Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Az Új Széchenyi Terv kiemelkedő egészségügyi fejlesztése a Korányi Projekt

Sajtóanyag

Az elmúlt napokban történt hurghadai baleset és az annak kapcsán a hazai baleseti-sürgősségi szakma irányába megnyilvánuló elismerés is ráirányította a figyelmet arra, hogy az egészségügyi kormányzat helyesen gondolkodott akkor, amikor elkészítette a Semmelweis Tervet. Ez a terv adja meg ugyanis az alapját annak, hogy az egészségügyi intézményrendszer átalakításával a betegellátás egységesen magas színvonalú és biztonságos legyen. Olyan, amire még mindig képes a 2007-ben „lefokozott” egykori Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet kollektívája, amely folyamatos munkával biztosította a 29 hazaszállított sérült ellátását.

A Korányi Projekt az Új Széchenyi Terv egyik kiemelkedő egészségügyi fejlesztése, amely 8,1 milliárd forint uniós fejlesztési támogatással valósul meg. A Semmelweis Tervben megfogalmazottaknak megfelelően a projekt eredeti szakmai-műszaki koncepciója bővült, a változtatásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a projektgazda Semmelweis Egyetem a napokban írt alá együttműködési megállapodást további 1,9 Mrd Ft kiegészítő támogatás nyújtásáról. A bővített beruházás szakmai célja egy poliklinikai háttérrel rendelkező délpesti sürgősségi centrum megvalósítása a Semmelweis Egyetem, a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központ (volt Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet) és az Országis Idegtudományi Intézet együttműködésében.

A Korányi Projekten belül a Semmelweis Egyetem külső klinikai telepén épül fel az új betegellátó egység, mely szervesen illeszkedik a külső klinikai tömb épületeihez, a Radiológiai és Onkoterápiás, valamint a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikákkal egy teret alkotva. A többi klinikai épülettel (Sebészeti Klinika, I. sz. Belgyógyászati Klinika, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika, Neurológiai Klinika, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, Urológiai Klinika) átjáró rendszer köti majd össze a központosítandó funkciók biztonságos, gyors és az időjárástól független elérése érdekében. Az új épületben Központi Laboratóriumot alakítanak ki, amit csőposta köt össze a telep egységeivel, és amelyben összevonják a jelenleg 5 épületben, különböző klinikákon folyó diagnosztikai tevékenységet. Kialakítanak egy 29 ágyas Központi Intenzív Osztályt és létrehozzák a Központi Radiológiai ellátást, új, centralizált képalkotó-diagnosztikai részleg megvalósításával. A Központi Sterilizáló és Ágyfertőtlenítő megnyitásával a külső egyetemi telephely valamennyi klinikája számára biztosított lesz a minőségi szolgáltatás. A nőgyógyászati járóbeteg szakambulanciák és szakrendelők jelenleg a kertben, kisebb épületekben helyezkednek el. Ezeket a barakképületeket a fejlesztés során lebontják, az általuk eddig ellátott funkciókat pedig az új tömbben helyezik el, így azok egy légtérbe kerülnek a II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikával. Új szolgáltatási egységként létrejön egy sürgősségi osztály és egy modern fizioterápiás részleg. Az új beruházással a betegutak szervezése, a szakemberek mozgása, a vizsgálatok szervezése, valamint a klinikai épületek üzemeltetése a korábbiaknál jóval hatékonyabbá válik.

A Semmelweis Tervben megfogalmazottaknak megfelelően a projekt eredeti szakmai-műszaki koncepciója részben módosult, a változtatásokról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a projektgazda Semmelweis Egyetem a napokban írt alá együttműködési megállapodást. A Korányi Projekt várhatóan 2013. I. félévében fejeződik be.

2011. november 21.

KMOP 4.3.1/A_2-09-2F-2010-0001

Galéria

9kép