Az Aranyvölgy művésztelep nyári alkotótáborában részt vevő kilenc festőművész képeiből nyílt kiállítás a Semmelweis Szalonban. A bemutatón sokféle látásmód és eljárás jelenik meg: közös bennük, hogy mindegyik művésztől két-két különlegesebb technikával készült kép került ki a falakra, ezeket akár több évig is fejlesztették az alkotók. Az esemény házigazdája dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese volt.

A művésztelep 2022-ben jött létre magántámogatók segítségével, hogy nyaranta biztosítsa az alkotás minden feltételét teljes ellátással egy hétre a résztvevők közé beválogatott művészek számára Abaújkéren egy vendégházban – mondta el honlapunknak Családi Krisztina, az Aranyvölgy művésztelep vezetője. Ebben a természetközeli környezetben lehetőség nyílik az alkotásra, eszmecserére, barátságokra, és új ötleteket is kaphatnak a művészek – sorolta a művészeti vezető, aki igyekszik minden évben új alkotókat javasolni a minőség jegyében, de voltak visszatérő arcok is az idei, harmadik alkotótáborban.

Az Aranyvölgy művésztelep minden tagja nemcsak kiváló művész, hanem a saját stílusát is ő találta és kísérletezte ki, ezért mindannyiukat nagyon egyedinek és mérföldkőnek lehet nevezni a maga nemében

– fogalmazott Családi Krisztina.

A kiállításon több szürrealista, és általában absztrakt alkotások láthatók, némelyik pedig a minimalista szemléletet képviseli. Kedvencei közt említett egy különleges fényhatásra építő, plasztikus alkotást, amely térbeli hatású, „lebegő kép” és mintegy tizenöt éves kísérletezésnek az eredménye volt. Egy másik alkotó a képei készítésénél dobókockát és matematikai algoritmusokat is felhasznált. Az alkotótábor vendége volt egy festőművész is, aki a pasztellkép lehetséges méretbeli határaival kísérletezik, ami tekintve, hogy a nagyobb tömegű festékanyag egy nagyobb képnél száradás után könnyen lepattogzik, kihívást jelent – tette hozzá az alkotótábor vezetője.

A Semmelweis Szalonban kiállító művészek: Barakonyi Zsombor, Családi Kriszta, Kusovszky Bea, Miksa Bálint, Palásti Renáta, Romvári Márton, Varga-Amár László, Varga Edina, Wolsky András. A kiállítást dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes ajánlotta a közönség figyelmébe, Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg, és a tanítványaiból álló Moody Folks zenekar adott egy minikoncertet a megnyitó zenei kíséreteként. Az eseményen részt vett továbbá a művészeket és az alkotótábort támogató dr. Lipcsik Ildikó.

A kiállítás – előzetes bejelentkezés után, illetve a Szalonban sorra kerülő rendezvények alkalmával – 2024. november 15-ig tekinthető meg.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.