Akár gyomortükrözést vagy epeúti beavatkozásokat is gyakorolhatnak a szakorvosjelöltek a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán (STéG) 2024 januárjától elérhető szimulátor segítségével. A május végén rendezett nemzetközi endoszkópos képzésen nyolc ország 22 gasztroenterológus szakorvosjelöltje e mellett további, széleskörűen még nem elérhető eszközökön és egyedülálló körülmények között sajátíthatta el az alapvető endoszkópos eljárásokhoz szükséges készségeket.

A gasztroenterológus szakképzés egyik alapvető sarokköve az endoszkópia, amely nemcsak a diagnosztikát, tehát a betegségek feltárását és a mintavételt teszi lehetővé, hanem minimálisan invazív beavatkozások elvégzésére is alkalmas

– szögezte le dr. Hritz István egyetemi docens. Az Intervenciós Gasztroenterológiai Tanszék vezetője honlapunknak nyilatkozva elmondta, hogy endoszkóppal ma már korábban sebészeti beavatkozást igénylő kórképek is kezelhetőek, például polipok eltávolítása, emésztőszervi vérzések csillapítása is elvégezhető. Az ezekhez szükséges gyakorlat megszerzése a szakképzésnek és így a szakvizsgának is szerves részét képezi, hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem gasztroenterológia grémiumelnöke.

Míg korábban főként éles helyzetben, pácienseken volt lehetőség a technika elmélyítésére – amely a szakértői támogatás mellett is óhatatlanul okozhatott kellemetlenséget a betegeknek –, addig ma már szimulátorok segítik az oktatást. Ezek előnye, hogy különféle élethelyzeteket modelleznek úgy, hogy közben kiküszöbölik a beavatkozással járó stresszt.

Ilyen modellezést tesz lehetővé a STéG-re 2024 januárjában, a Ferring Magyarország Gyógyszerkereskedelmi Kft. jóvoltából telepített Surgical Science GI Mentor típusú számítógépes alapú endoszkópos szimulátor, amelynek moduljai alsó tápcsatornás endoszkópia (kolonoszkópia), felső tápcsatornás endoszkópia (gyomortükrözés), polipeltávolítás, vérzés, endoszkópos ultrahang és epeúti beavatkozás (ERCP) gyakorlására is alkalmasak.

„A kezdő endoszkópos készségek elsajátításához elég lenne akár egy cipősdoboz is, amelybe lyukat vágva különféle tárgyakat lehet rögzíteni és azokat az endoszkóppal felkeresni és megtekinteni” – emlékeztetett dr. Hritz István. A virtuális szimulátor tartalmaz egy bevezető modult, amelyben különféle ügyességi feladatokon keresztül tanulható meg az eszköz irányítása. A berendezés különlegessége azonban abban rejlik, hogy élethűen adja vissza az endoszkópos vizsgálatokban előforduló helyzeteket. Egy-egy gyakorlat elején a program felvázol egy esetet a virtuális páciens adataival, kórelőzményével és a tünetekkel. Az endoszkópos művelet során a jelölt a komputer monitorján kísérheti figyelemmel a vizsgálat tárgyát és a vizsgálóeszköz útját, ezzel egyidőben a szimulátor audiovizuális visszajelzést küld a folyamat menetéről, a beteg fájdalomérzetéről és a gyakorlat zárultával az eljárás sikerességéről is.

Az egyetem és a forgalmazó együttműködési megállapodása értelmében első körben egy évig alkalmazzák a Semmelweis Egyetem gasztroenterológus szakorvosképzésében a szimulátort, amely a hallgatókon kívül a képzésekre érkező hazai és nemzetközi szakorvosjelöltek számára is elérhetővé válik. Az első ilyen alkalom a STéG-en 2024. május 23-24-én megrendezett nemzetközi tréning volt, amelynek keretében dr. Vilmos Fruzsina szakorvosjelölt és dr. Gellért Bálint belgyógyász szakorvos mint képzett szimulátoros oktatók irányítása mellett szerezhették meg a készségeket a résztvevők.

A Nemzetközi Endoszkópos Tréningre főként a régióból, Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Kazahsztánból érkezett húsz szakorvosjelölt, kiegészülve a STéG és a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika egy-egy magyar szakorvosjelöltjével. A résztvevők korábban nem, vagy csak néhány alkalommal végeztek endoszkópos beavatkozást, így a kétnapos kurzus első napja az elmélet jegyében telt; hét, az endoszkópia különböző területeit tárgyaló előadás hangzott el egyetemi és nemzetközi szakértők közreműködésével, a második napon pedig 5 munkaállomáson rotációban, legfeljebb 5 fős csoportokban vettek részt öt, egyenként 80 perces hands-on tréningen.

