrendekkel hatékonyabbá a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének új, a teljes emberi génkészlet gyors szekvenálásra (bázissorrendjének azonosítására) képes gépével.

A készülék teljesítménye százszor nagyobb a térségben eddig elérhetőknél. A diagnosztikához, kutatáshoz és a személyre szabott kezelések fejlesztéséhez szükséges genomikai vizsgálatokat a világon elérhető legmagasabb szinten végzi. A készülék a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával a Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon Ny Rt. közös kutatási céljait szolgálja, de lehetőséget nyújt más betegségek genomikai vizsgálatára is.

Időpont: 2015.02.06. 9:30

Helyszín: SE Genomikai Medicina és Ritka Betegsége Intézete, 1083 Tömő u. 25-29. III. em., Neurogenetikai Laboratórium

Megszólalók:

Dr. Szél Ágoston rektor, Semmelweis Egyetem (köszöntés, mit jelent az egyetemnek az eszköz beszerzése, 3-5’ )

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem (a géppel végezhető vizsgálatokról laikusoknak, 3-5’)

 

10.30 – 12.30: A Csúcstechnológia az agykutatás szolgálatában című miniszimpózium keretén belül lesz lehetősége az érdeklődőknek a témában szakmai előadások meghallgatására is.