Delia Cabrera DeBuc, a University of Miami Bascom Palmer Eye Institute kutatóprofesszora Fulbright ösztöndíjjal 2023. év végén két hónapot töltött a Semmelweis Egyetemen dr. Resch Miklós egyetemi docens és dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatójának meghívására. Delia Cabrera DeBuc a telemedicinális képelemzést és a mesterséges intelligencia szemészeti alkalmazását tanulmányozta.

DeBuc professzornő 2002-ben szerzett PhD-fokozatot a University of Michigan-en alkalmazott fizika témában. Több, mint 20 éve költözött Miamiba, ahol kutatólabort vezet a Bascom Palmer Eye Institute-ban. Az intézet nemcsak a betegellátásában kiemelkedő: „No.1. Eye Hospital in the USA” díjat nyerte el már több alkalommal, hanem a kutatás és innováció terén is úttörő munkát végez.

A vendégkutató számos képelemző szoftver fejlesztésében vett részt, mint például a fundus fotó és OCT, a diabetes korai diagnózisa. Mindemellett érdeklődése fókuszában állnak még a neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer-kór korai szemészeti tünetei és szűrése, továbbá az agy és a szem közötti kapcsolatok tanulmányozása. A professzor olyan vizsgálatokat tanulmányozott, amelyek témája elsősorban telemedicinális képelemzés és a mesterséges intelligencia szemészeti alkalmazása. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója támogatásával a speciális, hordozható eszközökkel, akár mobiltelefon segítségével végzett képalkotó vizsgálatok kidolgozásán túl előadásban bemutatta futó projektjeit a Szemészeti Klinika dolgozóinak. A rövid, angol nyelvű előadás után a résztvevők kérdezhettek és beszélhettek a lehetőségekről, amelyekbe szakorvosjelöltek és orvostanhallgatók is be tudnak kapcsolódni a jövőben. Az ösztöndíj folytatásaként a professzor 2024. őszén ismét ellátogat majd az egyetemre.

Fotó és szöveg: Szemészeti Klinika

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.