Vas-, arany- és gyémántoklevelet vehettek át a 65, 60, 50 évvel ezelőtt végzett fogorvosok a Fogorvostudományi Kar (FOK) jubileumi díszoklevél-átadó ünnepségén. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) tartott ünnepi ülésen dr. Bánhidy Ferenc rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor dékán 90 oklevelet adott át, majd az egykori hallgatók nevében egy-egy jubiláns mondott köszönetet.

Az ünnepségen elsőként dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes szólt a jelenlévőkhöz. Felhívta a figyelmet, hogy a mostani jubilánsok a történelem nehéz korszakaiban folytatták tanulmányaikat, az őket elválasztó 15 esztendőt más-más történelmi környezet jellemezte: a vasdiplomások közül sokan aktívan részt vettek az 1956-os forradalomban; a gyémántdiplomások nem sokkal ’56 után kezdték tanulmányaikat; az aranydiplomások pedig már az új gazdasági mechanizmus ideológiáján nevelkedtek – ismertette dr. Bánhidy Ferenc. A rektorhelyettes emlékeztetett, hogy az önálló Fogorvostudományi Kar 1955-ben alakult, ami európai viszonylatban is úttörő jelentőségű volt. A Semmelweis Egyetem mindig törekedett a legjobb minőség elérésre, ezt ma az is bizonyítja, hogy a Times Higher Education rangsorában a legjobb 300-ban, a világ top 1 százalékában szerepel. A fogorvosképzést tekintve pedig egyedüli magyar intézményként került fel 2021-ben a Shanghai Ranking listájára és azóta is a top 250-be sorolják. Dr. Bánhidy Ferenc kiemelte, mindez a kiválóság a mostani jubilánsok érdeme is: „Köszönettel tartozunk a vas-, gyémánt- és aranydiplomás kollégáknak emberi tartásukért, örök optimizmusukért és azért az áldozatos munkájukért, amivel évtizedeken át gyógyították a beteg embereket.”

Dr. Gerber Gábor dékán ünnepi beszédében ismertette, hogy a 65 évvel ezelőtti évfolyamon 40-en, 60 évvel ezelőtt már 128-an, 50 éve pedig 137-en voltak azok, akik a Fogorvostudományi Karon végeztek. Összehasonlításképpen említette, hogy a 2023/24-es tanévben 159 fogorvost avattak, mely jelentős növekedés a korábbi évek 110-120 fős évfolyamaihoz képest. A mostani gyémánt- és aranydiplomás évfolyam kimagasló hallgatói létszáma is jól mutatja, mekkora hiány volt fogorvosokból – hívta fel a figyelmet a dékán. Hozzátette:

Az elmúlt évtizedekben Önök jó példát mutatva a későbbi generációknak, folyamatos képzéssel, tanulással sajátították el a hivatásuk gyakorlásához szükséges újabb és újabb terápiákat, technikákat, lépést tartva az egyre nagyobb tempóban haladó tudománnyal.

A FOK jövőre ünnepli alapításának 70. évfordulóját. A dékán összefoglalta az elmúlt évek fontosabb történéseit és a várható fejlesztéseket. A Központi Stomatológiai Intézet épülete 2013-ban került a karhoz mint Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet; ennek felújítási tervei elkészültek, és néhány hónapon belül megkezdődhet a kivitelezés. Dr. Gerber Gábor szólt róla, hogy a propedeutikai tanlabor is bővül. Emlékeztetett, hogy 2022 őszétől már nem csak egy szakra lehet jelentkezni a Fogorvostudományi Karon: az osztatlan fogorvosképzés mellett Magyarországon elsőként elindult a digitális fogászati tervező alapszak. Európában is csak kevés helyen érhető el ez a modern digitális rendszereket, technológiákat fogászati környezetben oktató képzés, melyet a Neumann János Egyetemmel közösen végez a kar – tette hozzá.

A beszédeket követően dr. Bánhidy Ferenc rektorhelyettes és dr. Gerber Gábor dékán átadta a vasokleveleket, majd a gyémántoklevelek átadása következett.

A gyémántokleveles fogorvosok nevében dr. Hary Attila szólt. A mai technológia 60 év távlatából visszatekintve egy álomnak tűnik – vélekedett. Mint kifejtette, ők még gipsszel készítettek lenyomatot és jó esetben 4-5 székre jutott egy röntgen. A kezdő fizetésünk 1200 forint volt – idézte fel hozzátéve, külföldre is csak államközi szerződéssel mehetett valaki dolgozni kiküldetésként, úgynevezett fejlődő országokba a rászorulókat megsegíteni. A pezsgő kulturális élet kapcsán megemlékezett egyebek mellett az Illés zenekarról, a gólyabálokról és Vukán György zenész-fogorvos jazz estjeiről. Zárásként reményét fejezte ki, hogy öt év múlva ismét találkozhat a jelenlévőkkel a következő jubileumi díszoklevelek átadásán.

Az aranyoklevelek átadása után az 50 éve végzettek nevében dr. Herczeg Olga szólt, aki korábban a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének alelnöki tisztségét is betöltötte. Köszönet mondott az alma maternek, hogy ilyen magas színvonalú ünnepséget rendezett. „Hálát adunk, hogy itt vagyunk és megélhettünk ezt a napot és kegyelettel adózunk a már eltávozott oktatóink, évfolyamtársaink emléke előtt” – szólt. Felidézte egyetemi tanáraikat, gyakorlatvezetőiket, valamint sok emléket az egyetemi mindennapokkal, tanulással, kulturális és közösségi élettel kapcsolatban. „Olyan hivatást gyakorolhattunk, amelyre minden rendszernek és minden országnak szüksége van” – mondta dr. Herczeg Olga. A fogorvosi hivatás függetlensége hatalmas érték – tette hozzá. Kizárólag a szakmai felkészültségünk és az emberi tisztességünk határozza meg azt, hogy mit teszünk a beteggel.

Az örök orvosi alapelveket – miszerint a beteg érdeke az első – és az etikai tartást is itt tanultuk meg az egyetemen. Ezeket a nézeteket a mai anyagias világban nehéz hirdetni, nekünk mégis kötelességünk

– vélekedett.

Az ünnepségen Ákontz-Kiss Leticia Ágnes fogorvostan-hallgató és Yamagami Souhei zongoraművész adtak elő zenei darabokat.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.