Immár hagyományosan a Semmelweis International Carnivallal zárták a farsangi időszakot az egyetemi hallgatók. A forgatag keretében idén is megrendezték a Multicultural Food Festivalt, ahol a külföldi és magyar résztvevők kölcsönösen megkóstolhatták a hallgatók által készített, azok hazájából származó jellegzetes fogásokat. A karneválon szerzett élményekről Hegedűs Kristóf, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) tagja számolt be.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) megrendezett Semmelweis International Carnivalt a szervező Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) ezúttal is összekapcsolta a Multicultural Food Festivallal, amelynek keretében a résztvevők bemutatták a hazájuk gasztronómiáját, a legjellegzetesebb fogásokat. Az est során táncos, zenés produkciók, ismert lemezlovasok és zenekar szórakoztatták a hallgatókat, akik egy felejthetetlen estét tölthettek együtt.

A program dr. Alpár Alán nemzetközi rektorhelyettes köszöntőjével vette kezdetét. A rektorhelyettes beszédében visszatekintett a karnevál több, mint egy évtizedes történetére, kiemelve, hogy a hasonló összejövetelek összehozzák a hallgatókat:

Ezek azok a fórumok, ahol igazán közel lehet kerülni másokhoz, más kultúrákhoz. A nyelvi nehézségek pillanatok alatt semmivé válnak. Az étkezés fontos része tradícióinknak, kultúránknak, ezek összekapcsolásából pedig csodálatos dolgok születnek.  

A köszöntők sorát Jaishree Biswakarma, az ISSA (International Semmelweis Student Association) elnöke, valamint Raphael Feurstein, a DSVS (Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis) vezetője folytatta, a HÖK és az IÖCS részéről pedig Nagy Imre Richárd és Sisa Orsolya szólalt fel. Előbbi rámutatott: az idei karnevál tematikája, a „Carnival of the rising sun” a napfelkeltével szimbolizálja az új lehetőségeket, azt a közösséget, ami összeköt bennünket. A megnyitó ünnepséget közös koccintás zárta.

A karneváli hangulatot számos produkció alapozta meg: fellépett Csuja Gellért és Pásztor Bendegúz, majd a Semmelweis Néptánc Együttes és Csizmazia Villő népdal-csokra teremtett igazán magyaros hangulatot. Hallhattuk Neelesh Kumar Kataria, továbbá Savana Rose énekes-gitáros párosát, majd a Dabke formáció előadását is. Teltház mellett adott koncertet az Elefánt zenekar, latin hangulatot varázsolt Bréda Bia, később pedig Pixa állt a keverőpult mögé. A NET dísztermében került sor a különböző nemzetek tradícióit, étkezési szokásait bemutató Multicultural Food Festivalra. Megkóstolhattuk a kazahok egyik jellegzetes ételét, a samsát, amit egy húsos pitéhez tudnánk a legjobban hasonlítani. Kitettek magukért a norvég hallgatók is, náluk a svele, egy palacsintaféleség aratott nagy sikert. Természetesen mi magyarok is megálltuk helyünket, ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb fogások közül válogathattunk.

Esze Gerda, a FOK V. éves hallgatója

Mindent, ami ma este a pultban látható, mi készítettünk. Lakodalmas barack, Fanta-szelet, szabolcsi töltött káposzta, lapcsánka vagy tócsni – ki, hogy hívja. Ezen túl van paprikás krumpli kovászos uborkával. A Fanta-szelet egyébként az én javaslatomra került az asztalra. Amikor hetedik osztályos voltam, és az iskolai farsang előtti napon mondtam édesanyámnak, hogy süteményt kell vinni, mindig ez volt a legjobb megoldás nálunk is, és minden barátnőmnél. Ezért is kerülhetett be a magyaros válogatásba.

Nagy Jázmin, Bacskai Sára és Kolossváry Csenge, az ÁOK I. éves hallgatói   

Voltunk a japánoknál, vietnámiaknál, magyaroknál, németeknél és az izraelieknél. A felsorolásból a szusi ízlett nekünk a legjobban, a magyar tócsnival karöltve, de kipróbáltuk a wiener schnitzelt is. Most nézelődünk tovább.

Az egész karnevált belengte a jó hangulat, mindent összevetve tökéletesen sikerült az idei program! Köszönjük, hogy ennyien csatlakoztatok, és bízunk benne, hogy mindannyian maradandó élményekkel gazdagodtatok!

Hegedűs Kristóf – Hallgatói Önkormányzat
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.