A Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) első emeletén kialakított teraszt immár hallgatói térként vehetik birtokba a Semmelweis Polgárok.

„Ha valaki repülőgéppel érkezik Budapestre, az egyik első, amit fel tud ismerni a levegőből, az a Semmelweis Egyetem épülete” – fogalmazott beszédében dr. Hermann Péter.

Az oktatási rektorhelyettes emlékeztetett arra is, hogy 2020 óta a 88 méter magas NET tetejét „Semmelweis Egyetem” fényfelirat díszíti. Hozzátette: a külföldi neves egyetemek épületei tele vannak élettel, mindez pedig a hallgatóknak köszönhető. Amikor pár évvel ezelőtt átadtuk a NET első emeleti hallgatói terét, rektor úr megbízott azzal, hogy hozzunk létre egy teraszt is az első emeleten – emlékezett vissza dr. Hermann Péter. „A most átadott teraszban a legjobban pont az tetszik, hogy valóban impozáns megjelenést ad az épületnek” – emelte ki.

Dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében úgy fogalmazott: a NET épülete úgy emelkedik ki Budapest látképéből, ahogy a Semmelweis Egyetem kiemelkedik a többi hazai felsőoktatási intézmény közül; méretével csak a MOL Campus veheti fel a versenyt. „A hallgatók reggel beülnek az előadóterembe, majd átrohannak egy másik gyakorlóba, majd újra az előadóterembe – fontos, hogy közben le tudjanak ülni, közösen felkészülhessenek az óráikra, beszélgethessenek, végiggondolhassák, mi vár rájuk a nap során. Ezek azok a hallgatói terek, amelyek még családiasabbá teszik az egyébként is családbarát egyetemünket” – mutatott rá a rektor, megköszönve dr. Hermann Péter rektorhelyettes és a Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóságának munkáját. „Szeretném, ha a terasz az egyetem és a NET aktív központjává válna, és remélem a jövőben még több ilyen hallgatói teret lesz lehetőségünk átadni” – húzta alá dr. Merkely Béla.

„Az elmúlt évek során az egyetemi vezetőség nem csupán a tanulmányainkat segített könnyebbé tenni, hanem kifejezetten figyelmet fordított a hallgatók jóllétére is” – hívta fel a figyelmet Gecsey Csenge, a Hallgatói Önkormányzat elnöke. Hozzátette: nemcsak hallgatók ők, de egy olyan közösség részei, ahol fejlődhetnek, tanulhatnak, ahol a mesteroktatók partnerek és segítőtársak, ez pedig arra ösztönzi őket, hogy még többet hozzanak ki magukból az egyetemi évek alatt. „A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben kialakított terasz újabb példa arra, hogy a vezetőség nemcsak a tanulmányi környezetünket, hanem egyetemi életminőségünket is szem előtt tartja” – fogalmazott. Gecsey Csenge szerint a közösségi terek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy kapcsolatokat építsenek más diákokkal, ezek az ismeretségek pedig nemcsak az egyetemi évekre szólnak, hanem akár egész életen át tartó barátságokat eredményezhetnek.

„Három éve álmodtuk meg rektor úrral ezt a hallgatói teraszt, jó látni, hogy mindebből valóság lett. Büszkeség számomra, hogy az újonnan alapított Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága aktívan részt vehet a hallgatói terek fejlesztésében” – mondta el dr. Tripolszky Bálint igazgató. Megköszönte a Műszaki Főigazgatóság, valamint a Nagyvárad téri Elméleti Tömb Tömbigazgatóság közreműködését is, egyben minden hallgatónak jó időtöltést kívánt a felújított teraszon.

Galéria

13kép

Dr. Takács Félix, a Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága igazgatóhelyettese kiemelte: a mostani teraszátadó nem egyszeri, egyedülálló dolog, a hallgatói terek fejlesztése ugyanis már évekkel ezelőtt elkezdődött. „Nagy öröm, hogy olyan vezetése van ma az egyetemnek, amely az infrastrukturális beruházásokon túl is stratégiai partnernek tartja a hallgatókat és kifejezetten nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak a tanulás helyszíneként, munkahelyként tekintsenek az intézményre, de jól is érezzék itt magukat” – fogalmazott. A felújított hallgatói térről szólva elmondta: a NET első emeletén található terasz több mint száz négyzetméteres, és teljes egészében a hallgatók kényelmét, feltöltődését szolgálja, de minden Semmelweis Polgárt szeretettel várnak itt. A teraszról lehetőség van a környék zöld panorámájában gyönyörködni, illetve leülni enni, inni, vagy akár csak beszélgetni. A fejlesztés a Zöld Egyetem vízióját, valamint a környezettudatosságot és hulladékmentességet figyelembe véve készült el, a terasz mellett az első emeleten kialakítottak egy önkiszolgáló hallgatói sarkot is, amely nagy teljesítményű kávéfőzővel, szűrős vízadagoló automatával és mikrohullámú sütővel is felszerelt.

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.