„Önök nem pusztán egy egyetemre nyertek felvételt, nemcsak egy szakmát választottak – hanem jogot szereztek arra, hogy a világ legszebb, és bizony egyik legnehezebb, de egész életre szóló hivatását tanulják és műveljék”– e szavakkal köszöntötte dr. Merkely Béla rektor az elsőéveseket a Semmelweis Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén az MVM Dome-ban felhívva a figyelmet arra, hogy ez az első évfolyam, amely a Curriculum 2.0 keretében kezdheti meg tanulmányait. A Semmelweis Egyetem hat karán az idén mintegy 3900 gólyával és 300 PhD-hallgatóval indul a tanév. A gólyák közül megközelítőleg 2700-an nyertek felvételt a magyar nyelvű képzésre, az angol és német nyelvű programba felvett más nemzetbeli hallgatók száma pedig a múlt évihez képest 1200-ra emelkedett. A nemzetközi hallgatók a világ 119 országából érkeztek.


A Semmelweis Egyetem 254. tanévének MVM Dome-ban megrendezett ünnepélyes megnyitóján, az idei gólyatábort, valamint az egyetemet bemutató kisfilmek levetítése után dr. Merkely Béla rektor köszöntötte a vendégeket, kollégáit és az elsőéveseket.

Önök, frissen felvett hallgatóink azért lehetnek ma itt, mert tehetségesek és elszántak, és Önök akarták a legjobban

– fordult az elsőévesekhez a rektor kiemelve, hogy a gólyák nem pusztán egy egyetemre nyertek felvételt, nemcsak egy szakmát választottak – hanem jogot szereztek arra, hogy a világ legszebb, és egyik legnehezebb, de egész életre szóló hivatását tanulják és műveljék.

A szükséges tudást pedig a Semmelweis Egyetemen, hazánk és a régió legkiválóbb egyetemén sajátíthatják el, amely orvos- és egészségtudományi szakegyetemként a világon is egyedülállónak számít

– fogalmazott dr. Merkely Béla hozzátéve, hogy ezen a szakterületen a Semmelweisre a legnehezebb bejutni, itt a legmagasabb a ponthatár, ide jelentkeznek a legtöbben. A rektor kitért arra is, hogy a mostani elsőéveseknek az új típusú felvételi rendszerben már rátermettségüket, empátiájukat, motivációjukat is bizonyítani kellett a bekerüléshez, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel az orvos- és egészségtudományban kétévente megduplázódik a tudásanyag, ezen a pályán a tanulás is élethosszig tart.

Az idei tanévben mintegy 3900 gólya és 300 PhD-hallgató lép a Semmelweis Polgárok kötelékébe a világ 119 országából, és válik a Semmelweis Család tagjává. Magyar nyelvű képzésben a Semmelweis Egyetem hat karán összesen 2700 hallgató kezdheti meg tanulmányait, az angol és német nyelvű programban a múlt évihez képest 1200-ra emelkedett más nemzetbeli hallgatóink száma – mondta a rektor.

Dr. Merkely Béla megköszönte a McDaniel College-nak a kezdetektől tartó szoros együttműködést, amely során a Semmelweis Egyetem partnereként évtizedek óta több ezer külföldi diákot készített fel az orvosi tanulmányaikra. Az egyetem idegennyelvű képzésének 40. évfordulója alkalmából a McDaniel College most úgy döntött, hogy a „Vorbereitungsjahr Program“ keretében Dr. Fonyó Attila Díjat, míg a „Pre Medical Program” keretében Dr. Szécsény Andor Díjat hoz létre tíz-tízezer dollár értékben. A díjban azon egy-egy hallgató részesülhet, aki az imént említett programok valamelyikében részt vett, és kiváló eredménnyel teljesíti az első évet a Semmelweis Egyetemen – mondta el a rektor.

Dr. Merkely Béla külön kiemelte, hogy a mostani elsőévesek az első évfolyam, amely a Curriculum 2.0 keretében kezdheti meg tanulmányait.

Kurrikulumreformunk magasabb fokozatba kapcsolt, második felvonásába beépítettük az eddigi tapasztalatokat, hogy még gyakorlatorientáltabb, még hasznosabb tudást nyújthassunk

– jelentette ki a rektor.

