A Dr. Genersich Antal Alapítvány 2024-es díjazottjaként a Semmelweis Egyetem két TDK-hallgatója, Nagy Anna Flóra és Jordán László látogathatott Felvidékre. A díjat témavezetői, illetve tanszékvezetői felterjesztés alapján kapták meg a Tudományos Diákkör keretei között végzett kutatási tevékenységükért. Az alábbiakban a két hallgató beszámolója olvasható.

Tanulmányi utunkat péntek reggel Lőcsén kezdtük meg, ahol két helyi kísérőnk, Astrid Kostelniková-Zwillingová művészettörténész és Schreirich László körbevezetett minket és elmesélte a város történelmét. Meglátogattuk a város evangélikus temetőjét, ahol felkerestük és megkoszorúztuk Dr. Genersich Sámuel sírját. Az UNESCO Világörökség részét képező temető olyan személyek sírjának is otthont ad, mint például Maléter Pál, ’56-os mártír családtagjai.

Ezt követően utunkat Késmárkon folytattuk, ahol az éves késmárki német fesztivál ünnepélyes megnyitóján a Polgármesteri Hivatalban Ján Ferenčák, Késmárk polgármestere és Vojtech Wagner, a helyi német származásúak szövetségének az elnöke jelenlétében a Dr. Genersich Antal Alapítvány nevében díjat adtunk át egy diáknak kiváló tanulmányi eredményeiért.

Ellátogattunk a helyi evangélikus temetőbe, ahol felkerestük és megkoszorúztuk a Genersich-család tagjainak és Milan Choma gimnáziumi tanár, helytörténész sírját. Délután megnéztük a város két nevezetes templomát, a fatemplomot és az új evangélikus kőtemplomot, amiben Thököly Imre fejedelem szarkofágját tekintettük meg. Szombaton Késmárk városát is bejártuk, délután pedig körbesétáltuk a Csorba-tavat. Hazafelé megálltunk Kassán is, ahol megcsodáltuk a belvárost, megnéztük II. Rákóczi Ferenc temetkezési helyét és felkerestük Márai Sándor szobrát.

Ezúton köszönjük a Dr. Genersich Antal Alapítványnak, Őrsi Gergely II. kerületi polgármesternek és dr. Merkely Béla rektornak, hogy támogatták ennek az útnak a megvalósulását!

Kép és szöveg: Nagy Anna Flóra és Jordán László 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.