Fontos, hogy a pajzsmirigy-műtéteket olyan fej-nyaksebészek végezzék, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek, így minimalizálhatóvá válnak a legsúlyosabb szövődményeknek számító gégebénulások aránya – hangsúlyozta dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. Az egyetemi klinika az egész ország területéről, beutaló nélkül fogadja a pajzsmirigy-, illetve mellékpajzsmirigy sebészeti ellátását igénylő betegeket a Fej-nyak onkológiai és endokrin sebészeti ambulancián.

A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján átfogó pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-sebészeti ellátás folyik: a jó-, és rosszindulatú pajzsmirigy-daganatok, sebészi ellátást igénylő mellékpajzsmirigy-betegségek kezelésén túl a nyaki nyirokcsomó-áttétek komprehenzív ellátását végzik. A klinika profiljába tartozik továbbá az elsősorban külső intézetekből érkező, a gégeizmokat mozgató ideg (ún. nervus laryngeus recurrens) műtét során ért károsodásának eredményeként kialakuló gégebénulások műtéti, valamint konzervatív rehabilitációja, hangterápiája. Kiemelt terület az egyes pajzsmirigy-betegségekhez társuló endokrin orbitopátia következtében kialakuló látásromlás műtéti megoldása, a szemüreg (orbita) dekompressziója.

A nemzetközi ajánlások egyértelműen állást foglalnak amellett, hogy a pajzsmirigy-műtéteket olyan fej-nyaksebészek operálják, akik évente legalább 25 ilyen műtétet végeznek, ezáltal minimalizálhatóvá válik a műtét egyik legsúlyosabb szövődményének, a gégebénulásnak az aránya

– hívta fel a figyelmet a klinika igazgatója, dr. Tamás László.

„Ismert, hogy a pajzsmirigydaganatok bizonyos típusai igen nagy arányban képeznek nyirokcsomóáttétet. A leggyakoribb, papilláris pajzsmirigyrákok esetében általában akkor kell csak a nyaki nyirokcsomókat eltávolítani, ha azokban áttét mutatható ki, ugyanakkor agresszívabb variánsoknál, mint például a medulláris rák, már elektív indikációval el kell végezni bizonyos nyirokrégiók disszekcióját – tehát akkor is, ha klinikailag nem lehet nyirokcsomó-áttétet kimutatni. Fontos, hogy a nyaki disszekció nem egyenlő egy-egy nyirokcsomó eltávolításával, az adott régió limfatikus szöveteinek komplett reszekcióját kell elvégeznünk a fascia kompartmentek figyelembevételével. Sajnos a pajzsmirigy-daganatokon túl a szájüreg-, garat- és gégerákos betegek is nagy arányban jelentkeznek a klinikán, így évente igen nagy számban végzünk szelektív és komprehenzív nyaki disszekciókat, ezáltal a műtétek során magas nyirokcsomó-hozamot tudunk elérni a szövődmények minimális szinten tartása mellett” – számolt be a munkájukról dr. Dános Kornél, a klinika egyetemi adjunktusa.

A multidiszciplináris megközelítés jelenti a „state of the art” ellátást az endokrin orbitopátia műtéteinél. „A Semmelweis Egyetemen négy és fél éve végzünk ilyen beavatkozásokat szemész kollégákkal, az országban a legnagyobb számban. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán történnek az úgynevezett dekompressziós műtétek, amelyeknek két fő indikációja van” – hangsúlyozta az orbitasebészeti profil tagja, dr. Szalóki Tibor. Ezeket részletezve elmondta: az endokrin orbitopátia aktív szakában látásromlás alakulhat ki. Amennyiben a nagy dózisú szteroidkezelés hatására nem megfelelően javul a vízus, azaz a látászavar, a műtét célja a látás megmentése. A pajzsmirigybetegek egy részénél a szem kidülledése (exoftalmusz) jelenik meg, mely legtöbbször kétoldali. Ilyenkor rehabilitatív, illetve esztétikai céllal végzik a műtétet. Az utóbbi betegcsoportba tartozó, exoftalmusszal jelentkező betegek nagy része sajnos még mindig nem jut el orbitasebészeti konzultációra, pedig a szemtünetek döntő többsége műtétileg korrigálható – mutatott rá.

A pajzsmirigy-, és mellékpajzsmirigy-műtétek nehézségének egyik oka, hogy a pajzsmirigy mögött, a nyelőcső és a légcső mellett fut mindkét oldalon egy ideg, ami a gége nyitó funkciójáért felelős – magyarázta dr. Prekopp Péter. „Ezt, a nervus laryngeus recurrens nevű ideget a műtét során minden esetben azonosítani kell és törekednünk kell a megkímélésére. Feláldozására csak rosszindulatú betegségek ritka eseteiben kényszerülünk. Ha megsérül, az azonos oldali gége bénulását okozza. Ilyenkor a beteg panasza erőtlen-suttogó hang, félrenyelés, erőteljes köhögésre való képtelenség. A sürgetőbb baj, ha mindkét oldalon sérül az ideg funkciója, mert ilyenkor szűk hangrést eredményez az állapot, mely a beteg nehézlégzéséhez, fulladásához vezet. Ilyenkor gyógyszeres terápia mellett hangréstágítás jön szóba, mely a hangszalag műtéti oldalra helyezését, lateropexiáját jelenti. Amennyiben ez nem kivitelezhető és a beteg állapota súlyos, légcsőmetszés indokolt. A fél-, vagy kétoldali hangszalag-bénulással küzdő betegek ellátása komplex feladat. Fej-nyaksebészeti ellátásukon kívül klinikánkon foniátriai kezelésük, valamint pszichológiai segítség is rendelkezésre áll” – mutatott rá.

A fej-nyaksebészeti munkacsoport tagja, dr. Répássy Gábor a mellékpajzsmirigy műtéteit illetően elmondta, hogy a pajzsmirigyhez hasonlóan a mellékpajzsmirigynek is szép számmal vannak műtéti megoldást igénylő kórképei. „Intézetünkben ellátunk jó- és rosszindulatú mellékpajzsmirigy daganatokat, illetve minden olyan kórképet, melyben egy vagy több mellékpajzsmirigy eltávolítására van szükség. A műtétet minden esetben tapasztalt nyaksebész kollégák végzik, akik jártasak a pajzsmirigy-, mellékpajzsmirigy- és egyéb nyaki sebészetben. Műtét során minden esetben azonosítjuk és lehetőség szerint megkíméljük a hangszalagot beidegző idegeket, ezzel csökkentve a későbbi szövődmény lehetőségét. A Laboratóriumi Medicina Intézet, valamint a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet munkatársaival együttműködve már a műtőasztalnál, a beteg ébresztése előtt meg tudunk bizonyosodni a műtét sikerességéről, hogy valóban mellékpajzsmirigy-, és nem zsírszövet, vagy nyirokcsomó került eltávolításra” – húzta alá.  

A klinika az egész ország területéről, beutaló nélkül fogadja a pajzsmirigy-, illetve mellékpajzsmirigy sebészeti ellátását igénylő betegeket a Fej-nyak onkológiai és endokrin sebészeti ambulancián keddenként, amelyre időpontot a 30/016-4619 vagy 20/8258712-es telefonszámon lehet kérni.

Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.