Már a csontsűrűségmérés is elérhető a Családbarát Egyetem Program munkavállalói szűrési csomagjai között. A vizsgálat előzetes időpont-egyeztetéssel vehető igénybe a Szent Rókus Klinikai Tömbben.

A csontritkulás egy elterjedt civilizációs betegség, mely nagyjából minden tizedik embert érint az 50 év feletti korosztályban. A betegség kialakulása nőknél kétszer gyakoribb, mint férfiaknál, legtöbbször menopauza utáni, illetve idős kori formájával találkozunk – hívta fel a figyelmet dr. Varga Péter. Az Ellátásszervezési Igazgatóság igazgatója elmondta, a csontritkulás klinikai jelentőségét az adja, hogy az idő előrehaladtával a betegeknél kóros csonttörések és abból eredő szövődmények alakulhatnak ki, de ezeknek jelentős része megelőzhető lenne. Hozzátette: a csontritkulás kezelésének alapja ma is az elegendő kalcium és D-vitamin-bevitel, továbbá a megfelelő mértékű fizikai aktivitás. Az elvesztett csont egy részét mennyiségileg vissza lehet építeni a rendelkezésre álló gyógyszerekkel is, de a megsérült szerkezetet már kevésbé, ezért is fontos a korai felismerés és terápia.

A Családbarát Egyetem Program keretében is igénybe vehető csontsűrűségméréssel megállapítható, hogy a csontok szilárdságában van-e valamilyen kóros elváltozás, fennáll-e a csontritkulás vagy elindult-e az afelé haladó folyamat. Az elenyésző sugárterheléssel járó, nagyjából 20 perces vizsgálat során a vizsgálóasztalon fekvő páciens testét a készülék (denzitométer) a megfelelő helyeken átvilágítja és megméri, hogy milyen a csont sűrűsége a kritikus pontokon – magyarázta az igazgató. A mérési eredmény kiértékelése alapján reumatológus szakorvos határozza meg a további szükséges vizsgálatok menetét és a kezelési stratégiát – ismertette.

Dr. Varga Péter azt javasolja, hogy a nők a menopauza idején végeztessenek egy csontsűrűség mérést, majd a rákövetkező 2-3 évben is, így kiderül, ha esetleg úgynevezett „gyors csontvesztők”. A férfiaknál 50-60 éves kor körül érdemes lehet a szűrést elvégezni, ha pedig van ismert kockázati tényező (pl. családi előfordulás, pajzsmirigy túlműködés, máj-, vesebetegség, csontot károsító gyógyszer, így szteroid szedése), akkor kortól függetlenül. Hozzátette: olyan típusos panaszok esetén, mint a csontfájdalom, növekvő hátfájdalom is szóba jöhet a vizsgálat elvégzése, szakorvosi javaslat alapján.

Bejelentkezés a szűrővizsgálatokra:

Telefonon: +36 30 685 9677 (munkanapokon 8 és 16 óra között hívható)
E-mailen: szurovizsgalatok.seszi@semmelweis-univ.hu

Az időpontkéréshez készítse elő Semmelweis Kártyáját, ennek sorszámával igazolhatja, hogy egyetemi dolgozó! E-mail esetén szintén hivatkozzon Semmelweis Kártya számára!

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.