A Semmelweis Egyetemen ma is példaként tekintenek dr. Frenkl Róbertre, és az egyetem történetének legnagyobb hatású szakemberei közt emlékeznek rá – hangzott el a születésének 90. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A Semmelweis Egyetem vezetése nevében Feketéné dr. Szabó Éva rektorhelyettes méltatta a sportorvostan, sportélettan nemzetközi hírű professzorát a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen elhelyezett emléktáblájánál.

A több mint 250 éves tradícióval rendelkező Semmelweis Egyetemhez a magyar orvos és egészségügyi szakma, a magyar tudományos élet legnagyobb alakjai tartoznak, köztük kell említeni dr. Frenkl Róbert egyetemi tanárt is – emelte ki köszöntőjében Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese. Mint elhangzott, dr. Frenkl Róbert a Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1958-ban, majd az egyetemnek és jogutódjának volt a munkatársa a Kórélettani Intézetben 1971-ig. Később a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karon dolgozott, amely a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TE) részévé vált, ahol három évtizeden át vezette az egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékét.

Feketéné dr. Szabó Éva kiemelte, nevéhez fűződik az Orvosegyetem SC (OSC) megalakítása 1957-ben, amelynek sportolói elsősorban a Semmelweis hallgatói és dolgozói köréből kerültek ki. Azt, hogy a Semmelweis Egyetemen fontos szerepet játszik a sport, a testmozgás, elképzelhetetlen lenne azok nélkül az alapok nélkül, melyeket dr. Frenkl Róbert és kollégái tettek le:

Ma a hallgatóinknak valamennyi képzési szinten kötelező a testnevelésóra. A Semmelweis Egyetem Sport Klubnak immár több mint húsz szakosztálya működik. A Semmelweis-sportolók a Medikus Kupán és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság versenyein évről évre bizonyítják, hogy a komoly egyetemi tanulmányok mellett nem csak lehet, de ajánlott és szükséges is sportolni. Egyetemünk nemzetközileg is elismert Sportorvostan Tanszéke ugyancsak rengeteget köszönhet professzor úr tudományos munkásságának

– mutatott rá a rektorhelyettes.

Dr. Frenkl Róbert az évtizedek során számos hazai és nemzetközi intézmény vezetője és meghatározó egyénisége volt: kutatóként, orvosként, tudományszervezőként, tanárként, mentorként, szerkesztőként, sportdiplomataként, vezetőként, munkatársként és barátként is emlékeztek rá. Az emléktáblájánál a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen először dr. Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes emlékezett a professzorra, majd helyezett el emlékszalagot az emléktáblájánál. Őt követték Juhász Péter, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, dr. Pavlik Gábor, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke, valamint a Magyar Sporttudományi Társaság és a TE Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéke nevében dr. Tóth Miklós elnök és tanszékvezető egyetemi tanár emlékezett dr. Frenkl Róbertre.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.