2024. szeptember 13-án, 88 éves korában elhunyt a világhírű magyar származású brit biokémikus, Sir George Charles Radda. Radda György Károly munkáját számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el, közöttük Magyar Corvin-lánccal, a The Royal Society Buchanan-érmével, a Brit Birodalom Rendjével. A Semmelweis Egyetemhez több szál is köti. 2004-ben díszdoktori címben részesült, és 2011-ben, másodikként megkapta egyetemünk legrangosabb díját, Semmelweis Budapest Awardot. Több alkalommal tartott előadást, legutoljára 2017-ben „A betegségek metabolikus alapjai” címmel.

Tevékenyen részt vett a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben létrejött Békésy György Kutatóközpont 2018-as megalapításában.

Úttörő szerepe volt a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) emberi testen való alkalmazásában. Így nevéhez kapcsolódik a mágnesesrezonancia-képalkotó (MRI) vizsgálat kidolgozása. A 2000-es évek elején a londoni Nemzeti Rákkutató Intézetnek, 2008-2016 között a Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség Orvosbiológiai Kutatási Tanácsának elnöke volt. Jelentős szerepet játszott a szingapúri-magyar tudományos együttműködés és tapasztalatcsere előmozdításában. Több mint 800 publikáció szerzője. 2020-ban jelent meg önéletrajzi reflexiókat tartalmazó könyve „My Life in Science” címmel, amely egyetemünk repozitóriumában is olvasható.

Sir George Radda ars poétikájaként így fogalmazott: „Teljesen új szemléletre van szükség ahhoz, hogy az eltérő szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak a megoldásáról.”

Nyugodjék békében!

Dr. Kellermayer Miklós, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.