A szakterület legszűkebb világelitjébe tartozik két budapesti sportorvosi intézmény. A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának Ortopéd-traumatológiai Osztálya, a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszéke (dr. Hangody László professzor irányításával) és a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja (dr. Merkely Béla professzor a vezetője) mindig is az elismert gyógyító központok közé tartozott, utóbbi, példának okáért, 2009-ben elnyerte hazánkban az Év kórháza címet. A közelmúltban mindkét intézmény bekerült a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által elismert és akkreditált Kiváló Gyógyászati Központok (Medical Centres of Excellence) sorába. Így az intézmények egy olyan, szűk körű klubba léptek be, amelynek világszerte mindössze huszonkét tagja van – a zürichi Schulthess Klinikától az új-zélandi (Auckland) Adidas Sportmedicina Központig. A legközelebbi ilyen központ Prágában van, a velünk szomszédos országokban egyet sem akkreditáltak.
Jiri Dvorák, a FIFA Orvosbizottságának és az F-Marc programjának cseh elnöke így fogalmaz: „Szándékunk szerint az ezeket az intézményeket látogató labdarúgók a megelőzés, a kezelés és a rehabilitáció komplex hatásait élvezhetik, egyszersmind az orvostudomány vívmányainak felhasználásával optimalizálhatják teljesítményüket.”
Dr. Pánics Gergely (35), Hangody professzor sportsebész munkatársa volt az akkreditálási folyamat motorja, a két kórház pályázatának koordinálója. Az MLSZ orvosi bizottságának tagja 2007-ben került be a FIFA Futuro 3 programjába, és szerzett tudomást a FIFA Medical Centres of Excellence hálózatáról. Az Uzsoki Utcai Kórház Ortopéd-traumatológiai Osztálya a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjával karöltve 2010 márciusában adta be akkreditációs pályázatát, melynek eredményeként az intézmények beléphettek a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatába, és bekerültek a FIFA kutatási programjába.
A futball-orvostudomány legalább akkora fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, mint maga a labdarúgás. A felhalmozott tudásanyag elemzése, gyakorlati alkalmazása részben a FIFA Orvosi Kutatási és Alkalmazási Központ (F-MARC) tevékenységén keresztül valósul meg.
A FIFA a Kiváló Gyógyászati Központok hálózatát azért hozta létre, hogy világszerte tudatosítsa a labdarúgókban, hol kapják a lehető legmagasabb színvonalú ellátást, ha egészségügyi, speciálisan a futballal összefüggő problémáik támadnak.
Az első Kiváló Gyógyászati Központ, a zürichi Schulthess Klinika 2005 májusában nyitotta meg kapuit, két évvel később öt további központ csatlakozott. Ma huszonkét ilyen centrum működik a nagyvilágban – közülük kettő Budapesten.

A Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai kórházának Ortopéd-traumatológiai Osztálya
A labdarúgó rendszerint akkor találkozik először a traumatológussal, amikor megsérül. Legyen szó bokaficamról, izomhúzódásról vagy jóval súlyosabb esetről, mint például a porcleválás, térdszalag-szakadás, netán törés, fontos a pontos diagnózis, a gyors és szakszerű kezelés, illetve a gondos rehabilitáció, az utógondozás. Ezek elengedhetetlen feltételei annak, hogy ugyanolyan, vagy közel ugyanolyan állapotban térhessen vissza a pályára a labdarúgó, mint amilyen állapotban a sérülést megelőzően játszott.
Az esetek jelentős részében a háziorvos vagy a sportorvos segíthet. Csakhogy a mai, roppant magas szintű sporttevékenység közepette, amikor a bonyolult sérülések száma exponenciálisan megnőtt, az igény is ezzel párhuzamosan nő a komplex orvosi szolgáltatások igénybevételére. Ezt a komplexitást nyújtja a Fővárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórházának Ortopéd-traumatológiai Osztálya és a Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja, mely két intézmény együttesen ad helyet a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Tanszékének.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja
A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában éves szinten 250 élsportolót és mintegy 500 sportolót vizsgálnak. Köztük jelentős számban vannak labdarúgók is, akiknél a szívritmuszavar, szívizombetegség, koszorúérbetegség, billentyűbetegség diagnosztizálása, illetve kizárása a cél. A kardiológiai kivizsgálás a szívultrahang, ritmuszavar-analízis mellett szükség esetén szív-CT, szív-MR vizsgálatokkal, valamint koszorúérfestéssel is kiegészíthető. Az orvostudomány fejlődésével egyre több betegség esetében alkalmazható katéteres szívműtét a betegek gyógyítására. A betegségek kizárásával és kellő időben történő diagnosztizálásával a sportkardiológia hozzájárul a biztonságos versenysport végzéséhez és a sportpályákon történő tragédiák elkerüléséhez.

Ezekben a központokban sokkal többet kínálnak a páciensnek, mint a sérülések diagnózisa és kezelése. Megtanítják a sportolót arra, hogyan előzze meg a sérülést. Elemzik a sportolók teljesítményét, tanácsokat adnak azzal kapcsolatban, hogyan kompenzálhatók bizonyos testi hiányosságok speciális edzésmódszereken keresztül, s – nem utolsósorban – nélkülözhetetlen táplálkozástudományi ismereteket nyújtanak természetesen csakis a megengedett kereteken belül.

Tömören: segítik a labdarúgót abban, hogy még jobb játékos legyen.
.