A Pető-hagyaték és az Önök szakmai öröksége is jó kezekben van a Semmelweis Egyetemen – hangsúlyozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja a közelmúltban tartott ünnepi szenátusi ülésen. Idén 14 jubiláns számára bocsátanak ki arany díszokleveleket, közülük hatan vették most át diplomájukat Feketéné dr. Szabó Éva rektorhelyettestől, dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékántól és dr. Matos Lászlótól, a PAK oktatási dékánhelyettesétől.

Fél évszázad önmagában is tiszteletet követel, azonban a jubilánsok ezekben a változó időkben is folytatták azt, amire fölesküdtek, új utat nyitottak meg az érdeklődők és e kivételes nevelési módszer előtt is. Az évfolyam pedig több emblematikus szakembert adott a konduktív közösségnek, és ők alkotják a világszínvonalú konduktív nevelés gerincét, az erős alapot, amelyre karunk a mai napig építhet – hangsúlyozta köszöntőjében Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese az egyetem ünnepi szenátusi ülésén, melyen átadták a Pető András Kar jubileumi arany díszokleveleit az 1974-ben végzett konduktoroknak. A rektorhelyettes felidézte, hogy ez az évfolyam még a Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelőintézetétől szerezte meg a diplomáját, majd az intézmény szervezeti háttere és a képzés körülményei is sokat változtak, míg 2017-ben a Semmelweis Egyetemhez csatlakozva egyetemi karként él és fejlődik tovább.

Úgy fogalmazott, hogy e fél évszázados pálya már önmagában bizonyítja a konduktív nevelési rendszer hitelességét, sorsfordító hatását. A jubilánsok egykori diplomája és arany oklevele egyformán tanúskodik emberségről, odaadásról és bátorságról. Elmondása szerint emberség kell ahhoz, hogy a támogatásra szorulóknak hitet és reményt adjanak, és odaadás kell ahhoz, hogy a nevelésre, a sérültek segítésére, életminőségük javítására tegyék fel az életüket, a jubilánsok bátorsága pedig mindemellett abban állt, hogy úttörő módon tették le voksukat az akkoriban még kevéssé ismert hivatás mellett. Rektorhelyettesként, alapszak-felelősként, konduktorként és tanítványként biztosította a jubilánsokat, hogy örökségük a Semmelweis Egyetemen jó kezekben van: hallgatóikat arra készítik fel, hogy ne csak gyakorlati tudással rendelkező kiváló konduktorok, de emberek is legyenek és maradjanak. Olyanok, akik nemcsak Pető András nevéhez, de ehhez a szakmai örökséghez is méltók – hangsúlyozta Feketéné dr. Szabó Éva.

Megtiszteltetés számunkra, hogy egykori tanítványként itt lehetünk kari vezetőtársaimmal és oktatótársaimmal, méltathatjuk azt a teljesítményt, amit Önök az 1970 és 1974 közötti képzési időszakban teljesítettek – jelentette ki dr. Tenk Miklósné, dr. Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja. Hozzátéve, hogy az ezen az évfolyamon végzettek már komplex filozófiai, neveléstudományi, orvostudományi ismereteket szerezhettek, amelyek birtokában a konduktív pedagógiai módszert és eszköztárát megérthették, alkalmazhatták, és esetenként vezetőként, oktatóként, gyakorlati szakemberként oktathatták. Hangsúlyozta, hogy a felsőfokú konduktorképzés 59 éve töretlenül zajlik, alapelvei változatlanok, ugyanakkor az egyetemi csatlakozás lehetővé tette, hogy a konduktorok identitásukat megtartva a konduktív nevelési módszer fenntartását és fejlődését biztosítsák. A dékán megemlítette az elmúlt 7 év oktatást, betegellátást, kutatást és intézményeket érintő fejlesztéseit. (Ezekről itt olvashatnak bővebben)

„Olyan versenyképes, speciális pedagógus diplomát tudunk adni hallgatóinknak a Semmelweis Egyetem támogatásával, ami ennyi év eltelte után is képes a speciális nevelési szükségletű gyermekek köznevelési kihívására reagálni, és a felnőtt rehabilitáció területén akár önálló, akár team munkában, csapatban bizonyítani. Az egyetem nem csak befogadott minket, hanem munkánkban, hivatásunkban szabad kezet adott ahhoz, hogy kapuinkat megnyitva új kapcsolatokat találjunk az egyetem orvos- és egészségtudományi, akadémiai és klinikai egységeivel egyaránt. Ezzel a Pető hagyatékot szolgáljuk, annak fennmaradását segítjük” – nyomatékosította dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea. Úgy fogalmazott, hiszi, hogy csak összefogva, közösen tudják építeni a jövőt, és csak az összetartó közösség tud erős és eredményes lenni. Köszönjük és megbecsüljük, ha ebben a jövőben is támogatnak minket – tette hozzá a dékán.

 

Az idén 14 aranydiplomát ad ki a PAK, a jubilánsok közül ez alkalommal hatan vették át díszokleveleiket Feketéné dr. Szabó Éva rektorhelyettestől, dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékántól és dr. Matos Lászlótól a PAK oktatási dékánhelyettesétől.

A jubilánsok nevében Nagy Péterné Manger Zsuzsa aranydiplomás konduktor mondott köszönetet az intézménytől kapott tudásért és szemléletmódért, amelyre mindig támaszkodhatott pályafutása során. Úgy fogalmazott, hogy bár a diploma megszerzését követően nagyon sokfelé elsodródtak társaival, mégis az, hogy mindannyian a gyermekek megsegítése mellett kötelezték el magukat, mindig is kapocs lesz közöttük.

Az ünnepségen magyar népdalok hangzottak el Megyeri-Kiss Réka énekes-szólista konduktorhallgató előadásában, majd az „Aki sötéttel bír” kezdetű Pető András verset adta elő német és magyar nyelven Lakó Liza.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.