Az egészséges életmód csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, és növeli az egészségben eltöltött életévek számát. Mindehhez elengedhetetlen biztonságos mozgástevékenységet beépíteni a mindennapokba, ennek népszerűsítésére hirdette meg a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Budakalászon a Séta az egészségért című mozgásprogramot is, amelyen helyi lakosok vehettek részt.

Az egyéni szív-és érrendszeri, valamint mozgásszervi állapothoz illeszkedő fizikai aktivitás jótékony hatással van a mentális állapotra, ezen keresztük pedig az egészségmagatartásra, így jelentős rizikócsökkentő tényező többek között a szív-és érrendszeri megbetegedéseket illetően.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika ,,TKP2021-NKTA-46 Egészséges Nemzet” (Projektvezető: dr. Merkely Béla, dr. Vágó Hajnalka) projektben nemcsak a tudományos munka, hanem a társadalmi felelősségvállalás, mozgósítás is fontos szempont. Egy évvel ezelőtt, folytatva a 2012-ben elindult Budakalász epidemiológiai felmérést, ezúttal kiterjesztve a IX. kerületi lakosságra és a Semmelweis Egyetem polgáraira is, 449 fő toborzása történt meg, közülük végül 378 főnél szív-és érrendszeri alapállapotmérést és rizikóbecslést végeztünk, amiről írásos visszajelzést kaptak a résztvevők. A személyes szív-és és érrendszeri rizikó jobb megértése érdekében és a lehetséges egészség-magatartásbeli változtatási lehetőségekkel kapcsolatban személyes és csoportos rizikókommunikációs alkalmakat szerveztünk 114 fő részvételével. 2023 júniusától a résztvevőknek lehetőségük nyílik a szív-és érrendszeri rizikó csökkentésének érdekében mozgásprogramokon, dietetikai konzultációkon és egészségváltó klubfoglalkozásokon részt venni egy éven keresztül. Egy év elteltével ismét felmérjük a résztvevők szív-és érrendszeri állapotát.

Kiemelt cél a biztonságos mozgástevékenység népszerűsítése, ezt szolgálta a Budakalászon a Séta az egészségért címmel meghirdetett mozgásprogram is, amelyen helyi lakosok vehettek részt.

A résztvevők a séta teljes ideje alatt kötetlenül beszélgethettek a programban dolgozó szakemberekkel (orvosok, egészségpszichológiai szakpszichológusok, dietetikus, mozgásprogramokat vezető gyógytornász szakember) a szív- és érrendszeri betegségről, valamint az életmódváltás kihívásairól és lehetőségeiről, hogy magabiztosan és biztonságosan építhessék be az egészségüket támogató új szokásokat a mindennapjaikba.

A Művelődési Ház udvaráról induló az Omszk-tavat megkerülő kétórás séta során a közös mozgáson és a beszélgetéseken volt a hangsúly. Ahogyan az életmódváltás sem egy azonnali megérkezés, hanem maga a megtett út, a döntés utáni meg-megújuló motiváció, a fokozatosan kialakított új szemléletmód, viselkedésváltozás.

A gyaloglók világnapján megrendezett esemény egy újabb fontos állomása ennek az egyetem által vezetett programnak, amelynek tapasztalatairól, valamint a 2024-es utánkövetés eredményeiről a készülő szakmai publikációkból értesülhetnek majd az érdeklődők.

Gutási Éva
Fotó: Vinnay Péter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.