Megjelent a világ legtöbbet idézett kutatóinak friss listája, amelyen a Semmelweis Egyetem két munkatársa is szerepel: dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója és dr. Győrffy Balázs, a Bioinformatika Tanszék tanszékvezetője. A Web of Science adatain alapuló kutatói lista összesen 7125 nevet tartalmaz minden tudományterületről.

A rangsor felállításához az elmúlt tíz évben, tehát 2011 és 2022 között megjelent legidézettebb (highly cited) közleményeket vették számításba, melyeknek legfeljebb 30 szerzőjük van. Highly cited publikációnak azok számítanak, amelyek a rájuk való hivatkozások száma szerint bekerültek a szakterületük legjobb 1 százalékába. A tudományos világban az idézettség a tudományos hatás mérőszáma. Minél jobban idézett egy szakterület, annál több magasan idézett publikációra van szükség ahhoz, hogy valaki felkerüljön a listára. A rangsor 21 tudományterületet vesz számba, valamint azokat, akik ezek közül egyszerre több területen együttesen (Cross-field) is kiemelkedő idézettséget értek el.

A Highy Cited Researchers, azaz a legtöbbet idézett kutatók 2023-as listájára a Semmelweis Egyetem két munkatársa is felkerült. Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi tanára idén hatodszor szerepel a listán 13 kiváló közleménnyel. 2014 és 2017 folyamán a farmakológia és toxikológia szakterületen került a legjobbak közé, míg 2020 óta minden évben a tudományterületeket együttesen számba vevő ún. cross-field kategóriában. A magasan idézett közleményeit az új terápiák kidolgozásához alkalmazott társbetegségek modellezése terén publikálta. A rektorhelyettes kiemelte: az eredeti és összefoglaló közlemények egyaránt fontosak, hiszen bár az utóbbiakat idézik nagyobb számban, csak azok érhetnek el kiemelkedő tudományos eredményt és citációt, akik saját megfigyelésekkel is hozzájárulnak a tudomány fejlődéséhez, valamint ezzel hitelességet szereznek a tudományos társadalomban. Arra a kérdésre, mi kell ahhoz, hogy valaki éveken keresztül a világ legidézettebb kutatói között szerepeljen, dr. Ferdinandy Péter honlapunknak négy dolgot emelt ki:

Fontos a hazai tudomány megfelelő és folyamatos anyagi támogatása; a magas színvonalú egyetemi infrastruktúra és tudományos közeg; egy jól szervezett kutatócsoport; illetve a vállalkozásokkal való kutatásfejlesztési együttműködés. Ezekből is látszik, hogy bár a listán az egyéni teljesítményt ismerik el, a kiemelkedő idézettség csapatmunka és megfelelő támogató közeg együttes eredménye.

A rektorhelyettes kiemelte: a Semmelweis Egyetemen minden adott a kiemelkedő tudományos munkához, ő pedig kifejezetten büszke, hogy közleményei nagy részét Magyarországon folytatott, hazai laboratóriumokban végzett munkával érte el egész karrierje során.

A listán szereplő másik egyetemi munkatárs dr. Győrffy Balázs, a Bioinformatika Tanszék tanszékvezetője,  aki 2022 után ismét a legidézettebbek közé került, ezúttal is cross-field területen, 15 magasan idézett közleménnyel.

Szabó Ádám
Fotó: Tuba Zoltán; Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.