Minden év októberének második szombatján tartják a Hospice Ellátás Világnapját, idén október 11-én. A hospice ellátás ingyenes Magyarországon, négy formája vehető igénybe, segítségével pedig a beteg akár saját otthonában búcsúzhat el szeretteitől – hívja fel a figyelmet Dr. Hegedűs Katalin docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese. A szakember szerint méltósággal meghalni nem egyedül, a külvilágtól elszigetelődve, hanem szeretteink, vagy erre szakosodott gondozó jelenlétében lehet.

Dr. Hegedűs Katalin, fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem
Dr. Hegedűs Katalin, Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Intézményi vagy otthoni hospice ellátásba azok az előrehaladott stádiumú, elsősorban daganatos betegek kerülhetnek, akiknek a várható túlélési idejük előreláthatóan nem haladja meg az egy évet. Az ellátás során elengedhetetlen a hatékony fájdalomcsillapítás, ám a feladat ennél jóval összetettebb – fogalmaz Dr. Hegedűs Katalin. Az orvos (belgyógyász, háziorvos, onkológus, aneszteziológus) mellett szakápoló, pszichológus, mentálhigiénés szakember, gyógytornász, fizioterapeuta, pap, szociális munkás, dietetikus és speciálisan képzett önkéntes dolgozik együtt a végstádiumú betegek életminőségének fenntartásán.

A hospice ellátás formái különbözőek lehetnek: a kórházak, szociális és egyházi intézmények hospice osztályain szakképzett gárda felügyeli a betegeket, ám a túltelítettség miatt ide nem könnyű bekerülni, hosszú a várólista. A háziorvos által felírt otthoni ellátást azonban jóval többen vehetnék igénybe, mint ahányan jelenleg választják – emeli ki Dr. Hegedűs Katalin. Fontos tudni azonban, hogy az ebben résztvevő szakemberek elsősorban a fájdalomcsillapításban, sebkötözésben, táplálásban és a veszteség feldolgozásában nyújtanak segítséget a beteg és családtagjai részére. Az otthonápolás tehát nem jelent megoldást minden betegnél, hiszen nem tud 24 órás felügyeletet biztosítani. Erre az önkormányzatoknál kérhető szociális gondozó segítsége.

Fotó: Valuska László
Fotó: Valuska László

Szintén választható az úgynevezett palliatív szakrendelés, amivel a kórházi benntartózkodás idejét lehet csökkenteni. A szakrendelésen biztosítják a beteg megfelelő fájdalomcsillapításának beállítását, pszichés támogatást nyújtanak, de tájékoztatnak az otthoni és intézményi ellátás lehetőségeiről is. A kórházi osztályoknak, szakorvosoknak pedig a klinikai szakemberekből álló palliatív konzultációs mobil team nyújt szakmai segítséget a betegek ellátásában, főképp a megfelelő fájdalomcsillapítás kiválasztásában. A hospice ellátás valamennyi formája ingyenes – hangsúlyozza Dr. Hegedűs Katalin. Magyarországon 14 felnőtt és 2 gyerek fekvőbeteg intézményi részleg, 64 otthoni ellátást végző csoport, 4 mobil team és 3 palliatív járóbeteg-rendelés végez hospice tevékenységet.

A Semmelweis Egyetemen tíz éve oktatnak tanatológiát és palliatív ellátási ismereteket, ami a szakmai háttér megerősítése mellett a megfelelő orvosi kommunikáció elsajátításában is segít. A haldoklók szenvedéseinek enyhítését célzó kurzus népszerű a hallgatók körében, hiszen később az ő feladatuk lesz kimondani egy betegről, hogy végstádiumban van, ennek kritériumait ezért mindenképp el kell sajátítani – mondja Dr. Hegedűs Katalin.

A Hospice Világnap idei jelszava: „A palliatív ellátás teljes lefedettségéért. Ki gondoz? Mi igen!” A világnap kapcsán októberben és novemberben számos helyszínen szerveznek hospice ellátással kapcsolatos képzéseket és jótékonysági rendezvényeket.