A genetikai alapú, személyre szabott medicina fejlődéséért dolgozik a Nők a Tudományban Kiválósági Díj orvosi-biológiai kategória díjazottja, dr. Munkácsy Gyöngyi, a Bioinformatika Tanszék adjunktusa. A díjat évről évre olyan inspiráló kutatónőknek adják át, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt maradandót alkottak és a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a tudományos és mérnöki pályák adta lehetőségeket.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület a szakterületükön legkiválóbb kutatónők munkásságának elismerésére 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet az idei nőnaphoz kötődően a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével tizenegyedik alkalommal ítéltek oda.

Az orvosi-biológiai kategória díjazottja dr. Munkácsy Gyöngyi, a Bioinformatika Tanszék adjunktusa, aki onkológiai kutatásai és bioinformatikai analízisekben szerzett tapasztalatai révén a genetikai alapú, személyre szabott medicina fejlődéséért dolgozik. Az ehhez szükséges, rendkívüli precizitást igénylő laboratóriumi munkafolyamatok során hatalmas mennyiségű adattömeg keletkezik, melynek bioinformatikai kiértékelése számos, nyilvánosan is elérhető eszköz és adatbázis bevonásával történik.

A biológia és az informatika ötvözése lehetővé teszi számomra, hogy hozzájáruljak a rákgyógyítás terén folyó kutatásokhoz. Egy tumoros megbetegedés kialakulása és gyógyítása még mindig számos megoldatlan kérdéssel szembesít bennünket, én azonban hiszem, hogy e két terület kombinálása segíthet új diagnosztikai és terápiás megközelítések kifejlesztésében

– mutatott rá dr. Munkácsy Gyöngyi, aki az adatfeldolgozásban szerzett sokrétű tapasztalatait szívesen osztja meg tantermi oktatás keretében a következő generáció kutatóival.

Dr. Munkácsy Gyöngyit már kisgyermekként nagyon érdekelte a természet, az élővilág és a biológiai rendszerek sokfélesége. „Nagy öröm számomra, hogy olyan tudományterületen dolgozhatok, amely nemcsak egyéni érdek és öncélú fejlődési irány, hanem a világon minden ember számára érintettséget jelenhet” – fogalmazott. Onkológiai kutatásainak célja, hogy előre meg tudják mondani, hogy az adott beteg milyen személyre szabott kezelésben részesüljön, minél inkább csökkentve a mellékhatásokat, biztosítva a hosszú távú túlélést. Úgy véli a kitartás és elhivatottság mellett szorgalomra és nagyofokú alázatra is szükség van ehhez a munkához.

A kutatónő négy gyermek édesanyja, „8 órában vagyok kutatónő és 24 órában édesanya, ez az egyensúly sosem stabil, hanem egy dinamikusan változó rendszer” – vélekedett. A vele készült videóban azt is elárulta, hogy szabadidejében méhészkedik.

Forrás: Nők a Tudományban Egyesület
Fotó: Hódosy Kristóf
Videó: The Speak Easy Project

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.