Sorozatunkban azokat a Semmelweis Polgárokat mutatjuk be, akik a közösségi médiában készítenek edukatív, tájékoztató jellegű tartalmakat a Semmelweis Egyetemről, az egyetemi életről, az itteni képzésekről. Zoubeir Badulla másodéves orvostanhallgató 131 ezres Instagram és 34 ezres TikTok követőtábort tudhat magáénak. Online felületein a medikusok mindennapjainak szépségeibe és nehézségeibe ad betekintést tanulási trükkökkel, egy-egy nézőpontot bemutató POV és vicces videókkal, amelyek közül némelyik meghaladja az egymilliós nézettséget. „Tanulj minden erőddel, élj teljes erőbedobással!” – vallja a honlapunknak nyilatkozó influenszer.

A COVID-lezárások idején érettségizett hazájában, az Indiai-óceánon fekvő Mauritiuson. A továbbtanulási lehetőségek között keresgélve egy ismerőse ajánlotta a figyelmébe a Semmelweis Egyetemet, végül egy négyhetes fővárosi látogatás után tette le voksát a budapesti intézmény mellett. Az viszont sosem volt számára kérdés, hogy az orvosi hivatást választja. Sportos gyerekként, szenvedélyes úszóként és lovasként gyakran kötött ki a kórházban, ahol a kezelőorvosainak profizmusa és gondoskodása szerettette meg vele az orvostudományt. Kardiológiából TDK-zik és endarterektómia műtétekből származó plakkmintákat elemez, legfőbb vágya, hogy egy nap szívsebész lehessen.

@zoubz2912

And that’s totally fine 🧡 #fyp #study #learnontiktok #life #relatable #student

♬ original sound – Zoubeir Badulla

A TikTok videómegosztóval a lezárások idején kezdett el kísérletezni, szeretett volna ugyanis olyan tartalmat létrehozni, amelyek a korosztályának szólnak. Hazájában hamar el is érte a 10 ezer követőt, azonban a csatorna akkor indult robbanásszerű növekedésnek, amikor megkezdte tanulmányait a Semmelweisen. Ezután megjelent az Instagramon is, és egy év alatt 100 ezer feliratkozót gyűjtött. Tavaly egy YouTube csatornát is útjára indított, ahol többek között a jelentkezés és felvételizés folyamatáról, valamint az ösztöndíjakról oszt meg hasznos információkat. A csatorna nevében szereplő „tamam” szó Zoubeir anyanyelvén, a mauritiusi kreol nyelven „elképesztőt” jelent, afféle összekacsintásként jelezve, hogy szeretne hiteles információforrás lenni. Szerepelt már a világ minden tájáról származó orvostanhallgatókat felvonultató MedChats podcast egyik epizódjában, de emellett saját podcastja is van, az Island Med Talk, ahol figyelemreméltó Semmelweis-hallgatókat kap mikronfogvégre.

@zoubz2912

Anatomy be crawling on us #fyp #medschool #semmelweis #couples #xyzbca

♬ super freaky girl x luxurious – xxtristanxo

A sokszínű kínálat mindegyik elemének megvan a maga célja: a TikTokon rövid és vicces orvosi témájú videók érhetőek el, az Instagramon a mindennapi életéről vlogol, míg a YouTube-on 30-60 perces, ismeretterjesztő tartalmakat kínál. Legnépszerűbbek azok a videói, amelyekben tanulási tippeket és trükköket oszt meg, például arról, hogy hogyan lehet informatikával, különösen mesterséges intelligenciával (MI) időt és energiát spórolni a tételek kidolgozásakor. Jelenleg egy partneri együttműködés részeként egy nemrég fejlesztett MI-applikációt tesztel a zászlóshajónak számító Instagram-csatornáján, ami időközben részmunkaidős állássá nőtte ki magát.

Zoubeir Badullát meglepte, hogy mennyire népszerűek az orvosi tartalmak és hogy milyen hatást gyakorolnak a felvételizőkre. „Nagyon sok elsőéves Semmelweis-hallgató ismer Instagramról, mivel az egyetemi jelentkezésükkor belefutottak a videóimba. Részben ez is motivált arra, hogy bemutassam az itteni hallgatói életet, én magam ugyanis biztosan nem fedeztem volna fel, hogy milyen egyetemi rendszer működik itt, ha nem jöttem volna el Budapestre a saját szememmel meggyőződni róla” – magyarázta.

Jelenleg hat mauritiusi hallgató tanul a Semmelweisen, egy közülük az a felsőéves hallgató, aki anno Zoubeirnek ajánlotta az egyetemet, hármójukat pedig Zoubeir videói inspirálták az intézményválasztásban. „Amikor összefutunk és megölelnek, az bearanyozza a napomat. Három további mauritiusi elsőéves érkezik szeptemberben, nekik a felvételiben segítettem. Soha nem gondoltam volna, hogy a közösségi média révén egyfajta közösséget fogok építeni” – fogalmazott.

Általában heti két videóval jelentkezik TikTokon és Instagramon, további eggyel pedig a YouTube-csatornáján. A vizsgaidőszak persze kivétel, akkor a tanulás az első. Többnyire saját maga vágja a videóit, de van fotós és szerkesztő segítsége is. A tanulás és a tartalomgyártás gyakran összemosódik: amikor nekiül tanulni, elindítja a kamerát és aztán el is felejtkezik róla, utána pedig pihenésképp visszanézi, hogy akad-e használható felvétel valamelyik videóötletéhez. „Máskülönben nyomasztó feladattá válna” – magyarázta, hogy miért ezt az időkímélő munkamódszert választotta.

A koncentrált, céltudatos életszemléletét, ami a posztjai többségét is átitatja, édesapja inspirálta, aki mindig azt mondogatta, „Tanulj minden erőddel, élj teljes erőbedobással!” – azaz, hogy egyszerre mindig egy tevékenységre összepontosítson – teljes szívvel és figyelemmel, időhúzás nélkül.

@zoubz2912

Who’s with me #fyp #relatable #medicine

♬ original sound – Zoubeir Badulla

Ugyan meg kellett tanulnia együtt élni a kritikával, azonban négy évnyi közösségimédia-tapasztalattal a háta mögött ma már a tanulási folyamat részeként tekint erre. „A videóimat végső soron saját magam örömére készítem. Boldoggá tesz, ha más is hasznosnak találja őket, de tisztában vagyok azzal is, hogy nem tudok mindenkinek segíteni” – mutatott rá.

Ennek ellenére a közösségi szellem kiemelt fontosságú az életében, szeretne főzős videókat forgatni a többi nemzetközi hallgatóval, a nemzetközi Semmelweis-hallgatók öntevékeny csoportjának (ISSA) tagjaként pedig rendszeresen vesz részt sütivásárokon és hetente rendezett karitatív eseményeken, amelyekkel az árvákat és a hajléktalanokat segítik. Zoubeir Badulla megjegyezte:

Elképesztő volt ez az elmúlt két év. Olyan lehetőségek találtak meg, amelyekről korábban álmodni sem mertem

@zoubz2912

Fr #medicine #explor #fyp

♬ sonido original – AngelXO23

Szabados-Dőtsch Judit 
Fotó: Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.