Egy négyszáz négyzetméteres felújított rendezvényteret, valamint a mozgáskorlátozott diákok sportolását lehetővé tevő kosárlabdapályát adtak át a Semmelweis Egyetem Pető András Kar (PAK) Villányi úti Gyakorló Általános Iskolája, Egységes Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma udvarán. Amint az eseményen elhangzott, az egyetem konduktor alapképzésén és a most először induló neurorehabilizáció mesterképzésen a felvehető maximális létszámmal kezdhetik el a 2024/25-ös tanév őszi félévét.

A PAK Villányi úti intézményében tanuló 140 speciális igényű diák mozgásfejlesztését, adaptív sportolását segíti a most átadott kosárlabdapálya, a felújított rendezvénytér pedig a pihenést, tanulást szolgálja. Az itt gyakorlatukat teljesítő konduktor-hallgatók kulturált környezetben teljesíthetik a gyakorlati követelményeket, és nem utolsó sorban a dolgozók számára közösségi rendezvényeket is tarthatnak a helyszínen – hangsúlyozta Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese, a Konduktív Pedagógia Központ igazgatója. Hozzátette, öröm számukra, hogy éppen a Párizsban tartott Nemzetközi Paralimpiai Játékok nyitónapján adhatják át ezt a speciális sportpályát.

„2017 óta, amióta a Pető András Kar a Semmelweis Egyetem része, jelentős infrastrukturális fejlesztésekkel tudtunk hozzájárulni a karon végzett munka eredményességéhez” – mondta el köszöntőjében dr. Merkely Béla. Az előző években energetikai és infrastrukturális szempontból megújult a konduktív nevelési ellátást biztosító Kútvölgyi úti telephely, a Villányi úti konduktív gyakorló általános iskolában megtörtént a játszótér fejlesztése, a tanirodák kiépítése, interaktív kijelzők kerültek az osztálytermekbe, megújultak a tantermek és az egyes informatikai eszközök – sorolta a rektor. Most pedig sikeresen lezárult a csaknem 400 négyzetméteres többcélú rendezvénytér teljes körű felújítása – tette hozzá. A beruházásnak köszönhetően a mozgássérült diákok és a pedagógusok, konduktorok modern, korszerű környezetben végezhetik feladataikat, folytathatják tanulmányaikat, illetve a kollégák a munkájukat. A kosárlabdapálya új burkolatot és új palánkot kapott, a rendezvényteret pedig árnyékolással látták el, hogy a nyári hónapokban is használható legyen.

Kiemelten fontosnak tartom ezt a fejlesztést, hiszen a sport segít megőrizni a fizikai és mentális egészségünket, és megtanít a csapatmunkára. A felújítás során korszerűsített külső terek hozzájárulnak az intézmény vonzerejének növeléséhez és lehetőséget teremtenek a szabadidős tevékenységhez, a közösségi élet további fejlesztéseihez. Ezáltal a beruházás hosszú távon is szolgálja az egyetem oktatási és kutatási céljait”

– hangsúlyozta a rektor.

Makk Ádám, Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Általános Iskolája, Egységes Pedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma főigazgatója megköszönte az egyetem vezetésének, hogy mintegy 34 millió forintból megvalósulhatott a rendezvénytér felújítása, és 19 millió forintból megépülhetett a sportpálya is, amit az elmúlt két-három évben már nem tudtak használni. „Ezek mind nagyon fontosak számunkra, mert különböző sportokat, rehabilitációs és habilitációs tevékenységeket tudunk itt végezni” – emelte ki a főigazgató. Hozzátette, az iskola készen áll a tanévkezdésre; és a munkához pedig rendelkezésre állnak a pedagógusok is; úgy tűnik, hogy minden pedagógus állásuk be lesz töltve, és a gyermekek, a diákjaik megkaphatják tőlük a lehető legnagyobb szakmaiságot.

Ezt követően dr. Merkely Béla, Feketéné dr. Szabó Éva és dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea dékán ünnepélyes szalagátvágással adták át a sportpályát es a rendezvényteret.

Szeptember közepén ünneplik dr. Pető András születésének 131. évfordulóját és nemrégiben tartották dr. Hári Mária születésének 101. évfordulóját. „Mindketten életük jelentős részét a Pető-módszer megteremtésével, meghonosításával és megismertetésével töltötték. és hogy legyen elegendő szakember, aki a konduktív pedagógiai rendszer segítségével ezreknek segít önálló életet élni” – hangsúlyozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea. A PAK dékánja hozzátette, az első diplomák kiadása óta eltelt közel 60 év alatt folyamatosan képezték a szakembereket, a világon összesen alig háromezer a konduktorok száma. A fejlesztések közt említette, hogy a szakember ellátás érdekében emelik a hallgatói létszámokat, alacsony szinten tartják a lemorzsolódást, fejlesztik a gyakorlatorientált oktatást, bekapcsolódnak a hallgatói mobilitási programokba, magyarlakta határon túli területeken, Illyefalván és Szabadkán, valamint Európán belüli és kívüli országokban, például jelenleg Chilében kínálnak tanulási, oktatási, gyakorlati lehetőségeket. A kar életében a szakember utánpótlást szolgálja a két éve megkezdett új humánerőforrás-stratégiájuk, és a kar további életében fontos szerepe van, hogy eredményesen lezajlott a Kari Tanács választása, és várhatóan szeptemberben meg is kezdheti működését az új testület.

