Az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőkkel és a mesterszakos felvételizőkkel együtt összesen több mint 6 ezer jelentkezőt vár szóbeli felvételi vizsgára a Semmelweis Egyetem. Az osztatlan képzésre felvételizőket április 12-18. között hívták be, a mesterszakos jelölteknek a karok külön-külön szervezik a beszélgetéseket. A 2024-től bevezetett szóbeli vizsgán a felvételi bizottságok a jelentkezők rátermettségét, motiváltságát, empátiás és stressztűrő képességeit, terhelhetőségét, általános érdeklődését mérik fel és pontozzák, a meghallgatáson 50 pont szerezhető a 100 intézményi pontból.

Április 12-18. között az egyetem csaknem minden oktatási és betegellátó épülete megtelik szóbelizőkkel, a mintegy 5 ezer alap- és osztatlan képzésre jelentkező felvételiző több mint 70 vizsgabizottság előtt adhat számot rátermettségéről, elhivatottságáról, empátiás és stressztűrő képességeiről. Szóbeli felvételi meghallgatást hosszú idő után ismét szervez az egyetem, erre a 2022. szeptember 7-én megjelent rendelet ad lehetőséget, amely 2024-től ad nagyobb szabadságot az egyetemeknek arra, hogy meghatározzák, milyen tantárgyak középiskolai, érettségi eredményei és milyen további teljesítmények számítanak majd bele a felvételin elérhető 500 pontba.

A szóbeli beszélgetésre mindenkinek fel kell tölteni az önéletrajzát, az utolsó pontban bemutatva a motivációját. A meghallgatáson a bemutatkozást követő általános beszélgetéshez az egyetem összeállított egy – az egyetemen készült – közel 40 oktatófilmből álló listát, melyet a felvételizők az egyetem YouTube-csatornáján megtekinthetnek. A felvételizőnek nem a filmek szakmai tartalmáról, tudásanyagáról kell beszámolnia, azok csak az alapját, apropóját képezik a motivációt, szemléletmódot, érzelmi és szociális helyzetfelismerést mérő felvételi beszélgetésnek. Ezután egy szituációs feladatot kapnak a felvételizők, amelynek célja nem a tárgyi tudás mérése, hanem az orvosi működéshez szükséges társas készségek és személyes kompetenciák, attitűd, szociális érzékenység vizsgálata.

Az új rendszerben az egyetemek döntik el, mire adnak maximum 100 pontot a jelentkezőnek. A Semmelweis Egyetemen a kötelező szóbeli meghallgatáson maximum 50 pontot lehet szerezni, több képzés esetében ennek része az adott szakra jellemző készségek felmérése is, a Fogorvostudományi Karon például a manuális készségeket is felmérik. Az ezen felül megszerezhető 50 intézményi pont esetében a nyelvtudás, a tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredmény, a munkatapasztalat, a meglévő szakképesítés, vagy a középiskolai évek alatt elért sportteljesítmény számít. A szóbeli felvételivel szerezhető maximum 50 pont egyéb intézményi ponttal nem váltható ki.

A több orvos- és egészségtudományi képzőhelyet megjelölők számára fontos tudni, hogy az általános orvosi képzésre jelentkezők esetében a négy intézmény egységesen elfogadja az egymás szóbeli felvételi meghallgatásán elért eredményt.

A vizsga pontos idejéről és helyszínéről email-ben tájékoztatták a felvételizőket. A szóbeli beszélgetés időpontjának módosítására csak indokolt, méltányolható és igazolt esetben van lehetőség. A 3 tagú felvételi bizottságok elnökei egyetemi tanárok, tagjai egyetemi docensek és a Hallgatói Önkormányzat egy-egy tagja, aki vezeti a meghallgatás jegyzőkönyvét. A bizottságok naponta átlagosan 10 jelentkezőt hallgatnak meg, a teljesítményt zárt ülésen értékelik. Az elért pontszámról a jelentkező a felvi.hu oldalán tájékozódhat a vizsgát követő 5 munkanapon belül.

Az orvos- és egészségtudományi területen valamennyi képzésen hosszú évek óta a Semmelweis Egyetemen a legmagasabbak a ponthatárok, hiszen ide szeretnének a legtöbben bekerülni – hangsúlyozta az Educatio kiállításon honlapunk kérdésére dr. Merkely Béla rektor kiemelve a nyelvvizsga és a rendszeres sport jelentőségét. A szóbeli felvételin többek között arra vagyunk kíváncsiak, mi érdekli a diákokat a választott szakmán és szakon belül. Nem is az a legfontosabb, hogy mit tudnak pontosan, inkább, hogy mit olvastak vagy láttak ezzel kapcsolatban, illetve milyen gondolatokat ébresztettek bennük. Érdemes végignézni a Semmelweis Egyetem honlapját, az intézmény COVID-ellátásáról, a gyerekbetegségekről, a Karikó Katalinról, vagy épp Gloviczki Péterről készült cikkeket és videókat. A bizottságban ülve én például biztosan megkérdezem a felvételiző diákot, látta-e a Semmelweis-filmet, ha igen, számára mit jelentett a választandó hivatásával kapcsolatban – tanácsolta a vizsgára készülő jelölteknek a rektor, aki szerint fontos, hogy az ide jelentkezők a választott szakmájukra hivatásként tekintsenek – az egyetem számára pedig az a lényeges, hogy a legérdeklődőbb, empatikus, az idejükkel jól gazdálkodó, nyitott hallgatókat vegyenek fel, akikből kiváló orvosok és egészségügyi szakemberek válhatnak, hiszen ez az intézmény és az egész ország érdeke – fogalmazott a rektor.

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.