Dr. Langer Róbert

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója

Ma Magyarországon 6 ezren járnak krónikus művese kezelésre (dialízisre). Közülük közel 700-an vannak a transzplantációs várólistán. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján évente 160 veseátültetést hajtanak végre, de lehetőség lenne ennél többre is, ha volna elég szerv.

A szervdonációk számát részben az élődonoros átültetések folyamatos növelésével lehetne megemelni. A klinika az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a transzplantációk száma növekedjen, többek között három főállású koordinátort is foglalkoztatnak. A várt eredmény nem maradt el, a főváros kiemelkedően teljesített: tavaly Budapesten 31 élődonoros veseátültetést végeztek el, míg idén ez idáig 9 beavatkozásra került sor, március 28-án a lesz a tízedik ilyen műtét.

Az élődonoros donáció óriási feladatot ró az intézményekre, hiszen a műtétre várakozóra és a szervadományozóra is rengeteg vizsgálat vár, és a pillanatnyi várólistás rendszer – a számtalan egyeztetés miatt – jelentősen megnehezíti az intézmény koordinátorainak munkáját. Mivel az orvosok egy része tisztában van ezzel, így a megoldás helyett sokan a könnyebb utat választják, és fel sem vetik ezt a lehetőséget pácienseiknek. A Transzplantációs és Sebészeti Klinika munkájának eredményeképpen az élő és kadáver donáció aránya Budapesten 20% volt tavaly; ez a mutatószám az Európai Unióban 18,3%.

Az évi körülbelül 150-160 donor nem elégséges ahhoz, hogy a várólistán lévő betegek hasonló esélyekkel rendelkezzenek a közel kétezer donort prezentáló Eurotransplant közösséggel való összehasonlításban. Szervektől függetlenül a gyermek recipiensek egy nagyobb poolból nagyobb eséllyel jutnak szervhez, itthon pedig ha ritkán, de mégis van gyermek donor, nem biztos, hogy vércsoportban, méretben megfelelő beteg található a várólistán. Riasztó adat, hogy 2008-ban a rendelkezésünkre álló vesék 3 százalékát nem tudták beültetni vércsoportazonos recipiens hiányában a kis ország mivoltunk miatt, egy nagyobb közösség részeként ez nem fordulhatott volna elő.

Az Eurotransplant kész algoritmussal és bevált logisztikával vár bennünket. A néhány éve még a nálunk sokkal kevésbé fejlett Horvátország a 3 éve történt csatlakozása óta drámai fejlődésen ment át, idén már az európai élmezőnyhöz zárkózott fel, messze túlhaladva a magyar aktivitást, az ő példájuk és Szlovénia hasonló tapasztalatai igen bátorítóak számunkra.

Valamennyi orvos számára elengedhetetlen, hogy ismerje és tudja: kinek és mikortól lehet szüksége szervátültetésre. Ezzel életet menthet, és élhető életet adhat. Minden egyes lejelentett szerv egy új élet kezdete.