Beültették az első hazai végleges műszívet a Semmelweis Egyetemen. A fél kilós, kb. 10 centiméteres szerkezet folyamatosan áramoltatja a vért az erekben, így a betegeknek tulajdonképpen nincs pulzusa. Az 51 éves férfi, akin az életmentő beavatkozást a Városmajori Klinikán szeptember 20-án végrehajtották, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedett. Magyarországon jelenleg 300 ezer olyan ember él, akik érintettek a betegségben. A betegek fele a diagnózis felállítását követő 4 éven belül meghal. 

A végstádiumú szívelégtelenség egyetlen terápiás megoldása napjainkban a transzplantáció. Ahhoz, hogy egy ilyen több órás, megterhelő műtétet végre tudjanak hajtani, stabilizálni kell a páciens állapotát, ehhez szükséges a műszív kezelés. A végleges műszívet csak olyan betegben használják, aki közvetlen életveszélyben van, és nincs semmilyen más kezelési lehetőség. A szerkezet elektromos árammal működik, és a bőrön keresztül egy vékony kábellel kapcsolódik az akkumulátorokhoz. Az elemeket egy övön lehet hordani, ezáltal a beteg nincs ágyhoz kötve, képes mindennapi teendőit ellátni.

A donorkrízis egyik megoldása lehet a végleges műszív, amely a beteg állapotától függően, akár élete végig is szolgálhatja a pácienst. A többi között erről és az Eurotransplant-hoz való végleges csatlakozásunkról is szó esik majd az Európai Donációs Nap, Európa Tanács által hazánkban szervezett tanácskozásán.

Sajtótájékoztató időpontja: 2012. október 12.      12.00 óra

Sajtótájékoztató helyszíne:
Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika
Cím: 1122 BP Gaál József út 9-11. I. emelet, igazgatói tárgyaló

A sajtótájékoztató résztvevői:

1200 – 1205  Dr. Gál János, rektorhelyettes, Semmelweis Egyetem
1205 – 1210  Dr. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár
1210– 1215    Dr. Per Pfeffer, elnök, Európa Tanács Transzplantációs Bizottság
1215 – 1220   Dr. Langer Róbert, képviselő, Európa Tanács Transzplantációs Bizottság
1225 – 1225    Dr. Merkely Béla, igazgató Városmajori Klinika
1225 – től     Vágóképek, interjúk

Interjúkészítési lehetőség az első végleges műszívet kapott beteggel és a szakmai szervezetek képviselőivel.

Sajtókapcsolat: Czétényi Rita, sajtóreferens 30/269-6302

Budapest, 2012. október 9.