Az idei évben november 11-13. között rendezi meg az egyetem a legmagasabb presztízsű tudományos eseményét, a 32. Semmelweis Szimpóziumot a Network Medicine Alliance-szel közösen, amelynek az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) ad helyet. A szövetség a Harvard Egyetem irányításával működő szervezet, amely 34 intézetet foglal magában világszerte, és elkötelezett a globális egészségügy javítása, illetve a hálózati orvoslás fejlesztése iránt.

A rendezvény minden évben más téma köré szerveződik, az aktuális témának megfelelően a legújabb tudományos eredmények, innovációk kerülnek terítékre, és a szakterület legelismertebb külföldi és hazai képviselői adnak elő. A szimpózium szakmai fókuszában idén a hálózati orvostudomány áll.

A szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák – amelyek világszerte vezető halálokok – a multifaktoriális betegségek fontos példái, azaz számos genetikai és környezeti tényező bonyolult kölcsönhatása határozza meg őket. Az ilyen multifaktoriális betegségek kialakulásához vezető összetett mechanizmusok feltárása látszólag egymástól távol eső tudományterületek – többek között a matematika, a biostatisztika, a bioinformatika, a genetika, a molekuláris biológia és a klinikai tudományok – együttműködését igénylik. Az orvostudomány új ága, a hálózati orvostudomány a tudományterületi koordináció iránti igényből született meg. Ez a hálózatelmélet erejére támaszkodva egységes keretet biztosít a multifaktoriális betegségekben szerepet játszó molekuláris biológiai folyamatok megértéséhez. A hálózati orvostudomány lehet tehát a kulcs az eddig gyógyíthatatlannak tartott betegségek megelőzéséhez, diagnosztizálásához és gyógyításához.

A rendezvény keretében három nap alatt 9 szekcióban 32 előadó prezentációit hallgathatják meg a résztvevők. Az esemény nyitószekciójában dr. Merkely Béla rektor köszöntőjét követően dr. Barabási Albert László és dr. Joseph Loscalzo, a Network Medicine Alliance két alapítója tart előadást, akik röviden bemutatják a hálózati orvostudományt és a hálózat működését.

A három nap során olyan témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a gyógyszerek újragondolása és újrapozícionálása, a bioinformatikai módszerek megfelelő használata a hálózattudományban, illetve a klinikai fenotípusok megfelelő alkalmazása.  

Az utolsó nap nyitószekcióját dr. Ijad Madisch, a Researchgate CEO-ja és alapítója nyitja meg, aki a Mesterséges Intelligencia és Hálózati orvostudomány témájában fog előadást tartani. A szekció remek lehetőséget nyújt az adatvezérelt egészségügy és a vállalati gondolkodás megismerésére a résztvevők számára.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre november 8-ig van lehetőség ezen a linken. Az eseményen idén is lehetőség van a tudományos poszterek benyújtására, amelynek leadási határideje október 31. 

A hazai orvosok, gyógyszerészek és fogorvosok részvételéért az idei évben is 48 továbbképzési kreditpont jár. A PhD-hallgatók részvételéért 1, a befogadott poszter-absztraktokért 2, a legjobb poszterért járó díj elnyeréséért pedig 3 kreditpont írható jóvá.

Támogató:

 

 

 

 

 

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.