Az egyetem névadójáról és más nagyjairól, példaképeiről megemlékezve úgy fogalmazott:

A mi közös feladatunk és felelősségünk nem kisebb, mint hogy az elődeink által megkezdett úton kitartóan, következetesen lépjünk tovább.

Szavai szerint ezen az úton haladva „már eddig is olyan távlatokat célozhatunk meg, amit korábban egyetlen magyar egyetem sem. Immár bejutottunk a világelitbe. A Semmelweis a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában a világ 300 legjobb egyeteme közé tartozik. Bizonyos szakterületen még ennél előrébb is kerültünk. Szív- és érgyógyászatban már a világ 31. legjobbja vagyunk a US News friss elemzése szerint”. A cél pedig nem lehet kevesebb, mint összegyetemi szinten is bekerülni az első százba – tette hozzá a rektor.

„Mai nappal önök hivatalosan is a Semmelweis Család tagjaivá válnak” – mondta a rektor az elsőéveseknek arra kérve őket, hogy legyenek ugyanolyan céltudatosak, állhatatosak az egyetemen töltött évek alatt is, mint az idáig vezető úton! Nehéz és embert próbáló időszak következik – figyelmeztetett, de a legjobb helyen vannak ahhoz, hogy jó szakemberré váljanak – hangsúlyozta.

Orbán Gábor, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében gratulált és sok sikert kívánt a frissen felvetteknek. Mint fogalmazott,

egy olyan intézmény falai között kezdik meg a tanulmányaikat, amely amellett, hogy a régió vezető egészségtudományi egyeteme, benne van a világ legjobb háromszáz felsőoktatási intézményében és a világ legnemzetközibb egyetemei közé tartozik. Hallgatóink több mint egyharmada külföldi állampolgár és a világ több mint száz országából érkeztek. Egyetemünk nemzetközi színtéren is aktív együttműködéseket folytat, például a Harvardi Egyetem orvosi karával.

Kiemelte, hogy a Semmelweis Egyetemen diplomát szerezni nem a legkönnyebb feladat, ugyanakkor azzal biztatta a gólyákat, hogy a kitartó munka végén egy világszinten magas presztízsű intézményben olyan diplomát szerezhetnek, amellyel bármely egészségügyi intézmény boldogan alkalmazza majd őket. Kitért arra is, hogy az egyetem vezetésének és a fenntartói feladatokat ellátó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzési Alapítványnak feladata és felelőssége, hogy olyan környezet teremtsen az oktatóknak, kutatóknak és a hallgatóknak, hogy ezt a kivételes teljesítményt tovább is erősítsék.

Orbán Gábor szavai szerint azonban ez a teljesítmény semmit sem ér, ha az orvostudomány értelmét és legfőbb értékét, az embert, a beteget nem megfelelő módon kezelik. „Ezért kiemelt figyelmet fordítunk a szakmai fejlődéshez szükséges feltételeken kívül a betegközpontú hozzáállás erősítésére. Célunk, hogy a Semmelweis Egyetemről olyan kiválóságok kerüljenek ki, akik nemcsak szakmai felkészültségükben tartoznak a világ élvonalába, de képesek megértő figyelemmel és türelemmel fordulni betegeik felé, és mindent megtesznek azért, hogy legjobb tudásukkal segítsenek másokon” – fogalmazott a a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A köszöntőket követően az ünnepségen levetítették a dr. Körmendi Istvánról, Magyarország legidősebb, a mai napig is praktizáló háziorvosáról szóló kisfilmet, majd a hallgatók ünnepélyes fogadalomtétele következett három nyelven.

A fogadalomtételt követően a Semmelweis Kórus előadásában John of Fornsete: Nyár kánon, Hans Leo Hassler: Gagliarda, Vivian Tabbush: Del prado vengo – chilei népdalfeldolgozás című darabokat hallhatták a résztvevők, az előadás után pedig egyetemi kitüntetéseket adtak át.

Pro Universitate Díjban részesült Baumgartnerné Holló Irén, a Gazdasági Főigazgatóság gazdasági főigazgatója, dr. Szabó László, az Egészségtudományi Kar Családgondozási és módszertani Tanszék professor emeritusa, dr. Vasas Lívia, a Központi Könyvtár szaktanácsadója, oktatási felelőse, és dr. Weltner János, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika klinikai főorvos- sebészet szakorvosa.

