Már több mint ezer olyan gyermek született meg Magyarországon, akik a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Asszisztált Reprodukciós Centrumában (ARC) végzett reprodukciós eljárás segítségével fogantak. Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az ország legújabb, legkorszerűbben műszerezett és a legkomplexebb reprodukciós ellátást nyújtani képes intézete. Egy helyen és teljes közfinanszírozás mellett képesek biztosítani a meddő pár mindkét tagjának komplex laboratóriumi és képalkotó vizsgálatait, a szükséges szakmai konzíliumokat és a szükséges reprodukciós ellátásokat is.

„Az ARC öt évvel ezelőtt, 2019 októberében nyitotta meg kapuit a meddő párok előtt, az első IVF kezelést 2020 februárjában végezték. A centrum nagyon „felkészülten” indult, már a legelső petesejt-leszívásból és embrióbeültetésből terhesség fogant, majd egészséges gyermek született. Az 1000 újszülött megszületéséhez 3 évre és 10 hónapra volt szükség. A jelenlegi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy minden nap születik olyan gyermek Magyarországon, aki az itt elvégzett inszemináció vagy IVF (lombik) során fogant” – tájékoztatott dr. Sipos Miklós, a centrum igazgatója. Minden évben kétezer mesterséges megtermékenyítési ciklust indítanak, és nemrég született meg az ezredik itt fogant kisbaba.

Az ARC az ország egyik legnagyobb betegforgalmú reprodukciós központja lett, évente 2000 kezelési ciklust végeztek, de ezt a számot az idei évben tovább tudták emelni. A 38 éves női és 39 éves férfi átlagéletkorú páciensek kezelése kapcsán átlagosan 35 százalékos terhességi arányt tudnak elérni, míg ez az arány a 40 év alattiaknál 40 százalék fölötti. Dr. Sipos Miklós hozzátette: cél az érett, egészséges gyermekek megszületése, ezért törekszenek az ikerterhességek elkerülésére. Beültetéseiket 90 százalék fölötti arányban az ötödik napon, hólyagcsírát transzferálva végzik, az egy beültetés kapcsán a méhűrbe juttatott embriók átlagos száma 1,2 körüli, mely nemzetközi szinten is rendkívül kedvező adat. Ennek köszönhető, hogy jelenleg mindössze 6,5 százalékban születnek ikrek az ARC-ban fogant terhességek közül.

Azzal, hogy sikerült egy telephelyre fókuszálni a meddő pár komplex kivizsgálásának legfontosabb szakterületeit (reprodukciós nőgyógyászat, andrológia, endokrinológia, klinikai genetika, pszichológia, dietetika, természetes családtervezés) egységes szakmai szemléletbe rendezhető, jelentősen felgyorsítható és leegyszerűsíthető a párok kivizsgálása – világított rá az igazgató.

Dr. Sipos Miklós emlékeztetett, hogy a centrum a COVID-19 pandémia és a lezárások idején is folyamatosan működött, azokra a legrosszabb kilátású páciensekre fókuszálva (korai petefészek-kimerülés, magas női életkor, visszatérő vagy súlyos endometriózis, daganatos betegség ivarszervekre veszélyes kezelése előtt állók), akik gyermekvállalási esélyei a járvány lezajlására teljesen szertefoszlottak volna.

A Semmelweis Egyetem (a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikai két reprodukciós részlege) ma az ország egyetlen onkofertilitási szakellátója, vagyis daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek esetén a kemoterápiát vagy egyéb a petefészkeket, illetve a heréket károsító kezeléseket megelőzően képesek petesejtet, embriót, petefészek szövetet, illetve ondómintát fagyasztani annak érdekében, hogy a daganatos betegségből felgyógyulva a pácienseknek még legyen esélyük, reményük a gyermekvállalásra.

„A világ egyik vezető petesejt és embrió mélyhűtéssel foglalkozó cége kitüntető címmel jutalmazta centrumunkat, mert itt a fagyasztott embriókat 98 százalékban tudjuk úgy felolvasztani, hogy azok a friss embrióval egyenértékűen beültethetővé váljanak” – emelte ki dr. Sipos Miklós. Az ilyen biztonságú petesejt és embrió mélyhűtési technológia azért rendkívüli jelentőségű, mert ezzel az asszisztált reprodukciós kezelések biztonságossága és eredményessége jelentősen fokozható, illetve megteremthető a termékenységmegőrzési ellátás is.

Az ARC-ban kifejezett hangsúlyt fektetünk a termékenységzavarral terhelt párok lelki támogatására és gondozására is. Szervezeti szinten igyekszünk csökkenteni a párokra nehezedő stresszt, csoportterápiás és egyéni pszichológiai ellátást is kínálunk a rászorulóknak, sőt a hívő párokat kórházlelkész is segíti.

– emelte ki dr. Sipos Miklós

Hamarosan elindítanak egy testsúlyredukciós csoportot, amiben pszichológus, dietetikus és gyógytornász együttesen segíti, hogy a meddőség egyik gyakori okától, a túlsúlytól megszabaduljanak az érintett párok, akik ezzel jó eséllyel elkerülhetik a mesterséges megtermékenyítést is.

Dr. Sipos Miklós azt ígéri, hogy a következő 1000 gyermek megszületését már 3 éven belül elérhetik a jelenlegi jó eredmények és az ARC tervezett fejlesztése, bővítése révén.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.