Nagy felbontású leletező monitorral és a hozzá kapcsolódó mammográfiai munkaállomással egészült ki az a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika (OKK) eszközparkja. A klinika KORKÉP Alapítványa a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványának 10 millió forintos támogatásával vásárolhatta meg az eszközt, amely a szűrővizsgálatok eredményeinek kiértékelését segíti. Az eseményen elhangzott: az emlőrák minden hetedik-nyolcadik nőt érinti, ám időben felismerve a daganat jól gyógyítható, ezért fontos az alapos emlődiagnosztikai vizsgálat.

Ha korán azonosítják a betegséget, az emlőrák nagyon nagy sikerrel gyógyítható, és ebben alapvető fontosságú a mammográfia és a rendszeres szűrővizsgálatok – hangsúlyozta dr. Maurovich Horvat Pál egyetemi tanár. Az OKK igazgatója kiemelte, az egyetemen elérhető tomoszintézis, speciális ultrahangvizsgálat, a fotonszámláló CT mellett most tovább tudták bővíteni a mammográfiás részleg diagnosztikus eszközparkját.

Így még több beteg férhet hozzá a diagnosztikához, és bízom benne, hogy a várólistákat is tovább tudjuk csökkenteni, és betegeink számára egy abszolút csúcsdiagnosztikát tudunk biztosítani mammográfiás részlegünkön

– mondta el az igazgató.

Élete során minden 7-8. nőnél alakul ki emlődaganat, melyek egy részében a mikromeszesedések különösen apró, egy milliméter alatti szemcsékből állnak, ezért nagyon fontos a jó felbontás és a megfelelő, minimum 5 megapixeles monitor. A Pro Filii Alapítvány támogatásával az OKK alapítványa a már meglévő monitor mellé még egy nagy felbontású monitort tudott beszerezni, így lehetővé vált a felvételek párhuzamos kiértékelése.

Az OKK-n a komplex emlődiagnosztikai vizsgálatok részeként naponta mintegy 25-30 mammográfiás vizsgálatot – páciensenként 4 irányú felvétellel –, továbbá az ehhez kapcsolódó ultrahangot, illetve fizikális vizsgálatot végeznek – ismertette dr. Tóth Mónika, az Emlődiagnosztikai Részleg klinikai főorvosa.  A szűrés fontosságát jelzi, hogy korai felismerés esetén, ha még nem alakult ki áttét, nagyobb az emlőmegtartó műtétek aránya, esetleg nincs is szükség a műtétet követő kemoterápiára, így a páciensek gyógyulási aránya magasabb – tette hozzá a szakember.

A legnagyobb magyar tulajdonú vállalatcsoportként kötelességük és felelősségük is mindazok munkájának a támogatása, munkájuk hatékonyabbá tétele, akik a közösségünk javát szolgálják, és a Semmelweis Egyetem is ilyen – hangsúlyozta dr. Tóth Krisztina, a Mészáros Csoport társadalmi felelősségvállalás igazgatója, a Pro Filii Alapítvány főtitkára. Az egyetem több alapítványa is kapott már segítséget, támogatást a Pro Filii Alapítványtól, például a koraszülött utógondozó központ rekonstrukcióját is támogatták 10 millió forinttal. Hozzátette, az Orvosi Képalkotó Klinika számára juttatott mostani 10 millió forint reményeik szerint hozzájárulhat a szűrőfolyamatok még korszerűbb megvalósításához és az érintett páciensek gyógyulási esélyeinek a javításához.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.