Kiváló Oktató kitüntetést vehetett át dr. Benyovszky Andrea, a Konduktív Pedagógiai Intézet mesteroktatója, dr. Cserháti Zoltán, az Egészségügyi Menedzserképző Központ adjunktusa, dr. Feith Helga Judit, az Egészségtudományi Kar Társadalomtudományi Tanszék habilitált főiskolai tanára, tanszékvezetője, dr. Kozsurek Márk, az Anatómiai, Szövet- Fejlődéstani Intézet adjunktusa, dr. Ludányi Krisztina, a Gyógyszerészeti Intézet igazgatóhelyettese, egyetemi docens, dékánhelyettes, TDK-felelős, tanulmányi felelős, dr. Szombath Gergely, a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika tanársegéde és dr. Törőcsik Beáta, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet Biokémiai Tanszék igazgatóhelyettese, egyetemi docens, tanulmányi felelős.

Kiváló Oktató Szakdolgozó kitüntetésben részesült Rumi Brigitta, az Intenzív Terápiás Klinika ápolásfejlesztője, klinikai vezető ápoló helyettes és dr. Rengeiné Kiss Tímea, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika ápolásfejlesztési koordinátora.

Galéria

3kép

A díjátadót követő „My Semmelweis – Study at Semmelweis University and live in Hungary’s vibrant capital, Budapest” című kisfilm megtekintése után Gecsey Réka Csenge, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

Most indul el az a kaland, amely életetek egyik legmeghatározóbb időszaka lesz, s büszkék lehettek arra, hogy Európa egyik legnívósabb egyetemének hallgatói vagytok, ahol a gyakorlatorientált oktatás olyan szinten valósul meg, amelyet kevés helyen tapasztalhattok – fordult az elsőévesekhez a HÖK elnöke.

„Az egyetemi élet elsősorban a tanulásról és a fejlődésről szól, azonban fontos, hogy megőrizzétek egyéb érdeklődési köreiteket is” – fogalmazott Gecsey Réka Csenge kiemelve a Tudományos Diákköri Tanácsban való részvétel nyújtotta lehetőségeket. Az egészségügyi szakmáról szólva rámutatott, ez a hivatás hatalmas felelősséggel jár, de éppen ez teszi olyan különlegessé és megbecsültté. „Legyetek büszkék arra, hogy orvossá, fogorvossá, gyógyszerésszé vagy egészségügyi szakemberré váltok majd, hiszen a világ jobbra változtatása a kezetekben lesz” – mondta a HÖK elnöke.

Arra bátorította az elsőéveseket, hogy vegyenek részt az egyetemi társasági életben, minél több rendezvényen, összejövetelen, csatlakozzanak az egyetemen működő klubokhoz, szervezetekhez, sportszakosztályokhoz, a Semmelweis Kórushoz, a Medikus Zenekarhoz, hiszen az a cél, hogy a hallgatók közösségi élete gazdag és változatos legyen.

Mindig tartsátok szem előtt a céljaitokat… Legyetek kitartóak, soha ne adjátok fel, mert az út végén olyan tudással és tapasztalattal gazdagodtok, amely egész életetekre kihat majd

– kérte a gólyákat, hozzátéve, hogy az egyetem vezetése és a Hallgatói Önkormányzat végigkíséri majd, és mindenben támogatni fogja őket.

Ne féljetek segítséget kérni, hiszen célunk, hogy mellettetek álljunk és támogassunk titeket a nehezebb pillanatokban is

– hangsúlyozta. Külön kiemelte, hogy mindent megtesznek majd azért is, hogy a nemzetközi hallgatók otthonra találjanak itt, és közösség teljes értékű tagjaivá váljanak.

„A mai nap életetek egyik legfontosabb napja, hiszen mától ti is a Semmelweis család fontos tagjai vagytok. Legyetek büszkék arra, hogy ennek a kivételes közösségnek a részesei vagytok” – mondta Gecsey Réka Csenge kitartást és erő mellett azt kívánva a gólyáknak, hogy a „Semmelweis érzés” örökké megmaradjon a szívükben.
Az ünnepség keretében kihirdették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, az ösztödíjasok névsora az alábbi linke kattintva olvasható.

Kihirdették a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjakat a 2024-2025-ös tanévre

A tanévnyitó zárásaként a résztvevők a Medikus Zenekar előadásában Dvořák 8. szimfóniájának 3. és 4. tételét hallgathatták meg Dubóczky Gergely vezényletével.

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.