Betűméret: A A A

Szabadalmazhatóság

Kedves Feltaláló, Hallgató, Kutató!

Fontos, hogy nem csak a szabadalmazható projektek hasznosíthatóak, kérjen tanácsot és szakvéleményt szakértő munkatársainktól!

Tisztában vagyunk a gyakran sürgető publikációs kényszerrel, de gyorsított eljárásoknak köszönhetően van lehetőség előzetes védelmi (elsőbbségi napot biztosító) bejelentés elindítására (melynek költségeit és adminisztrációját átvállaljuk), így nem éri hátrány a kutatót és az újdonság is megmarad az eredménnyel kapcsolatosan.

A szabadalmazhatóság fő feltételei, melyek együttes teljesülése szükséges:

  Újdonság: a találmány a szabadalmi bejelentést megelőzően semmilyen formában (szakcikk, szóbeli közlés így konferencia előadás, TDK cikk, TDK előadás stb.) sem juthat nyilvánosságra.
Feltalálói tevékenység: a találmány ne legyen nyilvánvaló a szakember számára a technika állásából. Még akkor sem, ha az több szakterület ismeretét követeli meg.

Konkrét megoldás: a megoldás(oka)t példákkal megalapozottan kell ismertetni a leírásban.

Akkor elfogadható a leírás, hogyha a találmányt a szakember a leírás alapján, szaktudása és általános ismeretei segítségével, azonos eredménnyel meg tudná valósítani túlzott mennyiségű kísérletezés és feltalálói tevékenység nélkül is.

Műszaki megoldás: a találmánynak műszaki megoldásnak kell lennie. A biológiában ez pl. azt jelenti, hogy egy felismert hatásmechanizmus mint elv (felfedezés vagy tudományos elmélet) nem szabadalmazható, azonban ezen a mechanizmuson alapuló megoldások pl. ezen keresztül ható anyagok (gyógyszerek) igen.