Alapozó elméleti és klinikai gyakorlati képzésen is részt vett az a tizenkilenc kínai hallgató, akik négy hetet töltöttek a Semmelweis Egyetemen a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által szervezett Nemzetközi Nyári Rövidprogram keretében.

A négyhetes program első két hetében a hallgatók a transzlációs medicina alapjaival ismerkedhettek egy intenzív tréning keretein belül a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Központjának szervezésében. A második két héten klinikai gyakorlaton vettek részt a Semmelweis Egyetem öt különböző klinikáján.

A programot dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, aki köszöntötte a részvevőket és a megvalósításában résztvevői kínai partner, a GEC Academy képviselőit. Ezt követően bemutatta a Semmelweis Egyetemet és felhívta a vendéghallgatók figyelmét, hogy a program rendkívüli lehetőség, hiszen a kínai orvostanhallgatók ismereteik bővítésén túl hasznos szakmai kapcsolatokat is teremthetnek, melyeket hazájukba visszatérve kamatoztathatnak a tanulmányaik, illetve a jövőbeli kutatási tevékenységük során.

Dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója köszöntőjét követően prezentációjában bemutatta, hogy a bevezető kurzus során elsajátítható ismeretek milyen lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak a további szakmai fejlődésük szempontjából. A programot sikeresen teljesítők előtt nyitva áll a lehetőség, hogy ismereteiket elmélyítsék a haladó kurzus során, távlati célként pedig a PhD-képzésen való részvétel lehetősége is fókuszba került. A Semmelweis Egyetem által kínált program segítséget nyújt abban, hogy az orvostanhallgatók kritikusan olvassák az orvosi kutatásokról megjelenő cikkeket, hogy megfelelő kérdésfeltevéssel és megfigyeléssel elsődleges adatokat gyűjtsenek egészségügyi kérdésekről, valamint orvosbiológiai kutatásokat végezzenek.

A résztvevők a Transzlációs Medicina Központ tapasztalt munkatársai (dr. Váncsa Szilárd, dr. Nagy Rita, dr. Teutsch Brigitta, dr. Bianca Golzio, Bakony Mikolt, Szabó Bence, dr. Marie Engh, dr. Rancz Anett, dr. Mahmoud Obeidat) által vezetett csoportokban egy hosszabb projekt megtervezése során megismerkedtek a klinikai kutatások tervezésével, beleértve a szisztematikus áttekintéseket, a betegnyilvántartásokat, és klinikai vizsgálatokat.

A klinikalátogatás két hete alatt a kínai orvostanhallgatók betekintést kaptak a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, a Gyermekgyógyászati Klinika, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika és a Szemészeti Klinika szakmai tevékenységébe, betegellátási folyamataiba, valamint megismerték a klinikák felépítését, és osztályait. A külföldi hallgatók a klinikákon személyes mentor segítségével ismerkedhettek meg a hazai betegellátással, a klinikán zajló szakmai munkával és kérdéseket tehettek fel neki. A két-két hetes program lezárásaként a képzést sikeresen teljesítő hallgatók bizonyítványt vehettek át a program záróeseményén.

Galéria

5kép

A 2024. július 15. és 2024. augusztus 9. között megrendezett Semmelweis Nemzetközi Nyári Rövidprogram a szakmai fejlődésen túl változatos szabadidős programokat is kínált a résztvevő tizenkilenc kínai hallgatónak.

A Semmelweis Egyetemen elérhető, hasonló képzési programok a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága szervezésében valósulnak meg. Az igazgatóság szervezésében további térítéses képzések is elérhetőek hallgatók és gyakorló szakemberek számára egyaránt. Ezekről bővebb információt ide kattintva olvashatnak

Turopoli Eszter, Vancsay Viktória
Fotó: Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.