Szeptember 23-án először szervezte meg az Egészségnapot a Családbarát Egyetem Központ a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET), ahol 16 állomáson, 6 különböző szűrővizsgálaton, 5 tanácsadáson, 5 wellness és ismeretbővítő stand programján és 4 egészségügyi témájú előadáson vehetett részt az a több mint 150 Semmelweis Polgár, aki kilátogatott az eseményre.

Az egészségnap megrendezésével a központ célja az volt, hogy minél többeknek legyen arra lehetősége, hogy a lehető legrövidebb időráfordítással vehessenek részt a legnépszerűbb szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon. A Családbarát Egyetem Program célja ugyanis a Semmelweis Polgárok fizikai és mentális jóllétének támogatása.

Az egészségnap megvalósításában az egyetem tíz különböző szervezeti egysége és partner-szolgáltatója vett részt. A rendezvényre kitelepült háziorvosok és életmód orvosok minden egészségügyi témával kapcsolatos kérdésre készséggel válaszoltak, a nap folyamán végig rendelkezésre álltak, sőt, végtagi érszűkület vizsgálatot is végeztek.

Az Egészségfejlesztési Központ Inbody méréssel, vérnyomás- és vércukorméréssel, dietetikai tanácsadással készült az érdeklődőknek, utóbbiban a Szakrendelő Intézet dietetikus kollégája is részt vett. Az intézet gyógytornászai a különböző tartás- és mozgásszervi problémák orvoslására gyógytorna gyakorlatokat mutattak be, a gyógymasszőrök pedig frissítő menedzser masszázst biztosítottak látogatóknak.

A Fogpótlástani Klinika munkatársai és a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa a tervezettnél kétszer több Semmelweis Polgár számára biztosította a fogászati és melanoma szűrést.

Az egészségnapra kilátogatók kipróbálhattak egy VR szemüveges újraélesztési gyakorlatot: a szemüveg nyújtotta élmény által a virtuális térben, „élesben” élhettek át egy alapszintű újraélesztési gyakorlatot. Az így megszerzett tapasztalatok vészhelyzetekben valóban képessé tesznek a szakszerű és gyors cselekvésre. A törhetetlen szemüvegekkel kitelepült Optik Plus szakemberei látásvizsgálatot végeztek, valamint demonstrálták szemüveglencséik és -kereteik strapabírását. 

A nap folyamán különböző aktuális és hasznos egészségügyi témákkal kapcsolatos előadások is várták az érdeklődőket:

  • Dr. Csípő Tamás, a Megelőző Orvostani és Népegészségtani Intézet tanársegéde, a Semmelweis Studyt, Közép-Európa legnagyobb prospektív munkahelyi kohorszvizsgálatát mutatta be. A nap során a Semmelweis Study standon a Semmelweis Polgárok is jelentkezhettek a kutatásra.
  • Dr. Pilling János, a Magatartástudományi Intézet egyetemi docense, Őrizze meg a nyugalmát! címmel, a stresszkezelésről és a kiégés-megelőzésről tartott előadást, hiszen rohanó napjaink egyre gyakoribb problémája a gyors kiégés és a stressz egészségtelen levezetése, esetleg elfojtása. Az előadó hasznos és preventív technikákkal ismertette meg a hallgatókat.
  • Kele Tímea, a Szakrendelő Intézet szakpszichológusa, a kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő programot mutatta be, emellett pszichológiai tanácsadást is biztosított a nap folyamán.
  • A nap zárásaként dr. Girasek Edmond, a Magatartástudományi Intézet egyetemi docensének Egészségértés és digitális egészség – Hogyan legyünk tudatos fogyasztók az egészségügyi információkkal kapcsolatban a digitális világban? című előadását hallgathattuk meg.

A relax zóna meleg teával, babzsákfotelekkel és különböző relaxációs zenékkel, meditációkkal szolgálta a mentális egészséget. Azok a résztvevők, akik legalább négy állomást meglátogattak, a nap végén ajándékban részesültek.

Bodó Nikoletta, Kókai Dorottya
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.