Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. május 09.
236724 Összes oltás
14141 Beoltott Semmelweis Polgár

Az eosinophil oesophagitis a nyelőcső krónikus, antigénmediált gyulladása. A nyelőcsőben orális és/vagy aeroantigének által indukált eosinophilgranulocyta-infiltráció, nyálkahártya-hyperplasia és a subepithelialis rétegek fibrosisa szűkülethez, dysphagiához és falatelakadáshoz vezethet.

Epidemiológia
Gyermekkorban az igazolt oesophagitis esetek közel 7%-ában eosinophil oesophagitisről van szó. Incidenciája gyermekkorban 10 eset/100 ezer gyermek. Felnőttkorban az újonnan felismert esetek száma 1,7/100 ezer lakos/év, a prevalenciája pedig 30 beteg/100 ezer lakos. Az eosinophil oesophagitis növekvő gyakorisága párhuzamos az asthma és az allergiás rhinitis gyakoribb előfordulásával. Az eosinophil oesophagitis esetek 40–50%-ában más atopiás betegség is előfordul, az esetek kb. 30%-ában asthma bronchiale, 50%-ában pedig ételallergia mutatható ki. Férfiakban és fiúgyermekekben kétszer gyakrabban fordul elő, mint nőkben. Felnőttkorban jellemzően a második és harmadik életévtizedben alakul ki, az esetek 65–70%-ában férfiakban.

Klinikai tünetek és kórisme
Az életkortól is függenek. Gyermekkorban elsősorban hányás, az evés elutasítása, hasi fájdalom jelentkezik. A nyelés nehezítettsége, a falat elakadása serdülőkori tünet. A felnőttek is nehezített nyelésről és a falat elakadásáról panaszkodnak. Előfordul az étel visszaáramlása, nyelőcsőégés is, amelyet azonban a savgátló kezelés nem javít. A betegek jellegzetes táplálkozási szokást alakítanak ki: lassan esznek és közben sok folyadékot fogyasztanak.

Az endoszkópos jelek változatosak: a nyálkahártyán fehér felrakódás, csíkos, barázdált hyperaemiás területek egyaránt előfordulhatnak. A nyelőcső átmérője szűkült, Schatzki-gyűrűt utánoz. A többszörös szűkületek a nyelőcsövet olykor a légcsőhöz teszik hasonlóvá.

Az eosinophil oesophagitis szövettani feltétele a nyelőcső-nyálkahártyában nagy nagyítású látóterenként legalább 15, vagy annál több eosinophil sejt jelenléte. A nyelőcső eosinophil beszűrődése azonban nem egyenletes, gyakran foltos vagy szakaszos. Ezért a szövettani mintavétel a nyelőcső felső és alsó szakaszából egyaránt indokolt.

Kezelés
Az eosinophil oesophagitis kezelésének sarokkövei az elkerülő diéta és a helyileg alkalmazott, gyulladáscsökkentő szteroidkezelés. A panaszt okozó szűkületek ballonos tágítást igényelnek.