A Szenior Akadémia kilencedik évadának hetedik előadását dr. Apor Astrid, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika tanársegéde tartotta. Előadásában a katéteres szívbillentyű-műtétekről, a legújabb eljárásokról, a beavatkozások lépéseiről és eszközeiről is beszélt.

Dr. Apor Astrid bevezetőjében elmondta, hogy nagyon sok újdonság jelent meg a kardiovaszkuláris betegellátásban az elmúlt évtizedben: meghatározóvá vált a minimál invazív beavatkozásokra való törekvés, megjelent a robotikus sebészet, dinamikus fejlődésnek indultak a strukturális intervenciók, megjelentek újfajta intervenciók a mellkasi fő verőéren is, és bevezették a hibrid műtéteket, melyek ötvözik a katéteres és sebészi beavatkozásokat. A képalkotó technikák, a szívtranszplantáció és a mechanikus keringéstámogatás fejlődésével, valamint az olyan új eljárásokkal, mint például az őssejtterápiák, a kardiológia a medicina egyik leggyorsabban fejlődő területévé vált.

A strukturális intervenciókról elmondta, hogy ezek a nem koszorúereken végzett katéteres szívműtétek, amelyek során a szívben elhelyezendő eszközöket az érpályán keresztül, katéterek segítségével juttatják a szívbe. Áttekintette a szívbillentyűk lehetséges hibáit, majd kitért a katéteres beavatkozások előnyeire is. Kiemelte, hogy a nyitott szívműtétekhez képest e műtétek előnye a kisméretű seb ejtése, valamint, hogy dobogó szíven kivitelezhetők, nem feltétlenül igényelnek altatást, és gyors felépülést, rövidebb kórházi tartózkodást tesznek lehetővé. Mindezek következtében a katéteres műtétek szívsebészeti beavatkozásra alkalmatlan vagy nagy kockázatú betegeken is elvégezhetők.  Hangsúlyozta, hogy ezen intervenciók száma világszerte dinamikusan növekszik, majd áttekintette a Magyarországon elérhető katéteres beavatkozásokat, kiemelve, hogy a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika az egyik legnagyobb hazai strukturális intervenciós centrum. Dr. Apor Astrid beszélt a katéteres beavatkozások feltételeiről, az ezekhez szükséges speciális szakértelemről, áttekintette a hibrid műtő felszerelését, valamint bemutatta ezen operációk lépéseit az indikáció felállításától egészen az utánkövetésig. Részletesen ismertette továbbá a katéteres aorta műbillentyű-beültetés (TAVI), valamint a katéteres mitrális vitorlaplasztika folyamatát és speciális lépéseit.

Dr. Apor Astrid 1989-ben diplomázott a Semmelweis Egyetemen, 1994-ben aneszteziológiai és intenzív terápiás szakvizsgát tett. 1992-ben került a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol kezdetben aneszteziológusként dolgozott, majd 2000-től a Radiológiai Diagnosztikai Részleg vascularis ultrahang laborját vezette. 2003-ban a Cardiovascularis Centrumban helyezkedett el, 2007-ben tett kardiológia szakvizsgát. 2003-tól 2007-ig gondozta a klinika szívtranszplantált betegeit, 2008-tól 2014-ig a kardiológiai részleg osztályvezető-helyettese volt. A kardiológián belüli fő érdeklődési és kutatási területe a 3-dimenziós szívultrahangos képalkotás, amit idehaza és külföldön is oktat. 2011 óta foglalkozik strukturális intervenciókkal, 2019 óta a strukturális képalkotó munkacsoport vezetője. Úttörő szerepet vállalt a katéteres szívbillentyű-műtétek programjának elindításában és kibontakoztatásában a Semmelweis Egyetemen. 2017-től 2022-ig az egyetem echokardiográfiás licenszvizsga-bizottságának vezetője volt.

Pogrányi Péter
Fotó: dr. Apor Astrid

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.