A várandósság alatt kialakuló preeklampszia immunológiájával, a tünetegyüttes magzatra gyakorolt hatásával foglalkozik jelenleg dr. Toldi Gergely, aki egy kétéves ösztöndíjjal Birminghamban kutat és gyógyít neonatológus szakorvos-jelöltként. Mint azt az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közelmúltban Junior Prima Díjat kapott tanársegéde hangsúlyozza: mindig is az volt a célja, hogy a két területet együtt művelhesse, mivel a kutatói gondolkodás jó hatással van a klinikai munkára, míg a gyógyítás közben megfogalmazott kérdések a laborba kerülhetnek.

RS42723_KA-20151221-IMG_3362-scrDr. Toldi Gergely bölcsészcsaládból származik, ám az ő számára mégis már a kezdetektől egyértelmű volt a biológia iránt érzett vonzalom. Az orvosi egyetem mellett az érettségi évében kötelezte el magát, melyet azóta sem bánt meg egy pillanatra sem. Már a kezdetektől érezte, hogy a kutatómunka mellett a mindennapi betegellátásban is részt kíván venni. Ebből a szempontból meghatározó élmény volt, hogy harmadévtől a koraszülött mentést működtető Peter Cerny Alapítványnál kezdett dolgozni hordágyvivőként. Miközben végezte a kétkezi segítő munkát, a szakmai tudásból is sok ráragadt. Nem véletlen, hogy a Cerny-nél dolgozó orvosok jó része orvostanhallgató korában hordágyvivőként került a koraszülöttmentésbe – jegyezte meg.

A tudományos diákköri munkát az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezdte, dr. Vásárhelyi Barna laborjában, akinek kutatási témája szintén a koraszülöttekhez kötődött abban az időben. Dr. Toldi Gergely ekkoriban kezdett a várandósság, valamint az újszülöttkor immunológiájával, az anya-magzat kapcsolat immunológiájával és az áramlási citometriával foglalkozni. Az első kutatói felismeréssel kapcsolatos élménye is ide kötődik. Mint mondja, dr. Vásárhelyi Barna laborjában, ahogy mindenhol, megvoltak a TDK-sok kötelező feladatai, ugyanakkor teret kaptak a saját ötletek megvalósításához is. Ennek köszönhetően sikerült a kutatócsoport többi tagjával együtt egy áramlási citometriás adatokat értékelő, hiánypótló szoftvert kidolgozni. Az algoritmus megalkotásában kulcsszerepe volt egy programozó-matematikus tudással is rendelkező hallgatótársának, dr. Kaposi Ambrusnak.

RS42720_KA-20151221-IMG_3389-scrAz áramlási citometriát arra használják, hogy meghatározzák a vérmintában a különböző sejtek arányát, valamint kövessék, hogy a különböző kórképekben miként változik ez az arány. A kutatócsoport által kialakított szoftver lehetővé teszi az ilyen típusú mérések más megközelítésből való elemzését, ugyanis újdonságként az időt, mint tényezőt is számításba veszi: vagyis időben változó sejtszintű folyamatok figyelhetők meg a segítségével. Az immunológiában a limfocita aktiváció például éppen egy olyan folyamat, mely 15-20 perc alatt játszódik le, a szoftver segítségével pontosan végig lehet követni, mi történik a sejtekkel. „Nagy élmény volt, mikor látszódott, hogy működni fog az elképzelésünk” – emlékszik vissza dr. Toldi Gergely. A FacsKin nevű, még évekig fejlesztett program ma szabad felhasználású szoftverként az egész világon elérhető és használja is sok kutató.

RS42721_KA-20151221-IMG_3384-scrKésőbb dr. Toldi Gergely az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán folytatta kutatómunkáját, hiszen témája legalább annyira kötődik a gyermekgyógyászathoz, azon belül is a neonatológiához, mint a szülészethez. A gyógyító munka terén gyermekgyógyászatból már szakvizsgázott, míg jelenleg neonatológus rezidensként Birminghamban dolgozik.

Fő kutatási témája itt a preeklampszia. A várandósság második felében jelentkező kórkép számos tünettel járhat, így például magas vérnyomással, fehérjevizeléssel, vizenyő felhalmozódással. A preeklampszia anyai immunológiai vonatkozásait már sokan kutatták, viszont kevesebb figyelmet kapott, hogy a tünetegyüttesnek milyen hatása van a magzatra, történik-e olyan változás, ami később hatással lehet az immunrendszer fejlődésére – ezt vizsgálja most. A munka a klinikai megfigyelésekből indul ki, a gyakorlatban látottak alapján megfogalmazott teóriákat igyekszik igazolni a laborban. Ez is jól mutatja, hogy mennyire összefügg a gyógyítás és kutatás. Bár mindkettő más jellegű feladatokat ad, más készségekben kell jónak lenni, hosszú távon kiegészítik egymást. Arról nem is beszélve, hogy a betegellátás adta napi sikerélmények jól jönnek a sokszor csak hosszabb távon eredményt hozó, a kutatót nem ritkán kudarccal szembesítő kutatómunkában – fogalmazott. Többek között ezért is érzi fontosnak, hogy Birminghamban fele-fele arányban dolgozhat a két területen.

Dr. Toldi Gergely fontosnak tartja a külföldi gyakorlatot, és bízik benne, hogy itthon tudja majd hasznosítani az összegyűjtött tapasztalatokat.

A Junior Príma Díjra dr. Szél Ágoston rektor és dr. Rigó János, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója jelölte.

DP
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.