A rendezvény kezdetén rövid köszöntőt és beszédet mondott Ágoston Dorottya, a Ferring Magyarország Kft. termékmenedzsere és cégvezetője; dr. Szijártó Attila, a STéG igazgatója; valamint dr. Hritz István, a STéG Invazív Endoszkópos Centrumának vezetője, az Európai Emésztőszervi Endoszkópos Társaság (ESGE) oktatási bizottságának elnöke.

Dr. Szijártó Attila a képzés jelentőségéről szólva kiemelte, hogy a résztvevők elsajátíthatják a vérzéscsillapítás és a perforáció-menedzsment technikáit, betekintést nyerhetnek a kadáver endoszkópos programba, valamint megismerkedhetnek a hasi ultrahangvizsgálatok alapjaival.

Kitért arra is, hogy évente két alkalommal terveznek nemzetközi tréningeket szervezni, továbbá céljuk, hogy aktív szerepet vállaljanak a magyar oktatásban, például a Magyar Gasztroenterológiai Társaság (MGT) oktatási bizottságán keresztül.

Dr. Hritz István szerint a rendezvény a kadáver kurzus mellett azért is különleges, mert a számítógép alapú szimulátort mechanikai hibrid szimulátorokkal, valamint kompozit sertésgyomorral kombinálták. Felhívta a figyelmet a STéG muzeális endoszkóp gyűjteményére is, amelyet világszerte egyedülállónak nevezett, hiszen a gyűjteményben nagyon régi és különleges endoszkópok, valamint laparoszkópos sebészeti eszközök találhatók; itt látható továbbá az első duodenoszkóp is, amellyel a 70-es évek elején Magyarországon először végeztek az epeutak és a hasnyálmirigy-vezeték betegségeinek feltárására alkalmas endoszkópos retrográd cholangio-pancreatográfiás (ERCP) vizsgálatot.

A képzés második, hands-on tréningre fókuszáló napja kapcsán dr. Hritz István honlapunknak kiemelte, hogy a STéG-en elérhető GI Mentor szimulátor a Hun-Med Kft. és az Endo Plus Service Kft. támogatásával erre az alkalomra kiegészült kizárólag oktatási célra használt endoszkópos tornyokkal, processzorokkal és endoszkópokkal, továbbá Mikoto alsó-felső tápcsatornás hibrid szimulátorral is. Utóbbi eszközt dr. Miheller Pál egyetemi docens felügyeletével próbálhatták ki a résztvevők. Ezen speciális szimulátoroknak a jellegzetessége, hogy egy latex gyomor vagy bél kapcsolódik a számítógépes hardware-hez, amely képes érzékelni, hogy mekkora nyomást gyakorol vagy mennyi levegőt juttat a szimulált szervbe a gyakorló személy.

A tréning további munkaállomásán dr. Hritz István vezetésével vérzéscsillapítás és perforáció ellátásának gyakorlására nyílt lehetőség sertésgyomron. A szakorvosjelöltek ún. „medvecsapda” klipeket helyeztek infúziós katéterek és céklalé segítségével szimulált vérző pontokra, illetve egy másik feladat azt modellezte, hogyan kezelhető intervenció kapcsán esetlegesen fellépő perforációs szövődmény.

Szintén a kétnapos program részeként, helyileg az Anatómiai-, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben vehettek részt a szakorvosjelöltek kadáver endoszkópos tréningen a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársai, dr. Barkai László szakorvos tanársegéd és dr. Iliás Ákos klinikai főorvos adjunktus közreműködésével. A dr. Ruttkay Tamás anatómus adjunktus nevéhez fűződő fixálási eljárás a gyomor és bélrendszer területen is olyan unikális képzési lehetőséget biztosít, amely a későbbiekben akár haladó endoszkópos készségek elsajátításához is hozzájárulhat.

Az ötödik munkaállomáson dr. Győri Gabriella, az Orvosi Képalkotó Klinika főorvosának szakmai irányítása mellett végezhettek a résztvevők hasi (máj, lép, hasnyálmirigy, vese és bélrendszer) ultrahangvizsgálatokat egészséges önkéntes modelleken. Ugyan ez nem endoszkópos vizsgálat, azonban alapkészségként szerves részét képezi a gasztroenterológus szakképzésnek – hangsúlyozta dr. Hritz István.

A következő nemzetközi tréninget 2024. novemberre tervezi a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, ugyanúgy a Ferring Magyarország Kft. támogatásával, beépítve a mostani kétnapos képzés tapasztalatait.

Dr. Csizmadia Balázs, Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint, Zellei Boglárka – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.