Ebben a tanévben újabb 110 fő hallgató nyert felvételt a PAK-ra, konduktor BA képzésre, és 40 fő a most először induló neurorehabilitáció MSc képzésünkre. A pótfelvételivel a maximális 10 fő létszámot is kihasználtuk, így ebben a tanévben minden helyet betöltöttünk

– sorolta a dékán.

Hozzátette, a budapesti képzésen soha nem látott mértékben, 55 fő hallgatóval emelték a hallgatói létszámot a tavaly szeptemberi kezdéshez képest. Ehhez adódik hozzá még az erdélyi és az új képzési területnek számító szabadkai képzés hallgatói létszáma, valamint remélhetőleg az újrainduló szakvizsgás képzésükre jelentkezőké.

Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea beszédében kiemelte, a tanévet egy nagy eseménnyel zárják majd, 2025. június 21-én rendezik meg a Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatóságával közösen az első nagy konduktori találkozójukat, amelyre minden eddig végzett konduktor meghívást kap, itthonról és a világ más országából is.

A hagyományoknak megfelelően az ünnepségen köszönetet mondtak a jubiláló, nyugállományba vonuló, valamint a munkájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársuknak, összesen 41 főnek. Az okleveleket dr. Merkely Béla, Feketéné Dr. Szabó Éva, dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea és Makk Ádám adta át.

Jubileumi díjazottak, egyetemi kitüntetések és nyugállományba vonulók elismerései

Harminc éves jubileumi oklevelet kapott:
Dobos Zsolt könyvtáros,
Liptákné Papp Judit, igazgató,
Mátéffy Ágnes intézményi titkár,
Tóth Erika, konduktor,
Dr. Pintér Henriett, főiskola docens (SE PAK Gyakorló Óvodája)

Negyven éves jubileumi oklevelet kapott:
Bacsó Gizella konduktor,
Sándor Klaudia konduktor,
Fábián Ildikó konduktor (SE PAK Gyakorló Óvodája)
Granyákné Szorgel Erika, konduktor (SE PAK Gyakorló Óvodája)
Vargáné Nagy Anna, konduktor (SE PAK Gyakorló Óvodája)

Semmelweis Egyetem Kiváló Dolgozója díjat kapott:
Cenkvári Györgyi konduktor

Kiváló konduktori kitüntetést kapott:
Cseizer Bernadett,
Szabó Mária Ilona

Dékáni dicséretben részesült:
Abonyi Gyöngyi konduktor,
Ézsiás István Tibor konduktor,
Farkas Antalné gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő,
Teodoruné Szabó Judit konduktor,
Zilahiné Hegyi Éva, konduktor

Semmelweis Egyetem Kiváló Konduktora díjat kapott:
Ruttai Tamásné (SE PAK Gyakorló Óvodája)

Dékáni dicséretben részesült:
Kocsis László, konduktor (PAK Gyakorló Óvodája)

Kancellári dicséretben részesült:
Nagy Anna, PAK Gazdasági Igazgatóságának kisegítője,
Pálinkás Erika, PAK Gazdasági Igazgatóságának pénzügyi ügyintézője,
Rakonczai Éva, PAK Gazdasági igazgatója,

Dékáni dicséretben részesült:
Gönczöl Zoltán, főmérnök

Rektori dicséretben részesült:
Dr. Balogh Emese Celeszta, PAK Dékáni Hivatalának hivatalvezetője,

Dékáni dicséretben részesült
PAK Dékáni Hivatalából:
Detre Mária Ildikó adminisztratív munkatárs,
Nagy Balázs gépkocsivezető

Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója díjat kapott:
Dr. Benyovszky Andrea, Konduktív Pedagógiai Intézet főiskolai adjunktusa

Dékáni dicséretben részesült
PAK Rehabilitációs és Egészségügyi Ellátási Osztályról:
Deák Ilona, ápolási asszisztens

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából oklevelet vehettek át:
Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézményből:
Cenkvári Györgyi vezetőpedagógus,
Danczákné Csongrádi Magdolna konduktor,
Sándor Klaudia vezetőpedagógus,
Szabó Ibolya konduktor,
Zilahiné Hegyi Éva konduktor.

Pető András Kar Gyakorló Óvodájából:
Fábián Ildikó konduktor,
Granyákné Szorgel Erika konduktor,
Vargáné Nagy Anna konduktor

Kiemelt Nemzetközi és Nemzeti Szolgáltatási Központból:
Sirályné Hardi Margit csoportvezető konduktor

Humántudományi Intézetből:
Marosy Judit Mária nyelvtanár,
dr. Lengyel János (a Miniszter Elismerő Oklevelét is átvehette korábban több évtizedes kiváló szakmai munkájáért).

Tasnádi Róbert
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.