Budapesttől Szombathelyig díjazták a kiemelkedő szakmai teljesítményeket.

Markusovszky Lajosra úttörő orvosi tevékenysége mellett a modern magyar egészségügyi oktatásért és a közegészségügyi rendszer megszervezéséért végzett munkája miatt emlékezünk. A Markusovszky Lajos Alapítvány Kuratóriuma, az Akadémiai Kiadó és az Orvosi Hetilap szerkesztőbizottsága és szerkesztősége ez évi Markusovszky Lajos-emlékülésén dr. Papp Zoltán professor emeritus, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egykori igazgatója, és egyben az újság főszerkesztője idézte fel a lap alapító tulajdonosának munkásságát, majd beszámolt az újság 2023-as évéről, és szót ejtett a kiadvány jövőjéről is.

Az Orvosi Hetilap 2024. évi Markusovszky Lajos-emlékérmét dr. Darvas Katalin, a Semmelweis Egyetem Sebészeti és Gasztroenterológiai Klinikájának professor emeritája kapta. Az idei emlékülés díszelőadását is ő tartotta Az aneszteziológia és intenzív terápia fejlődése az általános sebészet profiljain címmel.

Az idén is díjazták az előző évben megjelent mintegy 250 cikkből a legjobb publikációkat. A most odaítélt 13 Markusovszky Lajos-díjból hetet a Semmelweis Egyetem szakemberei érdemeltek ki írásaikkal. 

Az Orvosi Hetilap szerkesztősége Markusovszky Lajos-díjjal ismerte el az alábbi publikációkat:

Epeút- és epehólyag-gyulladás: diagnosztikus kritériumok és terápia címmel dr. Czakó László, dr. Gyökeres Tibor, dr. Hritz István, dr. Madácsy László, dr. Illés Dóra, dr. Szepes Zoltán, dr. Dubravcsik Zsolt, dr. Péterfi Zoltán, dr. Nagy András, dr. Szücs Ákos és dr. Vincze Áron megjelent írását. (Orv Hetil. 2023; 164(20): 770–787)

Hogyan változott az akut myeloid leukaemiás betegek túlélése a terápiás lehetőségek bővülésével az elmúlt 10 évben klinikánkon? címmel dr. Gaál Lilla, dr. Ruff Eszter, dr. Wiedemann Ádám, dr. Svorenj Szabolcs, dr. Szita Virág Réka, dr. Tóth András Dávid, dr. Masszi András, dr. Horváth Laura, dr. Szombath Gergely, dr. Nagy Zsolt, dr. Várkonyi Judit, dr. Benedek Szabolcs, dr. Farkas Péter, dr. Bödör Csaba, dr. Masszi Tamás, dr. Varga Gergely szerzőségével megjelent publikációt. (Orv Hetil. 2023; 164(45): 1787–1794)

Az extracorporalis keringéstámogatás helye az újraélesztésben címmel a dr. Kovács Enikő, dr. Németh Endre, dr. Prigya Jutas, dr. Szvath Petra, dr. Édes István, dr. Hartyánszky István, dr. Soltész Ádám, dr. Csikós Gergely Richárd, dr. Fazekas Levente, dr. Gál János, dr. Becker Dávid, dr. Zima Endre István, és dr. Merkely Béla szerzőségével publikált tanulmányt. (Orv Hetil. 2023; 164(13): 510–514.)

A COVID–19-fertőzés és a védőoltások hatásosságának vizsgálata egészségügyi dolgozókon címmel megjelent vizsgálatról beszámoló cikk szerzőit, dr. Rojkovich Bernadettet, dr. Németh Dórát, dr. Dinya Eleket, dr. Nagy Erzsébetet, dr. Török Esztert, dr. Lázár Imrét, dr. Perduk Andrást, dr. Géher Pált, és dr. Nagy Györgyöt. (Orv Hetil. 2023; 164(5): 163–171.)

A termékenység megőrzése céljából gyermekkorban végzett petefészekszövet-fagyasztás első hazai esete címmel megjelent írást dr. Sükösd Zita, dr. Fancsovits Péter, dr. Gács Zsófia, dr. Jenővári Zoltán és dr. Erdélyi Dániel tollából. (Orv Hetil. 2023; 164(3): 104–109.)

Dr. Wenger Tibor, A Semmelweis Egyetem épületeinek „rejtett” kincsei 2. című írását. (Orv Hetil. 2023; 164(34): 1358–1364.), továbbá

Dr. Dénes Zoltán és dr. Kullmann Lajos, A rehabilitációs medicina fejlődése hazánkban – az elmúlt húsz év eredményei című munkáját (Orv Hetil. 2023; 164(19): 722–728.).

A lap korábbi főszerkesztője emlékére létrehozott Dr. Fehér János Emlékére Alapítvány célja a belgyógyászat, különösen a hepatológia szabad gyökös és immunológiai kutatásainak támogatása, illetve ösztönzése a kiemelkedő tudományos munkát végző fiatal egyetemi oktatók és hallgatók díjazásával. 2024-ben az alapítvány pályázatának mindkét nyertese a Semmelweis Egyetemről került ki:

Petrovics Alica, Forrai Judit és Ferencz Andrea: Arany János epekövessége és a köves epehólyag operatív kezelésének fejlődéstörténete (Orv Hetil. 2024; 165(2): 915-920.) címmel, valamint

dr. Ozsvári-Vidákovich Magdolna, dr. Somogyi Anikó, dr. Rosta Klára: A terhességi intrahepaticus cholestasis és a gestatiós diabetes mellitus összefüggése (Orv Hetil. 2023; 164(21): 83-835.) címmel megjelent publikációját díjazták.

Ünnepi tudományos üléssel emlékezett meg névadójáról a szombathelyi Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház is. Az idén dr. Maurovich-Horvat Pál tartotta az ünnepség díszelőadását Kardiológiai CT vizsgálat: jelen és jövő címmel. Elmondta: a kardiológiai vizsgálatok folyamatos fejlődése ellenére jelenleg nem áll a rendelkezésre olyan diagnosztikai eljárás, amely akár a tünetmentes betegeknél is időben alkalmazható lenne a célzott megelőző kezelés érdekében. A különféle képalkotó módszerek együttes alkalmazására és a mesterséges intelligencia bevonására irányuló kutatások azonban rendkívül ígéretesek, így a közeli jövőben a diagnosztikai eljárások hatékonysága jelentősen növelhető. Az intézmény hagyományainak megfelelően az emlékünnepély keretében adták át a Markusovszky-emlékplakettet, amelyet ebben az évben dr. Maurovich Horvat Pál, az MTA doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája igazgatója, tanszékvezető egyetemi tanár vehetett át dr. Stánitz Éva megbízott kórház-főigazgatótól.

Kiss Melinda Katalin

Forrás: Akadémiai Kiadó – Orvosi Hetilap szerkesztősége, Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.