Személyes hangvételű önéletírással emlékezik vissza gazdag kutatói pályájára és ezzel összefüggésben magánéletének eseményeire dr. Kopper László, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet professor emeritusa, akinek kötetét a Semmelweis Szalonban mutatták be. Az eseményen egykori kollégák, barátok és tanítványok, valamint a Semmelweis Egyetem vezetése is köszöntötte a szerzőt.

„Egy gazdag és sokszínű pályafutásra tekint vissza dr. Kopper László professzor, benne a magánélet történéseivel. Mindezeket sorsfordító történelmi események összefüggéseibe helyezi, miközben a kutatás és a tudományszervezés világába is bepillantást ad az olvasónak” – ajánlotta az esemény résztvevőinek a most megjelent könyvet dr. Merkely Béla rektor. Mint hangsúlyozta, dr. Kopper László immár 64 éve Semmelweis Polgár, 1960-ban csatlakozott az egyetemhez, így az ő története az egyetem történetének több évtizedébe is bepillantást ad. A daganatok progressziója, ennek megakadályozása, illetve a molekuláris onkológia foglalkoztatta legtöbbet, nevéhez számos kutatási eredmény, köztük az egyik legjelentősebb, az NM23 elnevezésű, emlőrákkal összefüggésbe hozható új gén felfedezése is fűződik. Mindezek mellett a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatójaként, rektorhelyettesként, a Doktori Tanács egykori vezetőjeként, oktatóként, témavezetőként is sokat köszönhet neki az egyetem – emelte ki a rektor.

A könyvben többször megelevenedik a huszadik századi Magyarország történelme szubjektív nézőpontból. A visszaemlékezések élményszerűek és emlékezetesek, így hozzájárulnak annak a közös múltnak a megértéséhez, amely a fiatalabbak számára már nem kézzelfogható, mégis fontos megismernünk. Az emlékeivel számot vető Kopper professzor ezzel az önéletírással a hazai orvoslás történetének teljesebb megismeréséhez is hozzájárul

– mutatott rá dr. Merkely Béla.

Az Egy patológus emlékei című kötet bemutatóján az egykori kollégák közül dr. Tímár József, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet professor emeritusa beszélt a könyv írójához kapcsolódó élményeiről. Dr. Kopper László számos könyvet írt, köztük egyetemi tankönyveket, szakmai szemléletformáló műveket orvos kollégáknak genetikai, molekuláris medicina, onkológiai, célzott diagnosztika és terápia témakörökben, emellett Joe Kemenes írói néven több kötetnyi krimit is kiadott, nemzetközi folyóiratot indított. Rákkutatóként a világ legrangosabb kutatóhelyeire is eljutott: Londonba, az egyesült államokbeli Buffaloba, Japánba. A tapasztalatait itthoni kutatásaiban is felhasználta, miközben jó kapcsolatokat épített ki, és kollégákként ők is számos közös publikációt jegyeztek – emelte ki dr. Tímár József. Hozzátette, a professzor iránymutatásai számára is meghatározóak voltak pályája során. Dr. Kopper Lászlónak számos, ma már ismert tanítványa van, akik témavezetésével indultak el a kutatói pályán.

Dr. Sebestyén Anna, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet kutatóprofesszora egykori PhD-tanítványként, kollégaként kiemelte, orvosi-kutatói generációk nőttek fel Kopper professzor mellett, akiknek figyelemmel kísérte a pályáját, segítségükre volt, számos közös kutatásban is részt vett. Óriási munkabírása volt, és pályáját ugyanúgy pipettával a kezében kezdte, mint a tanítványok, akik példaként tekintettek rá. A könyv számos archív képet is közöl, melyeken az oktatási-kutatási helyszínek, a közös tengerentúli konferenciák, összejövetelek, utazási élmények is megjelennek. A professzor támogatásának köszönhetően később dr. Sebestyén Anna vehette át dr. Kopper Lászlótól az általa alapított kutatólabor vezetését. Hozzátette, a hallgatók közt szigorú professzor hírében állt, bár egy időben a tanítványok leginkább farmernadrágban látták, amiről az egyetemi vezetői pozíciók betöltésével mondott le, és váltott formálisabb öltözetre.

Dr. Sebestyén Anna hangsúlyozta, a professzor ott volt a már említett NM23-as klónnak a kiválasztásánál, felszaporításánál, és a gén izolálásánál is. A professzor úgy írta a könyvében, hogy számára ezzel és az ösztöndíja lejártával „befejeződött ez a történet”, pedig mint dr. Sebestyén Anna kiemelte, tudható, hogy a munkáját számos kutató viszi tovább. Érdekességként említette, hogy ennek a génnek kétévente külön konferenciája is van már, amelyet a jövő évben Budapesten tartanak majd.

Az esemény zárásaként archív képeket vetítettek a könyvből, amelyhez az aláfestő zenét a Medikus Zenekar egyik tagja szolgáltatta. Ezt követően dr. Kopper László néhány szóval megköszönte a könyvbemutató ünnepséget és az eredményes közös munkát, valamint az élményeket is, amelyekbe most már a könyv segítségével bárki belepillanthat.

Tasnádi Róbert
Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.