A Békésy György Biofizikai Kutatóközpont eszközparkját bővíti az a Nanosurf Drive AFM típusú atomerő-mikroszkóp (AFM), amelynek ünnepélyes avatását szeptember 27-én tartotta a központnak otthont adó Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet.

Maga az ún. AFM technológia a Semmelweis Egyetemen már régóta ismert és elérhető, így például szintén atomerő-mikroszkóppal tudta 2020-ban a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet kutatócsoportja egy együttműködés keretében egyedülálló módon vizsgálni az aktív és még fertőzőképes koronavírus szerkezetét, hozzájárulva a betegség feltérképezéséhez.

A mostani, kiemelt értékű beruházás jelentőségét az adja, hogy egy korábban beszerzett, szuperfelbontású STED mikroszkóppal egyedi módon kombinálható. Ennek előnye, hogy egyazon minta egymástól független módszerekkel történő, de egyidejű vizsgálatával különleges biofizikai kérdések válhatnak megválaszolhatóvá. A készülék akár atomi felbontású, nagy sebességű topográfiai képalkotásra és szenzitív erőmérések kivitelezésére is alkalmazható.

A mikroszkóp ünnepélyes avatásán dr. Bánhidy Ferenc, a Semmelweis Egyetem általános rektorhelyettese emlékeztetett: legyen szó betegellátásról, az oktatásról vagy a kutatás-innovációról, a Semmelweis Egyetem célja nem lehet más, mint csúcsteljesítményt nyújtani, amelyhez pedig elengedhetetlenek a hasonló nívóval bíró eszközök. Az eszköz előnyei kapcsán hozzátette: „Az új mikroszkóp minden segítséget megad az egyetemen folyó tudományos munka és kutatás fejlesztéséhez. Segítségével tovább léphetünk előre az intézményi rangsorokban, és még hatékonyabban segíthetjük oktatói és gyógyító munkánkat.” 

Dr. Mócsai Attila, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese méltatta a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben folyó élénk kutatói életet, amely nemcsak a labor felé tartó folyosói forgalomban, hanem az onnan kikerülő, nívós publikációkban is megmutatkozik. „Kívánom, hogy az intézetbe telepített eszköz hozzájáruljon számos újabb tanulmány születéséhez, amelyek a gyakorlatba átültetve segítik a betegségek megértését, diagnosztizálását és kezelését” – fogalmazott.

Galéria

11kép

Az eszközt kifejlesztő svájci székhelyű Nanosurf ügyvezető igazgatója, Dominik Ziegler röviden ismertette a cég Drive AFM mikroszkópig vezető útját: „27 évvel ezelőtt, az akkor még főként közoktatásban használt mikroszkópokat gyártó cégünk alapítóit az hajtotta, hogy bevezessék a diákokat a nanotechnológia világába”. A mostani, csúcskategóriás készülék immár 15 szoftver- és 10 hardverfejlesztő összehangolt munkájának eredményeként jött létre, világszínvonalú kutatást téve lehetővé.

„A természet sokkal szebb, mint bárki elképzelhetné”, idézte a Nobel-díjas fizikust, Richard Feynmant dr. Kellermayer Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója, „így különleges eszközökre van szükségünk ahhoz, hogy annak titkait felfedezzük”. Hangsúlyozta: a biofizika nagy eszközigényű tudományág, így gondosan felépített eszközpark szükséges annak műveléséhez. Az intézetben megtalálható atomerő-mikroszkópokhoz képest az újonnan beüzemelt modell nemcsak számos technikai újítást tartalmaz, hanem fénymikroszkópokkal, ezen belül az intézetben használt szuperrezolúciós STED mikroszkóppal is összekapcsolható, ezáltal egyedi megközelítésű, időben és térben szinkronizált STED-AFM kombinált vizsgálatokat is lehetővé tesz.

Szeretnénk a mikroszkópot őrző ajtót szélesre tárni bárki előtt, aki kíváncsi és használná ezt az eszközt. Igaz ez a Gyógyszerésztudományi Karra, amellyel már folytattunk közös kutatásokat, de azon túl is, az egyetem valamennyi karára és valamennyi hazai orvosképzőhelyre.

– zárta köszöntőjét az igazgató.

Dr. Kellermayer Miklós, dr. Bánhidy Ferenc, Dominik Ziegler és dr. Mócsai Attila

Az avatási ceremóniát követően a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet munkatársai és meghívott előadói miniszimpóziumot tartottak az atomerő-mikroszkópos technológia bevonásával végzett kutatásokról, az eszköz működéséről és alkalmazási területeiről, a gyógyszerhordozók nagy felbontású topográfiai elemzéséről, a vírusok szerkezetéről, a humán dentinről, a von Willebrand-faktor fehérjéről, az extracelluláris vezikulák szerkezeti és mechanikai tulajdonságairól, és a sejtek merevségének modulációjáról.

Az atomerő-mikroszkóp az ún. pásztázó tűszondás képalkotási technika egyik fajtája, amely azzal forradalmasította a tudományos kutatást, hogy jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé, mint a hagyományos mikroszkópok, amelyek a fény hullámhosszánál kisebb részletek megjelenítésére nem alkalmasak. Az AFM működési elvének lényege az, hogy egy laprugóra szerelt hegyes tű és a vizsgálni kívánt minta között fellépő fizikai erőket méri és jeleníti meg, és ezáltal a vizsgált minta részleteinek nanométeres nagyságrendű felbontását és mechanikai jellemzését teszi lehetővé.

Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.