Október 4-5-én immár második alkalommal rendeztek bariátriai sebészeti konferenciát a Semmelweis Egyetemen a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG), valamint a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) közös szervezésében. A Bariátriai Sebészeti Konferencia 2.0 című esemény első napján a résztvevők szakmai előadásokat hallgathattak meg a Semmelweis Szalonban. A konferencia második napján a laikusoknak rendeztek figyelemfelkeltő, tájékoztató előadásokat és szakmai tanácsadást.

A konferencia első napján, október 4-én a Semmelweis Szalonban dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a résztvevőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Semmelweis Egyetem a sebészet viszonylag fiatalabb ágában, a bariátria területén, azaz a kóros kövérség és metabolikus szindróma műtéti kezelésében is zászlóvivővé vált: két évvel ezelőtt ugyanis az intézmény szervezte meg az ország első bariátriai konferenciáját (az erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható), az egyetem falain belül szerteágazó tudás áll rendelkezésre a rendkívül komplex bariátriai ellátáshoz, és kellő tapasztalattal látja el az intézmény az – eddig egyelőre magánellátás keretében végzett – műtéteket. „A mai konferenciának helyet adó Semmelweis Egyetem az ország és a régió vezető felsőoktatási intézménye, a világ top 300 egyetemeinek egyike, az ország legnagyobb egészségügyi ellátója. Mindez feladattal és felelősséggel is jár mind a lakosság tájékoztatása, mind az egészségügyet országos szinten meghatározó kérdésekben.”

Önöknek, akik most itt vannak, nem kell hangsúlyoznom, hogy Európa egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása az elhízás, és a probléma – méretét tekintve – kiemelt figyelmet érdemel

– fogalmazott dr. Merkely Béla. Hozzátette: kezdeményezték, hogy bizonyos indikációk esetén a bariátriai és metabolikus sebészeti eljárások államilag finanszírozott módon is elérhetők legyenek Magyarországon. „Hiszen bizonyos esetekben csak a műtét vezethet el a súlyos anyagcserezavarokat okozó kóros túlsúly csökkenéséhez. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések tehát elkezdődtek a NEAK-kal” – magyarázta a rektor.

Dr. Szijártó Attila, a STéG igazgatója köszöntőjében kiemelte: míg néhány éve a kóros kövérséggel foglalkozó sebészet és tudomány elsősorban a szépészeti beavatkozásokat és a komoly mozgásszervi panaszok miatt fellépő indikációkat jelentette, ma ezen műtéti ellátás filozófiája a metabolikus rendellenességek és az elhízás köré csoportosul: elsősorban azokat az anyagcsere-folyamatokat gyógyítják a beavatkozások segítségével, melyek a konzervatív kezelésre nem reagálnak – ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség. Rámutatott, hogy míg a kilencvenes években az jelentette az áttörést, hogy a peptikus fekélybetegség kezelésében a gyomorcsonkoló műtétek helyét átvették a savcsökkentő protonpumpa-gátlók, addig mára az egész életen át szedendő tabletták helyére ismét a műtéti kezelések lépnek. A műtéti kockázat megfelelő kezekben és körülmények közt alacsony. Ugyanakkor a beavatkozáson áteső betegek perioperatív szakaszban történő menedzsmentje, a műtét tervezése és a posztoperatív kezelés is komoly kihívást jelent, ugyanis egy önmagában veszélyeztetett célközönségről van szó – húzta alá. Hozzátette: ahogy a vesetranszplantáció is egyértelműen költséghatékonyabb, mint az egészen életen át tartó dialízis, úgy az adatok és eredmények szerint a bariátriai kezelés is jóval hatékonyabb, mint a tablettás terápia. Dr. Szijártó Attila kiemelte, hogy a bariátriai műtétek jelenleg Magyarországon csak a magánellátásban érhetőek el, az ehhez kapcsolódó egészségturizmus pedig igen nagymértékű – ugyanakkor az állami szereplő is megkerülhetetlen a beavatkozást követő szövődmények ellátásában, éppen ezért az lenne a legjobb, ha magát az alapműtétet is az állami ellátás keretében végezhetnék el.

A helyzet alapvetően nagyon komoly: az Európai Unióban, azon belül is az OECD államokban a népesség 60 százaléka küzd túlsúllyal. Európában Romániában a legrosszabb a helyet, ahol a populáció 67 százaléka érintett. A legjobb Franciaországban a helyzet, ahol ugyanez az arány 45 százalék. Magyarországon 58 százalék az elhízott vagy túlsúlyos betegek aránya, a férfiak helyzete 13 százalékkal rosszabb a nőkénél, ezzel a besorolástól függően az Unión belül második-harmadik helyen állunk az elhízottság terén

– mutatott rá az igazgató.

Dr. Merkely Keresztély sebész főorvos, a Bariátriai Munkacsoport vezetője és a konferencia egyik főszervezője 2018 óta végez bariátriai műtéteket a magánellátás keretében. Amint honlapunknak elmondta, idén februárig közel 500 beavatkozást hajtottak végre, amivel hazai szinten zászlóshajónak számítanak a bariátria területén. „A STéG háttere megengedi, hogy olyan mellékbetegségek mellett is végezzünk műtétet, amelyeket más ellátóhelyen nem vállalnak el. Az elmúlt években világszínvonalra emeltük a magyar bariátriai ellátást, a nemzetközi statisztikáknál is kedvezőbb, nagyon alacsony szövődményi rátával, kiemelkedő eredményességgel hajtjuk végre a beavatkozásokat” – emelte ki, hozzátéve: egyre világosabban látszik a különféle elhízáscsökkentő gyógyszerek hatásköre és limitáltsága, az, hogy milyen esetekben kell a bariátria felé vezetni a betegeket. Dr. Merkel Keresztély szerint elsősorban a harmadfokú obezitásban szenvedő, 35 BMI (testtömeg-index) feletti páciensek esetén ajánlott a bariátriai beavatkozás. „Ezek a betegek műtét nélkül 20 évvel élhetnek kevesebbet, mint átlagos társaik, nagyon hamar kialakulhatnak náluk a 2-es típusú cukorbetegség okozta kardiovaszkuláris szövődmények, mozgásszervi betegségek, artrózisok, megnő a stroke valószínűsége és a protézisok szükségessége, valamint hatszorosára növekszik a daganatos betegségek esélye. Épp ezért a kóros elhízást egy rendszerbetegségként foghatjuk fel” – mutatott rá.

Mint elmondta, azoknál a betegeknél szeretnék elérni, hogy a bariátriai műtét NEAK-támogatással is elérhető legyen, akiknek BMI-jük 40 feletti, másodvonalbeli gyógyszerekkel diabéteszük nem kezelhető és egyéb mellékbetegségben is szenvednek. Tervük szerint egy bizottság döntene arról, az államilag támogatott beavatkozás mely betegek számára lesz elérhető.

A konferencia második napján a budapesti Árkád bevásárlóközpontban rendeztek multimoduláris szakmai tanácsadást és komplex felvilágosító kampányt. Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt és előadásokat is hallgathattak az elhízással kapcsolatban, valamint pszichológus, gasztroenterológus, dietetikai, aneszteziológiai és endokrinológus szakemberekkel is találkozhattak.

Galéria

9kép

Szabó Ádám
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem; Életem Képeken

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.