Először tartottak nemzetközi sportkardiológiai szimpóziumot október 17-én a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, amelynek célja a szakterület aktuális kérdéseinek megvitatása, illetve az ismeretek bővítése volt a témában jártas szakértők bevonásával. A szimpóziumon többek között szó esett a sportkardiológia jelenéről és jövőjéről, a diagnosztika és a genetikai vizsgálatok szerepéről.

Az előadás-sorozatot megnyitó dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 2018 óta nyújt sportkardiológiai szolgáltatásokat a Sportorvostan Tanszék keretén belül, amely mintegy 1500 sportoló orvosi vizsgálatát végzi évente. A sportorvostan-oktatás az egyetemi kurrikulum szerves részévé is vált azóta. 2023. június 1-én megnyílt az új sportkardiológiai ambulancia is, amelynek szakmai irányítását dr. Vágó Hajnalka végzi, és amely lehetővé teszi nagyobb számú és kiterjesztett sportolói vizsgálatok elvégzését. „Büszkék vagyunk sportkardiológiai eredményeinkre. Kollégáink aktív szerepet vállalnak a sportesemények orvosi ellátásában mind a hazai versenyeken, mind a külföldön játszó magyar csapatok esetében.” – mondta beszédében dr. Merkely Béla. A rektor az egyetem, és azon belül is a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika bemutatása kapcsán kitért arra is, hogy a központot a világ legjobb 50 kardiológiai intézményei között tartják számon.

Az első szakmai előadást a Padovai Egyetemről érkező dr. Domenico Corrado tartotta az arrhythmogen cardiomyopathia fenotípusainak és etiológiáinak modern osztályozásairól. A konferencia dr. Jürgen Scharhag előadásával folytatódott, a Bécsi Egyetem Sportorvostan Tanszékéről érkező szakember egyaránt jártas német és osztrák sportkardiológiai kutatásokban. Dr. Scharhag a klinikai kutatások és gyakorlatok tapasztalatairól, következtetéseiről adott elő. Szintén a Padovai Egyetemet képviselte dr. Alessandro Zorzi, aki a kamrai extraszisztole előfordulási gyakoriságát vizsgálta sportolók esetén. Dr. Francesca Graziano, aki jelenleg Padovában szakorvosjelölt és egyben dr. Vágó Hajnalka PhD-hallgatója, a gyermekeknél előforduló hirtelen szívhalállal kapcsolatos eredményeit mutatta be a közönségnek.

A magyar előadók között is a szakterület kiválóságai prezentálták kutatási eredményeiket. Többek között dr. Vágó Hajnalka arról értekezett, hogy mik a leggyakoribb strukturális szívizombetegségek hazai sportolók körében és hogy ezek hogyan különíthetőek el a fiziológiás sportszívtől. Dr. Bödör Csaba, a Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoportjának vezetője a sportolóknál megjelenő kardiovaszkuláris betegségek genetikai hátterét taglalta. Mint beszámolójából kiderült, számos esetben a genetikai markerek jó eséllyel előre jelezhetik a betegségek előfordulását, azonban akadnak olyan esetek is, amikor semmiféle genetikai hajlam nem mutatható ki, ám az adott atléta mégis valamilyen szívproblémában szenved. Dr. Szabó Liliána, aki a Semmelweis mellett a londoni Queen Mary Egyetemet is képviselte, a kardiovaszkuláris adaptációt elemezte egy nagykohortos kutatás keretében, átfogó CMR-vizsgálatot alkalmazva.

„A szimpóziumot első alkalommal rendeztük meg a Semmelweis Egyetem Sportorvostan Tanszék szervezésében, de az elkövetkező időszakban több hasonló szimpóziumot szeretnénk tartani, a sportorvostan más területeit is érintve. Országos szinten talán ez volt az első olyan nemzetközi klinikai sportkardiológiai szimpózium, amelyen több egyetem több neves szakértője is előadást tartott” – mondta honlapunknak dr. Vágó Hajnalka, a Sportorvostan Tanszék vezetője, az esemény szervezője, majd hozzátette: „A szimpózium kiváló lehetőség a hazai szakemberek továbbképzésében, illetve tudományos együttműködések előkészítését is lehetővé tette, ez utóbbit illetően az elkövetkező időszakban tudományos és oktatói együttműködés aláírását tervezzük.” 

Az egynapos szimpóziumon 13 előadó vett részt, a mintegy 80 fős közönség főként a Magyar Kardiológusok Társaság és a Magyar Sportorvos Társaság képviseletében érkezett, továbbá a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika és a Semmelweis Egyetem más orvosai is megjelentek a hallgatóság soraiban. A rendezvény a TKP2021-NKTA-46 projekt keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NKTA pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Galéria

6kép

Sánta Mária
Fotó: Barta Bálint — Semmelweis Egyetem