Egyedülálló lehetőséget kínált az endoszkópos beavatkozások elsajátítására az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet kadáverkurzus-sorozatának gasztroenterológiai alkalma. A résztvevők az intézet munkatársa által kidolgozott különleges tartósítási technológiának köszönhetően az éles, betegeken elvégzett beavatkozásoknál tapasztalthoz egészen hasonló módon gyakorolhatták a gyomor- és vastagbéltükrözést a jelenleg elérhető endoszkópok alkalmazásával.

Endoszkópos képzésük elején járó gasztroenterológus szakorvos-jelölteknek szerveztek unikálisnak számító, gasztroszkópiás, illetve kolonoszkópiás gyakorlat elsajátítását célzó kadáveres kurzust a Semmelweis Egyetem négy klinikájának munkatársai: az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet (dr. Ruttkay Tamás, dr. Baksa Gábor), a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika (dr. Barkai László, dr. Iliás Ákos), a Pankreász Betegségek Intézet (dr. Erőss Bálint), valamint a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (dr. Hritz István). Miután a gyomor és a bélrendszer a halál bekövetkezte után gyorsan elemésztődik, így gyomor- és vastagbéltükrözés kadáveres gyakorlására korábban nem volt lehetőség. Az egyedülálló képzés alapjául az intézet preparátora, Pankovics Viktor által kidolgozott új szövettartósítási technológia szolgált. Az OFTEX-en meghirdetett és akkreditált kurzusra az egész országból jelentkeztek, a hét résztvevővel négy gasztroenterológus szakorvos foglalkozott. A következő képzést május végére tervezik – mondta honlapunknak dr. Ruttkay Tamás, az Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa.

Az egynapos, „Kezdő gasztroenterológiai endoszkópos »hands-on« kurzus cadaveren” című program rövid elméleti előadással kezdődött, melyben az anatómusok ismertették a kadávereket endoszkópos vizsgálatra alkalmassá tévő speciális preparálási technikát, majd a gasztroenterológusok által az endoszkópos beavatkozások szükségességéről és veszélyeiről kaptak összefoglalót a résztvevők – avatott be a részletekbe dr. Barkai László, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika tanársegéde.

A délelőtti, gasztroszkópiás beavatkozás fejlesztésére négy kadáver állt rendelkezésre négy különböző gyártótól származó endoszkópos toronnyal. Mindegyiknél 1-1 gasztroenterológus oktató ismertette a gyakorlati tudnivalókat, bemutatták a vizsgálatot, ezután a jelöltek következtek. Bőven jutott idő az éles vizsgálatoknál kihívást jelentő pontokon megállni, emelte ki dr. Barkai László megjegyezve, hogy gyomortükrözésnél ilyen például a garaton való átjutás, mely során a késlekedést éles helyzetben a betegek nehezen tolerálják. A résztvevők a gyakorlás után rögtön visszajelzést kaptak. Amikor mindkét jelölt végzett az adott kadáveres állomáson, váltás következett úgy, hogy a délelőtt végére mindenki megtapasztalhatta a fogásukban, kijelzőikben és egyéb jellemzőikben némiképp eltérő endoszkópokon való gyakorlást – tette hozzá dr. Barkai László.

Galéria

11kép

A kurzus délutánján kolonoszkópiát gyakorolhattak a jelöltek három állomáson, a három kadáverhez három különböző típusú endoszkópos torony tartozott. Ez a program is rövid elméleti bevezetővel indult, a gasztroenterológusok ismertették a minőségi kolonoszkópia jellemzőit, céljait és feltételeit, majd be is mutatták a vizsgálatot, amelyet szintén forgó rendszerben követtek a résztvevők – magyarázta dr. Barkai László. Ez egy elhúzódó vizsgálat, így a kurzus során különösen előnyös volt, hogy minden nehezebb kanyarulatnál, huroknál nyugodt körülmények között lehetett időzni, végiggondolni az anatómiát, forgatni az endoszkópot, begyakorolni a mozdulatokat – hangsúlyozta. Természetesen ezután is kapott mindenki visszajelzést. Szavai szerint különösen nagy sikert aratott a kurzus során az élethű anatómiai modelleken való, kellő mennyiségű idő alatti endoszkópos gyakorlás lehetősége úgy, hogy közben azonnali visszajelzés érkezett az oktató gasztroenterológusoktól.

A számos szakterületen átívelő, különböző klinikai szituációkat élethűen megjelenítő kadáveres kurzusok az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet 2022 végén átadott Interdiszciplináris Kadáver Műtőjében kapnak helyet. A 2023-as tavaszi szezonban a több éve nagy sikerrel, mindig teltházzal megrendezett haladó légútbiztosítási képzés mellett egy nőgyógyászati fókuszú kurzust is tartottak, amely a méheltávolítás során esetlegesen előforduló súlyos szövődmény elkerülésének oktatását célozta. Az őszi-téli szezont a több egyetemi klinika egységes kezdeményezésével megrendezett gasztroenterológiai endoszkópos tanfolyam nyitotta, melyet a máj- és hasnyálmirigy-sebészeti képzés követett. A kurzusnaptárban ezenkívül fogászati implantológiai, a felső végtagon végzett műtéti beavatkozások során alkalmazott feltárások gyakorlását lehetővé tevő, valamint dobogó szíves koszorúér-sebészeti kurzus szerepelt a haladó légútbiztosítási tanfolyam mellett. 2024 tavaszán a már ismert kurzusok ismétlésén túl a pulmonológiai endoszkópia, az asszisztált reprodukciós technikák közül az ultrahangvezérelt folliculuspunkció, valamint a felsővégtagi idegsérülések ellátása került fel az akkreditált kadáveres képzési program palettájára.

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.