Semmelweis Egyetem – Kutatóegyetem
A Semmelweis Egyetem (SE) 2010-ben nyerte el a Kutatóegyetem címet; az ehhez kapcsolódó fejlesztési programra 3 milliárd Ft támogatást kapott a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.

A projektnek négy kiemelt területe van:

  • Prevenciós modul – személyre szabott orvoslás
  • Diagnosztikai modul – Modern képalkotó eljárások a molekulától az emberig
  • Technológiai modul – Bio-engineering
  • Terápiás modul – Molekuláris medicina a betegségek gyógyításában

Ennek a pályázatnak a keretében került sor többek között egy 256-szeletes CT készülék beszerzésére, mely Közép-Európában egyedülálló berendezésként a szív-CT-k legújabb generációját képviseli. Az új CT készülék két szívdobbanás alatt képes ábrázolni a szívet és a koszorúereket. A sok szeletnek köszönhetően kitűnő képminőség érhető el alacsony sugárdózis mellett. A készülék a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában kapott helyet, ahol rutinszerűen használják bizonytalan mellkasi panaszokkal érkező betegeknél a koszorúér-betegség kizárására vagy diagnosztizálására.

Szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon

Magyarországon kb. 25 ezer ember szenved el szívinfarktust évente. Az összes halálozás 50%-ért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. A szívinfarktus halálozási mutatója kb. 5-6-szor magasabb, mint egyes Nyugat-Európai országokban (pl. Franciaország). A nyolc éve működő szervezett szívinfarktus-ellátásnak és a korszerű gyógyszeres kezelésnek köszönhetően évente kb. 7000-el csökkent az infarktushoz kapcsolódó halálesetek száma az elmúlt 15 év során. A fenntartható fejlődés alapja a magas szintű kórházi ellátás mellett a fokozott megelőző tevékenység. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet. A szív koszorúereinek állapotfelmérésére alkalmazható egyik legújabb technológia a szív-CT, ami gyors, alacsony rizikójú eljárás, ugyanakkor különösen részletgazdag megoldást kínál a diagnózis felállításához.

A szív-CT vizsgálat jelentősége

A koszorúér-betegség diagnosztikájának jelenlegi alapvető („gold standard”) módszere az artériás behatoláson keresztül végzett szívkatéterezés. A szívkatéterezés során egy nagyobb verőéren keresztül vezetnek fel műanyag katétert a szívig és bár ezt ma már igen nagy gyakorlattal végzik, mégis, a módszernek jól ismert kockázata is van. A szívkatéteres vizsgálat során nagy pontossággal diagnosztizálhatók a koszorúerek szűkületei, azonban a szűkületet még nem okozó felrakódások, úgynevezett koszorúér „plakkok” ezzel a módszerrel nem mutathatók ki. A szívizominfarktust vagy hirtelen szívhalált szenvedő betegek kétharmadánál nincs kimutatható koszorúér-szűkület. Az infarktust egy sérülékeny, úgynevezett „vulnerábilis” plakk megrepedése okozza, amely az érelmeszesedés folyamatának már korai fázisában megjelenhet, gyakran panaszmentes egyénekben. A sokszeletes szív-CT forradalmasította a kardiológiai képalkotást, hiszen az nemcsak a koszorúér-szűkületet képes kimutatni, hanem a háttérben álló, esetleg még panaszokat nem okozó plakkokat is ábrázolni képes. Így lehetőséget ad az időben elkezdett gyógyszeres terápiára, vagy katéteres koszorúértágításra.

Az új 256-szelets CT és az MRI együttes alkalmazása a szív teljes körű anatómiai és funkcionális leképezését teszi lehetővé, megteremtve ezáltal a hirtelen szívhalált okozó elváltozások korai észrevételének lehetőségét. Kevés olyan kardiológiai centrum van, ahol a szív-CT és szív-MRI vizsgálatokat közös diagnosztikai egységben tudják elvégezni, mint a SE Kardiológiai Központjában kialakított nem-invazív* kardiológiai diagnosztikai részleg.

A most átadott készülék a legmagasabb szeletszámú, leggyorsabb és egyben az első olyan kardiológiai csúcs CT berendezés, amely szívgyógyászati centrumban működik Magyarországon. Gyors sebességének köszönhetően a szükséges vizsgálatok néhány másodperc alatt elvégezhetők, minimálisra csökkentve az időt, amely alatt a páciensnek a berendezésben kell feküdnie.

A készülékhez tartozó kiértékelő munkahelyeken párhuzamosan – és akár a következő vizsgálattal egy időben – történhet a kiértékelés és leletezés. Az üzembehelyezéssel egy időben felújított betegváró és kiszolgáló modernizált környezettel fogadja a pácienseket és egyben segíti a betegellátó munkát.

A készülék a legmodernebb kardiovaszkuláris vizsgálatok mellett általános CT vizsgálatokra is messzemenően alkalmas, így fontos szerepet kaphat többek között a stroke-ellátásban is. Vagy egyes esetekben a katéterezést megelőző nem-invazv diagnosztikai vizsgálatokban is – mindezt kisebb sugárterhelés és kockázat mellett.

A kutatóegyetemi program kapcsán megvalósítható az egyetem versenyképességének erősítése a nemzetközi piacon, a kutatási és fejlesztési körülményeinek javítása, illetve a kutatói és vállalati szféra közötti kapcsolatok erősítése, az innovációt elősegítő fizikai és szellemi infrastruktúra összehangolt kiépítése.

*Invazív. az az orvosi eljárás, melynek során a testbe vágás vagy szúrás által behatolnak.

A tudományos kutatás új irányai

Az Elit Kutatóegyetem projekt keretein belül számos tudományos vizsgálat indult, amelyre a 256-szeletes szív-CT teremtette meg a lehetőséget.

Egyik fontos kutatási terület a vulnerábilis plakk minél pontosabb megismerése, hiszen ez megteremtheti az alapot az infarktus szempontjából leginkább veszélyeztetett egyének időben történő azonosítására, s ez biztosíthatja az infarktus megelőzését. A modern technológia hazai alkalmazására neves külföldi egyetemekről érkeztek haza magyar kutatók. Az amerikai Harvard Egyetemmel jelenleg is zajló közös kutatómunka során a nagy kockázatot jelentő koszorúér-plakkok elemzése zajlik.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karával történő közös kutatás keretében élsportolók szűrését is végezzük; mivel a szív-CT minimális kockázattal járó vizsgálata során az egyébként panaszmentes egyénekben kimutathatóak az esetleges koszorúér fejlődési rendellenességek, valamint könnyebben diagnosztizálhatóak a korai stádiumú koszorúér-betegségek. A módszernek nagy jelentősége lehet az élsportolók hirtelen szívhalálának megelőzésében.