Háttéranyag

Magyarországon a daganatos betegségek vezető helyen állnak a halálozási statisztikákban. A nemzetközi elemzések is minket, magyarokat emelnek ki, ha negatív példáról van szó. Szakértők szerint 2020-ra a világon minden család tudni fogja, mi a rák.
Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, hazánkban minden 7. nőnél várható, hogy élete folyamán kialakul a betegség. Magyarországon évente 8000, világszerte 1.000.0000 új beteget regisztrálnak. Ennek ellenére a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikájára a nők majd 70 %-a már előrehaladott mellrákkal érkezik, a szűréseken pedig a meghívott nők mindössze 40 %-a vesz részt. Ezzel szemben a skandináv országokban több mint 90%-os a részvétel.
Fiatalkorinak nevezzük az emlőráknak azt a típusát, ami a 35 évesnél fiatalabb nőket érinti. Ez kb. az összes eset 1%-a, ami évente kb. 75-80 új beteget jelent hazánkban. Ez a szám azonban folyamatos növekedést mutat, melyben a genetikai adottságok mellett a környezeti hatásoknak is fontos szerepe lehet.
A terhességi emlőrák a várandósság ideje alatt, illetve a szülést követő 1 éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat, 3000-ből kb. egy terhességet érint. A gyermekvállalás egyre későbbi életkorra való kitolódása is okozhatja, hogy sajnos egyre több ilyen beteget látunk. Ezek a daganatok általában agresszív viselkedésűek. A várandós nők esetében az anya betegségének kezelése mellett természetesen a magzat egészségének megőrzése is nagyon fontos szempont, emiatt ez a betegcsoport különösen kidolgozott kezelési tervet és gondos odafigyelést igényel.
A Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája a rendszeres önvizsgálat és a szűréseken való megjelenés fontosságára hívja fel a figyelmet, hiszen az időben felfedezett emlőrák gyógyítható.